Είμαι υιοθετημένος και θέλω να πάρω το επίθετο του πραγματικού μου πατέρα. Τί χρειάζεται να κάνω;

0

Γεια σας

Είμαι υιοθετημένος και οι θετοί μου γονείς έχουν αποβιώσει. Πρόσφατα, γνώρισα τους πραγματικούς μου γονείς και θέλω να κάνω αλλαγή επιθέτου, ώστε να πάρω το επίθετο του πραγματικού μου πατέρα. Μπορώ; Τί χρειάζεται;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Σύμφωνα με το άρθρο 1563 του Αστικού Κώδικα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση τέλεσης υιοθεσίας, το θετό τέκνο παίρνει το επώνυμο του θετού γονέα. Έχει όμως δικαίωμα, όταν ενηλικιωθεί, να προσθέσει και το πριν από την υιοθεσία επώνυμό του. Αν το τελευταίο αυτό ή το επώνυμο του θετού γονέα αποτελείται από δύο επώνυμα, χρησιμοποιείται για το σχηματισμό του σύνθετου επωνύμου του θετού τέκνου το πρώτο από αυτά.

Με βάση την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, συνάγεται ότι έχετε το δικαίωμα να προσθέσετε στο ήδη υφιστάμενο επώνυμό σας το επώνυμο του φυσικού σας πατέρα και όχι να αποβάλλετε εντελώς το επώνυμο που ήδη έχετε, κάτι που είναι εφικτό μόνο σε περίπτωση που συντρέχει κάποιος σπουδαίος λόγος και εφόσον ασφαλώς το αίτημα γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο κατά τόπον δήμαρχο, ο οποίος κατά νόμον μπορεί να εκδίδει αποφάσεις περί μεταβολής επωνύμου υπό τη συνδρομή συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!