Είμαστε σε διάσταση με τον σύζυγό μου κι έχουμε δύο δίδυμα κοριτσάκια. Δικαιούμαι διατροφή;

Ερώτηση:

«Είμαι παντρεμένη με τον σύζυγό μου από το 1997 και έχουμε δύο δίδυμα κοριτσάκια ηλικίας 15 ετών. Ο άντρας μου είναι ναυτικός, 47 ετών και συνταξιούχος. Είμαστε σε διάσταση εδώ και δύο χρόνια από δική του επιλογή. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για τα δικαιώματά μου αν δηλαδή δικαιούμαι κάποια διατροφή μιας και δεν έχω άλλους πόρους πέρα από τη σύνταξη της μητέρας μου η οποία είναι μεγάλης ηλικίας. Δεν εργάζομαι επειδή δεν μου το επέτρεπε αλλά και πώς θα μπορούσα άλλωστε μόνη μου με δύο παιδιά για τα οποία δεν έχει οριστεί μηνιαίο ποσό διατροφής. Ο σύζυγός μου, έχει παραχωρήσει μια κάρτα και παίρνω χρήματα για τις ανάγκες των παιδιών χωρίς φυσικά να κάνω κατάχρηση. Δικαιούμαι κάποια διατροφή;».

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

ο νόμος προβλέπει ότι δικαίωμα διατροφής έχει όποιος δε μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την υγεία του και τις λοιπές του βιοτικές συνθήκες (Α.Κ. 1486). Επίσης, δεν έχει υποχρέωση διατροφής αυτός που δε μπορεί να τη δώσει χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή 9Α.Κ. 1487).  Δικαίωμα διατροφής έχει και ο σύζυγος, προκειμένου να εξασφαλίσει τις συνθήκες ζωής που είχε κατά τη διάρκεια του γάμου, εφόσον βέβαια ο έτερος σύζυγος έχει τη σχετική οικονομική δυνατότητα χωρίς να διακινδυνεύσει η δική του διατροφή.

Τα παιδιά σας λοιπόν δικαιούνται διατροφής όχι μόνο μέχρι την ενηλικίωσή τους, αλλά και όταν σπουδάζουν, καθώς ο νόμος κρίνει ότι τα παιδιά στη διάρκεια των σπουδών τους δεν μπορούν να εργάζονται. Όσο για τη δική σας διατροφή, ομοίως μπορείτε να τη διεκδικήσετε για να εξασφαλίσετε επίπεδο ζωής όπως είχατε κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου σας. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας ότι σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, ο σύζυγός σας θα προτείνει πρώτον ότι παίρνετε τη σύνταξη της μητέρας σας και δεύτερον ότι θα μπορούσατε να εργαστείτε ακόμα και τώρα. Φυσικά, εσείς αν έχετε βάσιμους λόγους, θα προβείτε σε αντίκρουση αυτών των ισχυρισμών του, αν προταθούν.

Δικηγορικό Γραφείο «Attica Lawyers»
Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978123 649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!