fbpx

Είχα άριστη σχέση με το παιδί μου, ώσπου το έστρεψε εναντίον μου η πρώην σύζυγος. Έχω να το δω από τα Χριστούγεννα…

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας . Έχω χωρίσει το 2011 όταν ο γιός μου ήταν 4 ετών. Από τότε μέχρι και το καλοκαίρι του 2016 το παιδί μου διανυκτέρευε στο σπίτι μου 3 φορές την μια εβδομάδα, και 4 φορές την επόμενη, (βάση και του συμφωνητικού επικοινωνίας). Η σχέση μου μαζί του ήταν άριστη κάναμε μαζί τα πάντα, διάβασμα, παιχνίδια, δραστηριότητες, εκδρομές, διακοπές. Ο μικρός αρνιόταν πεισματικά να πηγαίνει στην μητέρα του (κλάματα όποτε ερχόταν η ώρα να φύγει). Παρ’ όλη την άρνηση του παιδιού, εγώ ποτέ μα ποτέ δεν κατηγόρησα την μητέρα του και πάντα προσπαθούσα να του εξηγήσω το ότι και η μητέρα τον αγαπάει, άσχετα με το κατά πόσο ο μικρός δεν το εισέπραττε αυτό όσο θα ήθελε από την πλευρά της μητέρας του.

Η σχέση μου με την πρώην σύζυγο ήταν ανύπαρκτη παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μου, δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία σε ότι αφορούσε το παιδί μας και ποτέ δεν ρωτήθηκα για οτιδήποτε αποφάσιζε για το παιδί. Ο μόνος τρόπος που επικοινωνούσε μαζί μου ήταν τα εξώδικα και οι αγωγές για θέματα διατροφής, την οποία κατέβαλα και καταβάλλω κανονικότατα έως και σήμερα. Πάντα στα δικαστήρια ήμουν ο κατηγορούμενος για πράγματα που δεν ίσχυαν, έτσι έφτασα στο σημείο να στραφώ εναντίον της για όλα όσα, τόσα χρόνια με κατηγορούσε ψευδώς.


ADVERTISEMENT

Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2016 από εκείνη την στιγμή και μετά άρχισα να αντιλαμβάνομαι μια αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού απέναντι μου. Έβρισκε δικαιολογίες για να μην έρθει σε μένα, και αυτές με τον καιρό αυξάνονταν με αποκορύφωμα να έχει να με συναντήσει από την ημέρα των Χριστουγέννων.  Έχω απευθυνθεί σε ψυχολόγους , σε δικηγόρους μέχρι και στον εισαγγελέα ο οποίος κάλεσε την μητέρα και της σύστησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή το παιδί πρέπει να βλέπει τον πατέρα του, την γιαγιά του τα ξαδέρφια του και γενικά όλους τους συγγενείς του, τους οποίους χωρίς κανένα λόγο αρνείται επίσης να συναντήσει, μέχρι και σήμερα (η μόνη επικοινωνία μας είναι τηλεφωνική).

Είμαι σε απόγνωση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν βλέπω καθόλου το παιδί μου, το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι μικρός δεν με θέλει χωρίς να έχω κάνει κάτι, δεν θέλει να βλέπει τους γονείς μου με τους οποίους η σχέση του ήταν απίστευτα τέλειες. Διαβάζω για το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης, και βλέπω πως περιγράφει ακριβώς ότι βίωσα εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθώ να βρω μια λύση έτσι ώστε να μην βιώσει ο μικρός όλες τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στο μέλλον , και επειδή δε μπορώ , απευθύνομαι σε σας . Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Το σίγουρο είναι πως δε μπορώ να μείνω άπραγος απέναντι σ’ αυτήν την τόσο άδικη για το παιδί μου κατάσταση. Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση. Σας ευχαριστώ πολύ!

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Από όσα μας περιγράφετε, καθίσταται σαφές ότι την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου σας ασκεί, με οριστική δικαστική απόφαση, η μητέρα και υπάρχουν καθορισμένες ημέρες και ώρες για την δική σας επικοινωνία με το παιδί.


ADVERTISEMENT

Το συγκεκριμένο συμφωνητικό που συνυπογράψατε επικυρώθηκε από το δικαστήριο, το οποίο και ρύθμισε οριστικά πότε και πού μπορείτε να βλέπετε το παιδί. Η επικοινωνία σας μαζί του είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας, που αναγνωρίζει και προβλέπει ο νόμος, συγκεκριμένα στο άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα.

Το γεγονός ότι η επικοινωνία σας με το τέκνο παρεμποδίζεται ήδη για αρκετό χρονικό διάστημα, λόγω ενεργειών της μητέρας, όπως εσείς αναφέρετε, συνιστά παραβίαση διάταξης δικαστικής απόφασης, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 232Α του Ποινικού Κώδικα.

Εφόσον, λοιπόν, έχετε εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους εξωδικαστικής επίλυσης του εν λόγω ζητήματος και διαπιστώνετε ότι η πρώην σύζυγος σας δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να τηρήσει τους όρους του συμφωνητικού σχετικά με την τακτική επικοινωνία σας με το παιδί, μπορείτε να υποβάλλετε μήνυση σε βάρος της, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Κάθε φορά που η μητέρα δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου – ως προς την επικοινωνία σας με το παιδί – μπορείτε να καταθέτετε μήνυση, πιέζοντάς την ουσιαστικά να σταματήσει να υπονομεύει την υγιή σχέση που έχετε αναπτύξει με το παιδί.

Αναφορικά με άλλες τυχόν δικαστικές ενέργειες, χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι υπάρχουν πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, που αναθέτουν την επιμέλεια του τέκνου στον πατέρα, λόγω της προσπάθειας, εκ μέρους της μητέρας, αποξένωσης του τέκνου με τον έτερο γονέα. Εδώ τίθενται, όμως, αποδεικτικά και άλλα θέματα, που απαιτούν εξειδικευμένη νομική συμβουλή.

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανήλικο τέκνο βρίσκεται σε μία ευαίσθητη ηλικία και διαμορφώνει ήδη προσωπικότητα και χαρακτήρα, σας προτείνουμε, με τη συμβουλή ειδικού ψυχολόγου, να κάνετε συνεχείς προσπάθειες προσέγγισης του τέκνου σας, πέραν και παράλληλα με τις νομικές σας ενέργειες.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ