fbpx

Φτιάξαμε επιχείρηση με δάνειο, που πήρα εγώ. Αν χωρίσουμε, δικαιούμαι κάτι από την επιχείρηση ή το σπίτι;

| 28 Φεβρουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Έχουμε πάρει στεγαστικό δάνειο ένα χρόνο πριν το γάμο στο όνομα του συζύγου με εγγυήτρια εμένα, χωρίς να έχω καθόλου εισοδήματα στο όνομά μου. Παντρεμένοι φτιάξαμε μια επιχείρηση στο όνομα του συζύγου και σε κτήριο δικό του, οπού εργάζομαι και εγώ χωρίς να φαίνεται κάπου (δεν εργάζομαι κάπου αλλού). Σε περίπτωση διαζυγίου τί γίνεται; Δικαιούμαι κάτι από την επιχείρηση; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου απέναντι στο στεγαστικό δάνειο και τί δικαιώματα έχω στο σπίτι;

Ευχαριστώ!


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Ο εγγυητής αναλαμβάνει απέναντι στην Τράπεζα την ευθύνη να καταβάλει την οφειλή, σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν αποπληρώσει το δάνειο που έχει λάβει.Συνεπώς, σε περίπτωση που ο σύζυγός σας παραλείπει να εκπληρώσει τις συμφωνημένες υποχρεώσεις του προς την τράπεζα, τότε θα καταστείτε αμέσως υποχρεωμένη στην ίδια έκταση με αυτόν για την αποπληρωμή του χρέους. Παράλληλα, ακόμα και αν ο κύριος οφειλέτης – σύζυγος σας προσφύγει στο Δικαστήριο και εκδοθεί μια ευνοϊκή απόφαση για αυτόν σύμφωνα με τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ο εγγυητής – εν προκειμένω εσείς – δεν προστατεύεται από την απόφαση αυτή. Πρέπει, λοιπόν, να κάνετε ξεχωριστή αίτηση και ανάλογα με την οικονομική σας κατάσταση θα εκδοθεί η απόφαση, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική, σε σχέση με του κυρίως οφειλέτη.


ADVERTISEMENT

Παράλληλα, αναφορικά με σπίτι, σύμφωνα με το άρθρο 1400 ΑΚ « Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός εάν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.». Συνεπώς, σε περίπτωση που πάρετε διαζύγιο με το σύζυγο σας, γεννάται στο πρόσωπό σας αξίωση συμμετοχής στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί από το σύζυγό σας κατά τη διάρκεια του γάμου και συγκεκριμένα έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε απόδοση ποσοστού επί του ακινήτου, αφού μέσω της εργασίας σας στην οικογενειακή επιχείρηση έχετε συμβάλει στην επαύξηση της περιουσίας.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ