Είμαι διαζευγμένη μητέρα, δικαιούται η φοιτήτρια κόρη μου μετεγγραφή ως μέλος μονογονεϊκής οικογένειας;

0

Ερώτηση

«Είμαι μητέρα διαζευγμένη , και η απόφαση του διαζυγίου ορίζει ότι ασκώ εν τοις πράγμασι και κατ΄αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια της ανήλικης κόρης μου. Ως εκ τούτου όπως είχα διαβάσει στο νόμο3838/24 Μαρτίου 2010 ανήκω στις μονογονεϊκές οικογένειες. Το εισόδημα μου είναι 14400 . Θα ήθελα να σας ρωτήσω με βάση το νομο 4186/ 17 Σεπτεμ. 2013 δικαιούται η κόρη μου μετεγγραφή ως μέλος μονογονεϊκής οικογένειας , διότι δεν μνημονεύεται η περίπτωση μας ως μονογονεϊκής οικογένειας ή μόνο με το εισοδηματικό κριτήριο πρέπει να αναζητήσει τη μετεγγραφή της; Υπάρχει περίπτωση να εννοείται ότι και οι γονείς βάσει δικαστικής απόφασης θεωρούνται μονογονεϊκές οικογένειες ή δεν εννοείται; Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια σας».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή Φίλη,

Μόνο η έκδοση διαζυγίου δεν σας καθιστά μονογονεϊκή οικογένεια. Θα πρέπει να έχετε καταθέσει αγωγή (ξεχωριστή αγωγή από αυτή του διαζυγίου) με την οποία να ζητάτε να σας ανατεθεί αποκλειστικά η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου σας (κάτι που είναι διαφορετικό από την επιμέλεια του και που πολύ δύσκολα και υπό  συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αποφασίζεται από το δικαστήριο). Η αγωγή αυτή –η οποία διαφέρει από την αγωγή του διαζυγίου- κρίνει αποκλειστικά και μόνο το θέμα της ανάθεσης της γονικής μέριμνας.

Να γνωρίζετε ότι το  δικαστήριο που κρίνει το διαζύγιο σας δεν έχει την αρμοδιότητα να αναθέσει  την άσκηση της γονικής μέριμνας του τέκνου σας. Αυτό που μπορεί να κάνει έιναι μόνο (όπως στην προκειμένη περίπτωση) να κρίνει ότι στην πράξη την ασκείτε εσείς.

Δυστυχώς, λοιπόν δεν ανήκετε στις μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες ορίζονται ρητά από τη σχετική νομοθεσία.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!