Έχω ενημερώσει τον σύζυγό μου ότι θέλω διαζύγιο αλλά αυτός δεν φεύγει από το σπίτι. Μπορώ να φύγω με το παιδί ή πρέπει να κάνω κάποια άλλη ενέργεια;

0

Ερώτηση:

» Έχω ενημερώσει τον σύζυγό μου πως θέλω να χωρίσουμε και εκείνος ήταν σταθερός στο ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το σπίτι που νοικιάζαμε με το ανήλικο παιδί μας. Αποφάσισα να φύγω εγώ με το παιδί όμως θα ήθελα να ξέρω αν μπορώ να το πάρω και να αλλάξω στέγη ή πρέπει να κάνω πρώτα κάποια άλλη ενέργεια. Να ενημερώσω ότι ο σύζυγός μου προφανώς δεν θα δεχθεί να πάμε σε δικηγόρο».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευανθία Βαγιάτη

Το Δικαστήριο, σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, ρυθμίζει τη χρήση της οικογενειακής στέγης. Σε περίπτωση όπου υπάρχει ανήλικο τέκνο, συνήθως παραχωρείται η χρήση της οικίας στη μητέρα, προκειμένου να χρησιμεύσει ως οικογενειακή στέγη για το ανήλικο τέκνο μαζί με το οποίο διαμένει η μητέρα. Αυτό είναι κάτι που το κρίνει το δικαστήριο.

Αν έχετε ήδη πάρει το παιδί και έχετε φύγει από το σπίτι, πρέπει ο πατέρας του παιδιού να είναι ενήμερος, ανά πάσα στιγμή, για το πού βρίσκεστε, διότι έχετε από κοινού την επιμέλεια του παιδιού και έχει δικαίωμα να ξέρει πού βρίσκεται το παιδί, όπως επίσης και να έχει δικαίωμα επικοινωνίας με αυτό.

Αν οι σχέσεις σας με τον σύζυγο είναι άριστες, όλα καλά. Αν όχι, θα πρέπει να προσέξετε να μη σας κατηγορήσει για εγκατάλειψη συζυγικής στέγης. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε από κοινού έναν δικηγόρο, εάν τυχόν υπάρχουν διαφωνίες για ζητήματα σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού και να τα λύσετε, ώστε να είστε αμφότεροι καλυμμένοι νομικά και το παιδί να μη γίνει έρμαιο μιας ενδεχόμενης δικαστικής διαμάχης.

Ευανθία Βαγιάτη
Δικηγόρος
Εθνικής Αντίστασης 16
Τ.Κ. 61100, Κιλκίς
Τηλ.: 2341-301405
E-mail: evag84@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!