Έχω εξωσυζυγική σχέση αλλά αυτός με θέλει μόνο για το σεξ. Νομίζω πως τον ερωτεύτηκα, τί να κάνω;

Είμαι παντρεμένη και έχω εξωσυζυγικη σχέση, εδώ και ένα χρόνο. Εγώ είμαι 32 και εκείνος 40. Τον ερωτεύτηκα, δε το ήθελα, δε το περίμενα. Απλά έγινε, ξέρω είναι άσχημο, ξέρω δεν είναι σωστό.  

Είμαι με τον άντρα μου από τα 15 μου,  με 2 παιδιά, αλλά εδώ και 2 χρόνια δεν τα πηγαίναμε καλά και συνεχίζουμε το ίδιο. Εδώ και 2 χρόνια ερχόμαστε σε επαφή μια φορά το δίμηνο και δεν το θεωρώ φυσιολογικο.

Δουλεύουμε αντίθετες βάρδιες και έτσι χαθηκαμε τελείως. Ώσπου μπήκε στη ζωή μου αυτός, με έκανε να νιώσω γυναίκα, με έμαθε πολλά και τον θέλω σαν τρελή εδώ και ένα χρόνο με το ίδιο πάθος. Φοβάμαι να κάνω το οτιδήποτε. Ενώ θέλω να του πω, ότι θέλω να είμαι μαζί του και όχι πια στα κρυφά, φοβάμαι την αντίδραση του. Μου είχε πει σε έναν καυγά μας, πως  δεν πρέπει να περιμένω τίποτα από εκείνον. Πολύ φοβάμαι πως και ο ίδιος είναι μπερδεμένος. Έρχεται σε επικοινωνία μαζί μου, μόνο όταν είναι να βρεθούμε.  Δηλαδή για να κάνει σεξ.

Τις άλλες μέρες αδιαφορεί.  Του στέλνω μηνύματα, τον παίρνω τηλέφωνα πάντα εγώ πρώτη. Όταν του έλεγα να σταματήσουμε, μου έλεγε πως δε θέλει γιατί του άρεσε πολύ, και πως με θέλει. Την μία είναι τόσο εκδηλωτικος και την άλλη τόσο μαζεμένος, που νιώθω ότι με θέλει καθαρά για το σεξ και μόνο. Ξέρω λίγοι θα το καταλάβουν, πολλοί θα με κρίνουν άσχημα. Αλλά τι να κάνω, νομίζω πως ερωτευτηκα, δεν το ηθελα αλλά έγινε.

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία κυρία Φρόσω Φωτεινάκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι αλήθεια πως στην πορεία της ζωής, κάθε ένας από εμάς θα έρθει αντιμέτωπος με πειρασμούς, διλήμματα, σημαντικές αποφάσεις και συγκρουσιακά συναισθήματα.

Όπως αναφέρεις στο μήνυμα σου, με το σύζυγο σου είστε μαζί 17 χρόνια κι έχετε αποκτήσει δύο παιδιά. Τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίζετε προβλήματα τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στην ερωτική σας σχέση, όπου υπάρχει απόσταση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αρχικά πως είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια σχέση χρόνων να υπάρξουν διαστήματα κατά τα οποία οι σεξουαλικές επαφές θα αραιώσουν, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό το ζευγάρι να αντιμετωπίσει διαφωνίες, συγκρούσεις, συναισθηματική απόσταση. Το σημαντικό στα παραπάνω είναι το «τι κάνουμε με τα προβλήματα μας», τα επικοινωνούμε με ειλικρίνεια στο σύντροφο μας και αναζητούμε λύσεις ή τα θάβουμε «κάτω από το χαλί» ώσπου μια μέρα νιώθουμε απόλυτα μόνοι; Είναι απαραίτητο λοιπόν να αναρωτηθείτε καταρχήν αν με το σύζυγο σας προσπαθήσατε, αν δώσατε μια πραγματική ευκαιρία στην οικογένεια σας ή αν βλέπατε τα προβλήματα να σας σκεπάζουν χωρίς να κάνετε κάτι για αυτό.

Αναφορικά με την εξωσυζυγική σας σχέση, δεν αισθάνομαι πως ο φίλος σας είναι «μπερδεμένος» όπως αναφέρετε στο μήνυμα σας. Η συμπεριφορά και η στάση του απέναντι σας δείχνει ξεκάθαρα το πώς βλέπει αυτή τη σχέση, αφού όπως η ίδια αναφέρετε «έρχεται σε επικοινωνία μαζί μου μόνο όταν είναι να βρεθούμε.  Δηλαδή να κάνει σεξ…Τις άλλες μέρες αδιαφορεί». Ένας άνδρας που επιλέγει να κάνει μια σχέση με μια δεσμευμένη γυναίκα ουσιαστικά επιλέγει να μη συνδεθεί συναισθηματικά μαζί της, αφού η σχέση τους θα είναι πάντοτε περιορισμένη σε χρόνο, σε εμπειρίες, σε συναισθήματα. Εσείς νιώθετε την ανάγκη να του μιλήσετε και να του ζητήσετε να είστε πια επίσημα μαζί, φοβάστε όμως αν διαισθάνομαι σωστά την αντίδρασή του.

Σε πρώτο χρόνο προτείνω να σκεφθείτε σε περισσότερο βάθος το αν η σχέση με τον σύζυγο έχει κάνει τον κύκλο της, καθώς και αν το αν έχετε εξαντλήσει τις ευκαιρίες για τη σχέση αυτή που μετουσιώθηκε σε μια οικογένεια. Έπειτα, θα μπορέσετε περισσότερο ξεκάθαρα να διερευνήσετε το αν η εξωσυζυγική σας σχέση σας προσφέρει ώριμα συναισθήματα έρωτα αλλά και συναισθηματικής ασφάλειας και εμπιστοσύνης ή αν έχει παίξει τον ρόλο της απόσπασης από την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις ευθύνες, τα «δύσκολα». Εφόσον αποφασίσετε να λήξετε τον γάμο σας και να προσπαθήσετε να προχωρήσετε με την εξωσυζυγική σχέση, θα λάβετε ένα σπουδαίο συναισθηματικό ρίσκο μέσα στο οποίο θα χρειαστεί να σταθείτε δυνατή, και έτοιμη να ακούσετε την αλήθεια.

Δεδομένου πως βρίσκεστε μπροστά σε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση και μετακίνηση ζωής, εκτιμώ πως είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ειδικό Ψυχολόγο με στόχο να ξεκαθαρίσετε το πως αισθάνεστε, ποιός είναι ο στόχος στη ζωή σας αλλά και να βρείτε το πώς θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε τις σκέψεις και  τις αποφάσεις σας στους σημαντικούς άλλους της ζωής σας.

Φρόσω Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία
Νίκης & Ελευθερίας 21Γ, Νέα Φιλοθέη, Αττική.
Τηλέφωνο: 211. 1845. 239
Κινητά: 6981.015.684
Web: http://www.efrosynifotinaki.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP