Είμαι έγκυος και η σχέση μου με τον σύντροφό μου είναι προβληματική. Είμαι μπερδεμένη…

Καλησπέρα σας

Κάνοντας αναζήτηση στο Google για μονογονεικές οικογένειες, διάβασα για εσάς και αποφάσισα να σας στείλω.

Ονομάζομαι Βίκυ, είμαι 24, κοντεύω να τελειώσω τη σχολή μου, ζω σε επαρχιακή πόλη και τον τελευταίο χρονο έχω σχεση με έναν άντρα 34 ετων, ο οποίος είχε μια σχέση, που δεν προχώρησε και δυο παιδιά. Μεγαλωμένος σε χωριό, δεν ολοκλήρωσε το σχολείο, γιατι έπρεπε να δουλεύει απο μικρός, η οικογένειά του είναι ιδιαίτερα προβληματική, ο ίδιος θα έλεγα είναι ανώριμος ακόμα, μαζί μου ζει κάποια πράγματα, όπως να πάει θέατρο, σινεμά, μια εκδρομή.

Είναι φιλότιμος και εργατικός και με αγαπάει πολύ, αλλά με το δικό του τρόπο. Δεν έχει μάθει να δείχνει αγάπη, ενώ λογικά νιώθει, αλλά και δύσκολα δέχεται. Παρανοεί συχνά πράγματα και στεναχωριέται μέχρι την επόμενη μέρα, που θα ηρεμήσει και θα δεχτεί να ακούσει. Το είχε ρίξει στο αλκοόλ, αλλά απο τότε, που είμαστε μαζί πίνει μόνο, όταν τρώει σε φυσιολογικά πλαίσια, αν είναι, όμως πιεσμένος, θα τον χαλάσει πολύ, ακόμα κι αυτό το λίγο.

Πρόσφατα έμαθα, ότι είμαι έγκυος. Ο σύντροφός μου είναι απίστευτα ευτυχισμένος, όμως κάποια άλλα προβλήματα του πατέρα του και ενός φίλου του, που πεθαίνει, το επισκίασαν όλο αυτό και είμαστε συνέχεια σε απόσταση και κόντρα και φωνές μέχρι εχτές το βράδυ, που κατάλαβε, ότι ζήτησα να τελειώσει η σχέση μας και ότι θεωρώ, ότι θα είναι εγωιστικό να φέρω στον κόσμο ένα παιδί, που θα είναι αναγκασμένο να ζει κοντά στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ακόμα και για τον ίδιο είναι άσχημο να μολύνεται με προβληματικές καταστάσεις και ανθρώπους. Τα πράγματα είναι, όπως τα περιγράφω χωρίς καμία δόση υπερβολής. Τον αγαπώ τόσο πολύ, ειδικά τις στιγμές, ίσως και τις μέρες, που είναι μόνο δικός μου, χωρίς γονείς, χωριό και τέτοια προβλήματα. Είναι ένας άγγελος. Σήμερα βγήκε μέχρι και για ψώνια μαζί μου, ενώ ήταν άρρωστος, κάτι, που δεν κάνει ποτέ και το ζήτησε μόνος του, είναι τρυφερός και ασχολείται μόνο μαζί μου. Ξέρω, όμως, ότι αυτό θα είναι μέχρι να εμφανιστεί κάποιος και να του πει το πρόβλημα του και μετά να γίνει χάλια και να έχουμε πάλι τα ίδια.

Δεν ζούμε μαζί ακόμα. Ζω με το θείο μου. Πρόσφατα, βρήκα μια δουλειά με 700 ευρώ, που μπορεί άνετα να μου καλύψει τα έξοδα μου και το σπίτι, για το οποίο ψάχνω. Οι γονείς μου είναι τελείως αντίθετοι μ’ αυτή τη σχέση, για την ακρίβεια ο πατέρας μου απειλεί, ότι θα του κάνει κακό. Δεν μπορώ με τίποτα να πάρω μια απόφαση.

Από τότε, που θυμάμαι τον εαυτό μου, περιμένω να γίνω μαμά. Λατρεύω τα παιδιά όσο τίποτα στον κόσμο, οι περισσότεροι τα χάνουν, όταν βλέπουν, πώς είμαι, όταν είμαι μαζί με παιδιά. Λένε, ότι θα γίνω υπέροχη μαμά. Δεν θέλω να φέρω στον κόσμο ένα παιδάκι, που θα το καταδικάσω σε προβλήματα, πρώτου καν γεννηθεί. Δεν θα ήθελα ποτέ στη ζωή μου να σκοτώσω μια ψυχή, αλλά είναι στιγμές, που αυτή η απόφαση μου φαίνεται η πιο σωστή. Δεν ζητώ λύση στο πρόβλημά μου, απλά περιμένω από ανθρώπους, που δεν γνωρίζω να μου πουν τα πράγματα ως έχουν, γιατί σε δικούς μου δεν μπορώ να μιλήσω καν. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση

Απαντάει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Ίρις Κρέμερ

Ακούγεται να είστε διχασμένη και ο διχασμός σας δεν έχει να κάνει μόνο με το αν θα κρατήσετε αυτό το παιδί ή όχι. Έχει κυρίως να κάνει με το αν τελικά αυτός ο άνθρωπος είναι κατάλληλος για εσάς και ειδικά για να μεγαλώσετε μαζί του ένα παιδί.

Από την μία έχετε έναν σύντροφο πλάι σας που τον αγαπάτε ενώ παράλληλα διακρίνετε έντονες διαφορές στον τρόπο ζωής σας, στα ερεθίσματα που έχει εισπράξει ο καθένας σας μεγαλώνοντας και στο τρόπο που αντιμετωπίζετε τη ζωή γενικότερα. Πέρα λοιπόν από την απόκτηση ενός παιδιού με αυτόν τον άντρα, σας προβληματίζει αρχικά η σχέση που έχετε και η ποιότητα της. Ακούγεστε ένας αισιόδοξος άνθρωπος που θέλει να έχει μια ποιότητα στη ζωή του και να χαμογελά. Είναι πολύ φυσιολογικό στα 24 σας χρόνια, όντας ακόμα φοιτήτρια, τα προβλήματα και οι έγνοιες που επηρεάζουν ένα άνθρωπο 34 ετών να σας φαίνονται μακρινές και να μην μπορείτε να κατανοήσετε το πως εκείνος νιώθει. Ακόμα κι αν είναι ένας πιο ευαίσθητος άνθρωπος και απορροφά πολύ περισσότερο μέσα του τα προβλήματα του περιβάλλοντός του, είναι όμως κομμάτι του χαρακτήρα του το πως βλέπει τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις και διαχειρίζεται τις καταστάσεις, κάτι που δεν μπορείτε να του καταλογίσετε εφόσον είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. Πάντα θα στεναχωριέται και θα τον απασχολούν δυσάρεστα γεγονότα, ακόμα κι αν φτάνουν αυτά να επισκιάζουν ευχάριστα δικά σας γεγονότα (π.χ. εγκυμοσύνη).

Διακρίνω λοιπόν σημαντικές μεταξύ σας διαφορές που για την ώρα τις γεφυρώνει η αγάπη που νιώθετε. Η απόκτηση όμως και η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού δεν είναι απλή δουλειά και σίγουρα απαιτεί χρόνο, ενέργεια και επικοινωνία των γονιών σε όλα τα επίπεδα. Αν λοιπόν διαφωνείτε με το τρόπο που βλέπει την ζωή και νιώθετε ότι ίσως πάντα θα πρέπει να είστε εσείς αυτή που θα παίρνει την ευθύνη, θα είναι η δυνατή και θα βάζει τα όρια και τα πλαίσια στην οικογενειακή σας ζωή, τότε καλό είναι να σκεφτείτε σοβαρά και ώριμα πρώτον αν είσαστε έτοιμη να ζήσετε κατά αυτό τον τρόπο και δεύτερον αν είστε διατεθειμένη στα 24 σας χρόνια, που μόλις ξεκινάει η ζωή μετά το πανεπιστήμιο, να γίνετε μητέρα και σύζυγος με σοβαρές ευθύνες.

Θα σας συμβούλευα να βάλετε στην άκρη το θέμα εγκυμοσύνη και να εστιάσετε πρώτα στο τι σας προσφέρει αυτή η σχέση: αυτός ο σύντροφος σας κάνει ευτυχισμένη κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη ή πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να νιώθετε χαρούμενη μαζί του; Υπό αυτές τις συνθήκες θα φέρνατε στο κόσμο ένα παιδί μαζί του και πως θα διαχειριστείτε κι εκείνος κι εσείς την ύπαρξη άλλων 2 παιδιών από την προηγούμενη σύντροφο του; Θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε οικονομικά οι δυο σας και παράλληλα να είστε κι εσείς ανεξάρτητη που απ’ότι φαίνεται είναι κάτι που επιθυμείτε στη ζωή σας;

Όσον αφορά τους γονείς σας κατανοώ την στάση του πατέρα σας για πολλούς λόγους και οφείλω να πω ότι είστε ενήλικη και είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε για την ζωή σας. Όμως είναι σημαντικό να μην απορρίπτετε τα λόγια ανθρώπων που σας αγαπούν και θέλουν το καλό σας, φιλτράροντας βέβαια πάντα τα λόγια τους βάσει των ‘πιστεύω’ τους.

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλέφωνο: 2130049125
E-mail: irisEcremer@gmail.com
Web: http://lifemade.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!