fbpx

Είμαι δημόσιος υπάλληλος διαζευγμένη και θέλω να μετατεθώ σε όμορο νομό. Γίνεται;

ADVERTISEMENT

Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Θέλω να ζητήσω διαζύγιο και ταυτόχρονα την επιμέλεια και τη γονική μέριμνα της δεκάχρονης κόρης μου και να μετατεθώ σε όμορο νομό. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Η μετάθεση μου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην γονική μέριμνα που θα αιτηθώ;Να σημειώσω ότι ο σύζυγος μου είναι άνεργος τα πέντε τελευταία έτη. Κατά πόσο είναι δυνατό να ζητήσει αυτός διατροφή από μένα; Ευχαριστώ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Αρχικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση αυτού σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν στο πρόσωπο ή στην περιουσία του.

Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, η οποία αποτελεί μέρος του δικαιώματος και καθήκοντος της γονικής μέριμνας περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.

Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα προβλέπει για τις περιπτώσεις κακής ασκήσεως ή αδυναμίας των γονέων να ανταποκριθούν στο καθήκον επιμελείας των τέκνων, τα εξής: «Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα, που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου… ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ` αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας, οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου, ο εισαγγελέας ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Το δικαστήριο μπορεί, ιδίως, να αφαιρέσει από τον ένα γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο …κλπ.


ADVERTISEMENT

Η αφαίρεση του συνόλου της  γονικής μέριμνας από κάποιον από τους γονείς είναι ένα ακραίο μέτρο, το οποίο διατάζει το δικαστήριο σε περιπτώσεις, που κρίνει ότι ο ένας γονέας είναι πλήρως ακατάλληλος για τη διασφάλιση του τέκνου, επειδή για παράδειγμα είναι βίαιος μαζί του ή το εκθέτει σε κίνδυνο.

Αν αποδεδειγμένα υφίστανται αυτές οι συνθήκες μπορείτε να αξιώσετε την αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την αποκλειστική ανάθεσή της σε εσάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το δικαστήριο κατανέμει την άσκηση της γονικής μέριμνας, αναθέτοντας στον ένα γονέα την άσκηση της επιμέλειας. Όπως ειπώθηκε και ανωτέρω η επιμέλεια περιλαμβάνει εκτός των άλλων και το δικαίωμα προσδιορισμού του τόπου διαμονής του τέκνου. Κατά κανόνα ο σύζυγος, που δεν έχει την επιμέλεια διατηρεί το δικαίωμα της επικοινωνίας, το οποίο αποβλέπει στο καλώς εννοούμενο συμφέρον του τέκνου. Έχει κριθεί νομολογιακά ότι το δικαίωμα προσδιορισμού ή εντεύθεν μεταβολής του τόπου διαμονής του τέκνου, καίτοι ανήκει στο γονέα, που ασκεί τη γονική μέριμνα θα πρέπει να σταθμίζεται με τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει η διακοπή της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα και να υποχωρεί έναντι αυτής, όταν η αναγκαιότητα της ενδεχόμενης αλλαγής του τόπου διαμονής ή τα πλεονεκτήματα, που αυτή συνεπάγεται δεν ανταποκρίνονται προς το πραγματικό συμφέρον του τέκνου. Τυχόν δε αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της επικοινωνίας συνιστά ενδεχομένως καταχρηστική άσκηση της γονικής μέριμνας με τις συνέπειες του άρθρου 1532, όπως αυτό εκτέθηκε ανωτέρω, πράγμα το οποίο κρίνεται σε κάθε περίπτωση χωριστά.

Σχετικά με το θέμα της διατροφής, το 1442 Α.Κ ορίζει ότι εφόσον ο  ένας  από  τους  πρώην  συζύγους δε μπορεί  να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την  περιουσία  του,  δικαιούται  να  ζητήσει  διατροφή  από τον άλλον: 1. αν κατά την  έκδοση του διαζυγίου ή κατά το τέλος  των  χρονικών  περιόδων, που  προβλέπονται  στις  επόμενες  περιπτώσεις βρίσκεται σε ηλικία  ή σε  κατάσταση υγείας, που δεν επιτρέπει να  αναγκαστεί  να αρχίσει ή  να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει απ`  αυτό τη διατροφή του, 2. αν έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου και γι`  αυτό το λόγο εμποδίζεται στην άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, 3. Αν δεν βρίσκει σταθερή,   κατάλληλη  εργασία ή  χρειάζεται  κάποια  επαγγελματική εκπαίδευση,  και  στις  δύο  όμως  περιπτώσεις για ένα διάστημα, που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια από την έκδοση του  διαζυγίου, 4.  σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση του διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας.

Για τη γένεση αξίωσης διατροφής πρώην συζύγου απαιτείται απορία αυτού και ευπορία του υπόχρεου, ενώ επί πλέον πρέπει να συντρέχει έστω και μία από τις ειδικότερες προϋποθέσεις, που αναφέρονται στο άρθρο 1442 Α.Κ.

Σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων μας:

-Για να κριθεί αν υπάρχει απορία του δικαιούχου και ευπορία του υπόχρεου, πρέπει να εξαντληθούν προηγουμένως όλες οι οικονομικές δυνατότητες, που τους παρέχουν τα εισοδήματα τους και το κεφάλαιο της περιουσίας τους και αν ακόμη η τελευταία αποτελείται από μη προσοδοφόρα στοιχεία.

-Απορία του δικαιούχου δεν υπάρχει όταν αυτός έχει είτε εισοδήματα είτε περιουσία, κινητή ή ακίνητη έστω και απρόσοδη από τη ρευστοποίηση της οποίας μπορεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες κατά το κρίσιμο διάστημα της αγωγής, εκτός αν η περιουσία του δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί ή αυτό είναι οικονομικώς ασύμφορο ή το προϊόν ρευστοποιήσεως δεν επαρκεί για την κάλυψη των άλλων βιοτικών του αναγκών.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η διατροφή μπορεί να αποκλειστεί ή να περιοριστεί, αν αυτό επιβάλλεται από σπουδαίους λόγους, ιδίως αν ο γάμος είχε μικρή χρονική διάρκεια ή αν ο δικαιούχος είναι υπαίτιος του διαζυγίου του ή προκάλεσε εκούσια την απορία του.”

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ