fbpx

Είμαι υποχρεωμένος να καταβάλλω αναδρομικά την διαφορά διατροφής;

| 31 Μαΐου 2016
ADVERTISEMENT

Θα ήθελα να υποβάλλω δυο ερωτήματα:
Είμαι σε διάσταση από τον Σεπτέμβριο 2015, και μέσω ασφαλιστικών μέτρων καταβάλλω στην πρώην γυναίκα μου διατροφή 600€ για τα 2 παιδιά μας (13,5 και 16,5) ετών αντίστοιχα. Έχουμε και τρίτο παιδί, ετών 21. Η αγωγή της θα συζητηθεί τον 12/2017 όταν και ο δεύτερος γιος θα έχει ενηλικιωθεί.
1. Αν η αγωγή βγάλει μεγαλύτερο ποσό για την διατροφή του, θα είμαι υπόχρεος να καταβάλλω αναδρομικά στην ίδια ή στο ενήλικο πλέον τέκνο την διαφορά διατροφής;

2. Τα εισοδήματα μου κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου ήταν πολλαπλάσια των δικών της, και χτίσαμε οικία στο όνομα της στην επαρχία, και αγοράσαμε μεζονέτα στην Αθήνα με δάνειο (50% έκαστος) και πληρωμή – κατά τα γνωστά – ποσού στον κατασκευαστή, στο οποίο διαμένει με τα παιδιά.
Τι απαιτήσεις μπορώ να έχω και για τα δύο;
Μεταβίβασε (γονική παροχή) όμως πρόσφατα – δολίως , χωρίς να με ενημερώσει- (παρόλο που θα συμφωνούσα επί της αρχής) το σπίτι της επαρχίας στον ενήλικα γιο. Μπορώ να έχω απαίτηση έναντι της;
Η τράπεζα λόγω μη αποπληρωμής των δόσεων του δανείου απειλεί με κατασχέσεις – μπορεί να στραφεί και σε αυτό το απόκτημα η μόνο στο σπίτι που παραμένει στην κατοχή μας κατά 50% εκάστου;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητέ φίλε,

το αν θα καταβάλλετε αναδρομικά το τυχόν υπερβάλλον ποσό της επιδικασθείσας διατροφής, εξαρτάται από το αίτημα της αγωγής που έχει ασκηθεί και από το τι τελικά θα επιδικασθεί. Δηλαδή αν στην αγωγή ζητάται να επιδικασθεί χ ποσό διατροφής, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταβάλλετε μέχρι τώρα με βάση τα ασφαλιστικά μέτρα, και υπάρχει αίτημα στην αγωγή για αναδρομική καταβολή του ποσού αυτού από τότε που καταβάλλετε το ποσό της διατροφής με τα ασφαλιστικά μέτρα, αν γίνει δεκτή η αγωγή, θα κληθείτε να πληρώσετε τη διαφορά (δηλαδή το τυχόν υπερβάλλον ποσό αναδρομικά). Εφόσον το παιδί θα έχει πλέον ενηλικιωθεί, το ίδιο είναι υπεύθυνο και έχει δικαιοπακτική ικανότητα, όπερ συνεπάγεται ότι στο ίδιο θα κληθείτε να καταβάλλετε πλέον τη διατροφή και όχι στην εν διαστάσει σύζυγό σας.


ADVERTISEMENT

  1. Το δικαίωμα που ονομάζεται νομικά αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα από το γάμο, αφορά την αξίωση του συζύγου, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί, να ζητήσει να του αποδοθεί η συμβολή του στην επαύξηση της περιουσίας του έτερου συζύγου, εφόσον συνέβαλε με οιονδήποτε τρόπο στην επαύξηση αυτή (οικονομικό, ηθική υποστήριξη κλπ). Ο νόμος καθιερώνει ένα μαχητό τεκμήριο συμβολής ανερχόμενο στο 1/3 της αύξησης της περιουσίας των συζύγων, αλλά με δυνατότητα να αποδειχθεί δικαστικά μεγαλύτερη ή μικρότερη συνδρομή στην αύξηση της περιουσίας. Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα εφαρμόζεται αναλογικά και σε συζύγους που είναι σε διάσταση άνω των 3 ετών. Μεγάλη προσοχή απαιτεί η προθεσμία παραγραφής του σχετικού δικαιώματος που είναι 2ετής από τη λύση ή ακύρωση του γάμου.

Συνεπώς, έχετε δικαιώματα από την επαύξηση της περιουσίας της εν διαστάσει συζύγου σας, ως συμμετοχή σας στα αποκτήματα κατά τη διάρκεια του γάμου. Το ποσοστό που τεκμαίρει ο νόμος είναι το 1/3 της αύξησης, όμως μπορείτε να διεκδικήσετε και παραπάνω ποσοστό εφόσον το αποδείξετε. Θεωρητικά μπορείτε να στραφείτε εναντίον της διεκδικώντας με αγωγή σας την διάρρηξη της καταδολιευτικής μεταβίβασης της εξοχικής κατοικίας στον ενήλικα υιό σας, καθώς και να στραφείτε με αγωγή σας εναντίον της για τα αποκτήματα από το γάμο, ώστε νε διεκδικήσετε τη συμβολή σας δικαστικά. Το εάν σας συμφέρει να προβείτε σε αυτές τις ενέργειες, ωστόσο, είναι κάτι που επιδέχεται εκτενή συζήτηση.

Κατά τα λοιπά, αφού, όπως λέτε, δεν καταβάλλονται οι δόσεις στην τράπεζα, αυτή μπορεί να στραφεί και κατά των δύο σας και να επιβάλλει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στην περιουσία και των δύο σας, αφού είστε συνοφειλέτες στο δάνειο (αν είστε συνοφειλέτες ή ο ένας οφειλέτης και ο άλλος εγγυητής). Δεν μας έχετε πει βέβαια αν η τράπεζα έχει εγγράψει προσημειώσεις και σε ποιο ακίνητο και για ποιο ποσό, ούτε το ποσό που χρωστάτε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τράπεζα μπορεί να εκπλειστηριάσει περιουσία ίση με το ποσό που χρωστάτε πλέον τόκων και εξόδων. Αυτή τη στιγμή, και με δεδομένο ότι το εξοχικό ανήκε στην εν διαστάσει σύζυγό σας μέχρι τώρα και μεταβιβάστηκε με γονική παροχή στον υιό σας, αυτό είναι το πιο συμφέρον για εσάς, δηλαδή να παραμείνει το σπίτι στο τέκνο σας, με τα δεδομένα που μας λέτε, καθώς έτσι αποφεύγετε τον κίνδυνο να σας εκπλειστηριάσει η τράπεζα και το εξοχικό σπίτι. Επίσης, είναι αρκετά δυσχερές και χρονοβόρο για την τράπεζα να προβεί σε διάρρηξη της γονικής παροχής, και ίσως δεν αξίζει και από άποψη εξόδων και διαδικασίας για την ίδια την τράπεζα. Ωστόσο, με το άλλο σπίτι, που αποτελεί και κατοικία της εν διαστάσει συζύγου και των παιδιών, πρέπει να κάνετε κάτι, ώστε να βρείτε ένα τρόπο προστασίας. Προτείνουμε να εξετάσετε αν είναι η κύρια και μοναδική κατοικία, να υπαχθείτε στο “νόμο Κατσέλη” για να μπορέσετε να τη διασώσετε. Όλα τα ανωτέρω, φυσικά, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό κατά προσέγγιση νομικές συμβουλές, καθώς δεν έχουμε μπροστά μας κανένα στοιχείο για να είναι καθετί που σας λέμε απολύτως τεκμηριωμένο νομικά (σύμβαση δανείου, ποσό οφειλής, Ε9 και αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο σας, συμβόλαια ακινήτων κλπ).

Με εκτίμηση,

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ