Έμεινα έγκυος δυο φορές και με ανάγκασε να το ρίξω. Τώρα είμαι πάλι έγκυος αλλά φοβάμαι να του το πώ. Τι να κάνω;

Είμαι 31 και πριν 1,5 χρόνο έμεινα έγκυος για πρώτη φορά! Χάρηκα πολύ αλλά την χαρά μου την έκοψε απότομα ο καλός μου, που δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα. Δεν ήταν έτοιμος και η έκτρωση ήταν μονόδρομος. Έτσι και έγινε. Για κακή μου τύχη πέτυχα έναν κακό γιατρό ο οποίος μου συνέστησε αντισυλληπτικά χάπια, προκειμένου να μην μου ξανασυμβεί τίποτα τέτοιο. Ξέχασε να μου πει ότι τα αντισυλληπτικά δεν παρέχουν προστασία πριν τους 3 μήνες χρήσης. Μετά από 3 μήνες έμεινα πάλι έγκυος, και ο καλός μου όχι μόνο ήταν κάθετος και απαίτησε την έκτρωση, αλλά έριξε όλο το φταίξιμο επάνω μου. Σήμερα έμαθα πως είμαι πάλι έγκυος. Η «πλάκα» είναι ότι προσέχαμε και εκτός από το ότι δεν κάναμε ελεύθερα έρωτα, δεν συνέλαβα καν στις γόνιμες μέρες. Οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες και όμως συνέβη. Φοβάμαι να του το πω. Σε 10 μέρες φεύγει για δουλειά στο εξωτερικό και τον τελευταίο καιρό τσακωνόμασταν πολύ. Ξέρει μόνο ότι έχω καθυστέρηση, και ήδη μου φωνάζει και λέει ότι φταίω που τον αγχώνω, και ότι θα έπρεπε να παίρνω αντισυλληπτικά. Πως θα του το πω;

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία κυρία Φρόσω Φωτεινάκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρχικά λυπάμαι πολύ για τις δύσκολες στιγμές που έχεις περάσει, και εξακολουθείς να περνάς, σωματικά και ψυχικά. Είναι αλήθεια πως μέσα στο μήνυμα σου δεν αναφέρεσαι καθόλου στο πώς αισθάνεσαι, στο πώς νιώθεις βρισκόμενη στη θέση να κάνεις μια τρίτη διακοπή εγκυμοσύνης. Όλη σου η ενέργεια, όλη σου η σκέψη φαίνεται να τριγυρίζει γύρω από τον σύντροφο σου, γύρω από το πώς θα αντιδράσει, γύρω από το πώς «πρέπει» να του το πεις.

Αναρωτιέμαι αν έχεις αναγνωρίσει καταρχήν το δικό σου προσωπικό κόστος μέσα σε αυτή τη συγκυρία, την σωματική σου ταλαιπωρία αλλά και τις όποιες συναισθηματικές προεκτάσεις μπορεί να έχουν τα γεγονότα αυτά στον ψυχισμό σου. Από την μια οι συνεχείς απογοητεύσεις από τη στάση του συντρόφου σου, από την άλλη οι διαδοχικές απώλειες κυήσεων που εσύ με χαρά, όπως αναφέρεις, υποδέχτηκες, τουλάχιστον την πρώτη φορά. Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία να σκεφθείς για ποιό λόγο είστε σε τόσο διαφορετική στιγμή, εσύ και ο σύντροφος σου, μέσα στη σχέση. Εσύ πρόθυμη να προχωρήσετε δημιουργώντας οικογένεια, εκείνος κάθετος και απόλυτα αρνητικός. Έχετε άραγε συζητήσει τα όσα συνέβησαν; Έχει αντιληφθεί τις επιθυμίες σου; Έχεις συνειδητοποιήσει τα δικά του μπλοκαρίσματα; 

Ο πιο ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις είναι η ευθύς, ειλικρινής, συναισθηματική επικοινωνία. Με απλά λόγια θα μπορούσες να πεις «λυπάμαι πολύ, συνέβη για τρίτη φορά κάτι πολύ στενάχωρο για εμάς, που με φέρνει σε μια πολύ δύσκολη θέση απέναντι στη σχέση μας, αλλά και στον ίδιο μου τον εαυτό». Στο μήνυμα σου αναφέρεις «φοβάμαι να του το πω» και αναρωτιέμαι αν ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που νιώθεις συχνά μέσα σε αυτή τη σχέση. Για ποιούς λόγους άραγε φοβάσαι να του το πεις; Φαίνεται να αναλαμβάνεις ενοχικά την ευθύνη ενός γεγονότος για το οποίο και οι δύο έχετε παίξει ισότιμο και εξίσου σημαντικό ρόλο. Η ευθύνη της κύησης είναι κοινή και μοιρασμένη με τον σύντροφο σου, ο οποίος χρειάζεται να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης σε όσα έχουν γίνει, και από θέση αγάπης να σε στηρίξει και να σταθεί δίπλα σου. 

Εκτιμώ ως πολύ σημαντική την προσωπική σου ενδοσκόπηση και αναγνώριση του πώς αισθάνεσαι μέσα σε αυτή τη σχέση, του αν φροντίζεις και εξελίσσεις τον εαυτό σου, αν προσεγγίζεις τους στόχους και τα όνειρα σου, αν λαμβάνεις φροντίδα και αγάπη. Επιπλέον θα σου πρότεινα να εστιάσεις σε μια πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ώστε να γνωρίζεις πώς να προστατεύεις το σώμα και την ψυχή σου, και από μια ασφαλή πια θέση να τα διαθέτεις σε ανθρώπους που μπορούν να τα αγκαλιάσουν, να τα σεβαστούν, να τα φροντίσουν. 

Σε ευχαριστούμε για το μήνυμα σου.

Φρόσω Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία
Νίκης & Ελευθερίας 21Γ, Νέα Φιλοθέη, Αττική.
Τηλέφωνο: 211. 1845. 239
Κινητά: 6981.015.684
Web: http://www.efrosynifotinaki.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP