Έχω σχέση με τον δεύτερο ξάδερφό μου. Επιτρέπεται να τον παντρευτώ;

3

Ερώτηση
«Εδώ και 1 χρονο έχω σχέση με τον δεύτερο ξαδερφό μου (η μαμά μου με τον μπαμπά του, είναι πρώτα ξαδέρφια). Θα ήθελα να μου πείτε  τι βαθμό συγγένειας έχουμε και αν επιτρέπεται και νομικά και θρησκευτικά ο γάμος μεταξύ μας.»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου

Τα κωλύματα από συγγένεια, που ορίζονται στα άρθρα 1356 επ. ΑΚ δικαιολογητικό λόγο έχουν την αποτροπή βεβαρημένης κληρονομικότητας σύμφωνα με τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης, τη διασφάλιση καθαρών οικογενειακών σχέσεων κατά τις αντιλήψεις της ηθικής και την αποτροπή σύγχυσης της συγγένειας και των βαθμών τους, που επέρχεται με τις επιμιξίες των συγγενών.

Το άρθρο 1356 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι εμποδίζεται ο γάμος με συγγενείς εξ αίματος, σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια γραμμή ως και τον τέταρτο βαθμό. Επίσης, το άρθρο 1357 του ίδιου Κώδικα ορίζει ότι εμποδίζεται ο γάμος με συγγενείς εξ αγχιστείας, σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και σε πλάγια ως και τον τρίτο βαθμό. Τα δεύτερα ξαδέρφια είναι συγγενείς έκτου βαθμού και κατά συνέπεια επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ τους νομικά. Ως προς το ερώτημα αν επιτρέπεται και ο γάμος θρησκευτικά, είναι ερώτημα που καλό θα είναι να μην απαντηθεί από νομικό, καθότι οι νομικές διατάξεις ορίζουν μόνο όσα προαναφέρθηκαν.

Σχετικά με τους κανόνες της εκκλησίας μπορείτε να απευθυνθείτε στην οικεία Αρχιεπισκοπή. Πάντως, ακόμα κι αν η τελευταία δε συναινέσει, ο γάμος είναι έγκυρος μεταξύ δεύτερων εξαδέλφων. Απ’ ότι πάντως γνωρίζω, η Εκκλησία έχει αντίρρηση στο γάμο μεταξύ δεύτερων εξαδέλφων.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!