Είμαι εγγυήτρια στο δάνειο του εν διαστάσει συζύγου μου, αλλά δεν μπορώ πια να πληρώνω τη μισή δόση. Τί με συμβουλεύετε;

Είμαστε σε διάσταση εδώ και ένα χρόνο με το σύζυγό μου, χωρίς όμως ακόμη να έχω κινηθεί νομικά και προς το παρόν συγκατοικούμε σε όχι και τόσο καλές συνθήκες. Έχει υποθηκεύσει το σπίτι εδώ και 5 χρόνια, παίρνοντας δάνειο στο όνομά του και με τη δική μου υπογραφή σαν εγγυήτρια, για να ανοίξει δική του επιχείρηση, την οποία και εγκατέλειψε στο συνέταιρό του. Εγώ στην παρούσα φάση και λόγω οικονομικής στενότητας, έχουμε και δύο έφηβα παιδιά, δεν δύναμαι να πληρώνω τη μισή δόση του δανείου, όπως έκανα πριν τη διάστασή μας και του κοινοποίησα ότι σταματώ να πληρώνω το μερίδιο μου. Παρακαλώ για την νομική άποψή σας επί του θέματος.

Ευχαριστώ

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμη κυρία,

Η υποχρέωση σας ως εγγυήτρια απέναντι στην Τράπεζα δεν επηρεάζεται στο παραμικρό από οποιαδήποτε άλλη εξωτερική συνθήκη ή δεδομένο. Έτσι λοιπόν το γεγονός ότι βρίσκεστε σε διάσταση ή ότι το δάνειο επί της ουσίας εξυπηρέτησε επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου σας ΔΕΝ περιορίζει την ευθύνη σας απέναντι στην δανείστρια σας.

Επίσης η κατ’ άρθρο 855 του Αστικού μας Κώδικα ένσταση διζήσεως βάσει της οποίας «Ο εγγυητής έχει δικαίωμα να αρνηθεί την καταβολή της οφειλής ωσότου ο δανειστής επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση εναντίον του πρωτοφειλέτη και αυτή αποβεί άκαρπη» ΔΕΝ σας προστατεύει δεδομένου ότι στις περισσότερες δανειακές συμβάσεις οι εγγυητές παραιτούνται της ένστασης αυτής. Καλό θα ήταν να διαβάσετε την σύμβαση που έχετε υπογράψει αν και από την εμπειρία μου σας διαβεβαιώ ότι σχεδόν βέβαιο είναι ότι η παραίτηση σας από την σχετική σύμβαση περιλαμβάνεται στο σώμα της δανειακής σύμβασης της οποίας τυγχάνετε εγγυήτρια.

Επίσης το ότι κοινοποιήσατε στον σύζυγο σας την δήλωση σας περί αδυναμίας αποπληρωμής της συμβατικής σας υποχρέωσης αφορά την εσωτερική σας σχέση και ουδόλως περιορίζει την ευθύνη σας απέναντι στην δανείστρια Τράπεζα.

Συμπερασματικά συνιστώ να επικοινωνήσετε με την Τράπεζα και να εξετάσετε τις δυνατότητες διακανονισμού ή/και διευθέτησης της οφειλής σας. Σε κάποιες περιπτώσεις τα Τραπεζικά Ιδρύματα προβαίνουν και σε απομείωση των οφειλών αλλά αυτό εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια και λαμβάνει χωρά ιδίως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εμπράγματη ασφάλεια δεδομένο που δεν συντρέχει στην περίπτωση σας.

Στη διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!