Φοβάμαι μήπως ο πρώην σύζυγος πάρει την επιμέλεια της κόρης μας. Τι να κάνω;

0

«Γεια σας. Είμαι σε διάσταση 5 μισή μήνες. Ο πρώην σύζυγος αποφάσισε να χωρίσουμε (είχαμε εξ αρχής προβλήματα και διαφωνίες για ότι αφορούσε το παιδί κυρίως). Τη μέρα που το αποφάσισε με έβγαλε από το σπίτι με χτυπήματα (ήταν δικό του το σπίτι πριν παντρευτούμε). Κράτησε το παιδί μέσα, 17 μηνών τότε και μπροστά στο μωρό με έβγαλε με τη βια έξω πετώντας και τα πράγματα μου. Πήρα την αστυνομία και πήγε αυτόφωρο. Έμεινε ένα βράδυ φυλακή και έτσι πήρα το παιδί μου.

Την επομένη έγινε δικαστήριο και συμφώνησα με εισαγγελική παρέμβαση να λύσουμε το γάμο χωρίς αντιδικία. Εννοείται πέρασα και ιατροδικαστική εξέταση, για όσα έγιναν υπήρχε μάρτυρας ευτυχώς. Η αφορμή για να χωρίσουμε ήταν πως είχα δώσει στο παιδί ομοιοπαθητικό φάρμακο κρυφά από εκείνον ενώ γνώριζα πως διαφωνούσε κάθετα με αυτό. Βγήκε μια προσωρινή απόφαση όπου έχω την επιμέλεια και ορίστηκε η διατροφή 100 ευρώ, καθώς είναι άνεργος( αλλά δουλεύει μαύρα δε φαίνεται ελεύθερος επαγγελματίας υδραυλικός χωρίς άδεια ακόμη) και οι ώρες και μέρες που θα βλέπει τη μικρή χωρίς διανυκτέρευση, επειδή είναι 23 μηνών και θηλάζει ακόμη.

Αφού υπογράψαμε και οι δύο, μετά από 2 μέρες μου είπε ότι μετάνιωσε που υπέγραψε και αν δεν αλλάξουν οι οροί δε μου δίνει το διαζύγιο.  Φυσικά την πρώτη φορά υποχώρησα και άλλαξα κάτι άλλα αυτός μετά θυμήθηκε και κάτι άλλο ότι δε του αρέσει και εγώ δεν υποχώρησα άλλο γιατί είδα ότι δεν είχε νόημα πάλι κάτι θα έβρισκε και δε θα συμφωνούσε. Εξάλλου δεν με ενδιαφέρει το χαρτί του διαζυγίου, έτσι κ’ αλλιώς εκείνος το αποφάσισε, εμένα το μόνο που με νοιάζει και τρέμω είναι να πάρω οριστικά την επιμέλεια του παιδιού. Αμέσως παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και μετακόμισα στην επαρχία επειδή δε θα μπορούσα με τα ωράρια που είχα (πρωί και απόγευμα , Σαββατοκύριακα και αργίες) (σε ξενοδοχείο δούλευα) να φροντίζω μόνη το παιδί.

Μένω στο χωριό μου πάνω από το σπίτι των γονιών μου και σκοπεύω τον Δεκέμβριο που θα είναι η μικρή 30 μηνών και πάει παιδικό σταθμό να δουλεύω στο μαγαζί των γονιών μου και αργότερα να το αναλάβω εγώ. Θα ήθελα να μου με συμβουλεύσετε και να με βοηθήσετε επειδή φοβάμαι για την επιμέλεια, είμαι σίγουρη θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να την πάρει. Είναι εκδικητικός γενικά και πιστεύω πως με μισεί.

Σε ποια περίπτωση μπορεί να γίνει αυτό και τι να προσέξω;Τι κινήσεις μπορώ να κάνω στο εξής; Ξέχασα να αναφέρω ότι λόγω της ενδοοικογενειακής βιας που άσκησε με την εισαγγελική παρέμβαση υποχρεώθηκε ο πρώην σύζυγος να παρακολουθείται από ψυχολόγο για ορισμένο διάστημα, μάλλον 2-3 χρόνια. Επίσης το πατρικό του είναι επίσης στο χωριό μου και σε απόσταση 110 χλμ από τον τόπο διαμονής του. Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα και αν σας κούρασα. Σας ευχαριστώ!»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Αν κατάλαβα καλά σας έχει δοθεί η επιμέλεια με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και τώρα πλέον προφανώς θα πρέπει να ασκήσετε και την τακτική αγωγή για την οριστική επιδίκαση της επιμέλειας. Φυσικά και έχει το δικαίωμα ο πατέρας να διεκδικήσει την επιμέλεια πλην όμως με τα στοιχεία που έχετε δώσει υπάρχουν περιστατικά που ίσως κατά την ενδεχόμενη κρίση του Δικαστηρίου τον καθιστούν ακατάλληλο προς τούτο όπως το περιστατικό της σε βάρος σας βίας. Τουναντίον το παιδί είναι μικρό και φυσικά προφανώς έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη δική σας φροντίδα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζετε ότι ως επί το πλείστο τα Δικαστήριο άγονται σε επιδίκαση της επιμέλειας στη μητέρα (αν βέβαια εκείνη δεν έχει προβλήματα υγείας ή αλλά προβλήματα τα οποία είναι προς βλάβη των τέκνων). Τώρα σε ό,τι αφορά στο θέμα του διαζυγίου μπορείτε να ασκήσετε μια αγωγή λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Η κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.