fbpx

Έμεινα έγκυος αλλά οι δικοί του μας χώρισαν και μου ζητάει να κάνω έκτρωση. Μπορώ να κινηθώ νομικά;

| 13 Απριλίου 2017
ADVERTISEMENT

Είμαι 40 ετών και αποφασίσαμε με το σύντροφο μου να κάνουμε ένα παιδί. Από την αρχή οι δικοί του δεν θέλανε να παντρευτεί. Όταν έμεινα έγκυος χάρηκε πάρα πολύ, αλλά οι δικοί του έγιναν έξω φρενών. Εμείς σκοπεύαμε να παντρευτούμε και να μείνουμε μαζί, αλλά ξαφνικά μετά την επιμονή των δικών του, μου ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αναλάβει το παιδί και μου ζήτησε να κάνω έκτρωση! Από εκείνη τη στιγμή και μετά εξαφανίστηκε. Εγώ είμαι άνεργη με ένα παιδί από  προηγούμενο γάμο. Μπορώ να κινηθώ νομικά για να αναλάβει τα έξοδα εγκυμοσύνης και αργότερα του παιδιού;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Εφόσον ο σύντροφος σας και βιολογικός πατέρας του παιδιού σας εξακολουθήσει να αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη του για το κοινό σας τέκνο, σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να ζητήσετε δικαστικώς την αναγνώριση του τέκνου. Η αγωγή αναγνώρισης από εσάς μπορεί να ασκηθεί εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από τον τοκετό και, σε περίπτωση που ευδοκιμήσει, το τέκνο σας θα εξομοιωθεί με τέκνο γεννημένο σε γάμο, έχοντας απέναντι στον πατέρα του όλα τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος. Επομένως, θα έχει και πλήρες δικαίωμα διατροφής.

Ειδικώς δε σε ό,τι αφορά τα έξοδα του τοκετού στα οποία υποβληθήκατε, αλλά και τα τρέχοντα έξοδα του παιδιού, με δεδομένο ότι η δικαστική διαδικασία αναγνώρισης του τέκνου έχει εκ των πραγμάτων κάποια χρονική διάρκεια, ο νόμος προβλέπει στο άρθρο 1502 του Αστικού Κώδικα ότι είναι δυνατή η προσωρινή επιδίκαση εύλογης διατροφής στο τέκνο, εφόσον η πατρότητα του είναι πολύ πιθανή, ακόμα και πριν ασκηθεί η αγωγή της αναγνώρισης του, ενώ περαιτέρω το άρθρο 1503 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι η άγαμη μητέρα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει δικαστικώς από τον πατέρα του παιδιού τις δαπάνες του τοκετού, αλλά και διατροφή για την ίδια ατομικά, εφόσον αδυνατεί να διαθρέψει τον εαυτό της επί δύο μήνες πριν από τον τοκετό και τέσσερις μήνες μετά από αυτόν ή εφόσον συντρέχουν ειδικές περιστάσεις. Η εν λόγω διατροφή καταβάλλεται, ωστόσο, το πολύ για ένα έτος.


ADVERTISEMENT

Συνάγεται, επομένως, ότι ο νόμος διασφαλίζει πλήρως τα έννομα συμφέροντα σας απέναντι στον βιολογικό πατέρα του παιδιού σας και για τον λόγο αυτό σας προτρέπουμε να απευθυνθείτε άμεσα σε δικηγόρο της επιλογής σας, ώστε να προστατεύσετε αποτελεσματικά τόσο τα δικά σας δικαιώματα, όσο και του παιδιού σας.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ