Έχω κάνει ασφαλιστικά μέτρα επειδή ο πρώην σύζυγος αρνείται να δώσει διατροφή. Τί άλλο μπορώ να κάνω;

0

Ερώτηση:

«Ειμαι μια γυναικα 47 χρονων και απο τα 33 μου ειμαι χωρισμενη,,,εχω 2 παιδια 17-16 χρονων…χωρισα οταν  ηταν 21 και 9 μηνων αντίστοιχα…τα μεγαλωνω μονη μου με μονη βοηθεια  των γονιων μου που με βοηθανε  στο μεσημεριανο φαγητο.Περασα παρα πολλα τοσα χρονια και κουραστηκα ψυχικα παρα πολυ.

Ο πρωην συζυγος εχει κανει αλλη οικογενεια και αλλο παιδι….η γυναικα του επειδη του γκρινιαζει συνεχεια για την διατροφη
αυτος τωρα αρνείται να την δωσει αν και υπαρχει δικαστικη αποφαση με αποτελεσμα ολες οι υποχρεωσεις να ειναι απληρωτες.Θα διωξουν τα παιδια απο τα φροντηστηρια και θα μου κανουν εξωση…Εχω κανει αιτηση για ασφαλιστικα μετρα  αλλα αυτο θα αργησει πολύ. Τί μπορώ να κάνω;».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευανθία Βαγιάτη

Εφόσον έχετε κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για διατροφή, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο από το να περιμένετε την εκδίκαση αυτής. Δεν θα αργήσει πολύ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος των ασφαλιστικών μέτρων, για τέτοιου είδους περιπτώσεις, τις οποίες ο νόμος κρίνει επείγουσες.

Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον όπως μου γράφετε υπάρχει δικαστική απόφαση, να προβείτε σε «κατάσχεση εις χείρας τρίτου». Δηλαδή: Με βάση την δικαστική απόφαση που υπάρχει, να προβείτε στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Έχοντας στα χέρια σας τη διαταγή πληρωμής, υπάρχει συγκεκριμένη νομική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία και χάρη στην εκδοθείσα διαταγή πληρωμής, μπορείτε να κάνετε κατάσχεση, μέχρι του ποσού διατροφής που ορίζει η διαταγή πληρωμής, απευθείας από τον εργοδότη του πρώην συζύγου σας, εφόσον ο πρώην σύζυγος αρνείται να πληρώνει τη διατροφή των παιδιών. Είναι υποχρεωμένος ο εκάστοτε εργοδότης να καταθέσει το ποσό της διατροφής κάθε μήνα σε λογαριασμό σας.

Μια άλλη νομική δυνατότητα που έχετε, σε περίπτωση που αρνείται ο πρώην σύζυγος να πληρώνει τη διατροφή, είναι να του κάνετε μήνυση για παραβίαση διατροφής. Δηλαδή, να είναι κατηγορούμενος ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, που συνήθως όταν γίνεται κάτι τέτοιο, από λόγους ντροπής (κατηγορούμενος σε ποινικό δικαστήριο) , αρχίζει και πληρώνει το ποσό της διατροφής.

Ευανθία Βαγιάτη
Δικηγόρος
Εθνικής Αντίστασης 16
Τ.Κ. 61100, Κιλκίς
Τηλ.: 2341-301405
E-mail: evag84@gmail.com

Η κυρία Ευανθία Βαγιάτη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.