fbpx

Είμαι αλλοδαπή και ο σύζυγος θέλει να με πετάξει έξω από το σπίτι. Τί να κάνω;

| 30 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Είμαι 40 ετών, από τη Ρουμανία και παντρεμένη με Έλληνα πολίτη από το 2002. Επειδή ο σύζυγος με παραμελεί, έχει εξωσυζυγική σχέση, πίνει και είναι βίαιος, του είπα αρκετές φορές τα τελευταία 3 χρόνια να χωρίσουμε αλλά αυτός δεν ήθελε νόμιμα. Ο σύζυγος εδώ και δύο μήνες έχει εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη αφήνοντάς με μόνη και αβοήθητη αλλά κυρίως απροστάτευτη και άρρωστη. Αρνείται τις ευθύνες του και με απειλεί ότι θα με πετάξει από το σπίτι. Δεν έχω εργαστεί ποτέ γιατί δεν με άφηνε και δεν έχω έσοδα. Η κατάσταση της υγείας μου έχει κλονιστεί τη τελευταία πενταετία και δεν μπορώ να εξασφαλίσω ούτε φαγητό ούτε τα χάπια και τα αναγκαία πράγματα.  Δεν ζητάω ελεημοσύνη αλλά τα δικαιώματά μου.  Θα ήθελα να ξέρω αν δικαιούμαι διατροφή και για πόσο διάστημα. Ο δικηγόρος του όταν πήγαμε δεν ανέφερε τίποτα, το μόνο που μου είπε ήταν να υπογράψω το συναινετικό και τίποτα άλλο για να επιστρέψει ο σύζυγος στο σπίτι του. Τί να κάνω;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή Φίλη,

Εκτός από το δικαίωμά σας να αιτηθείτε διαζύγιο στο αρμόδιο κατά τόπο δικαστήριο, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε προσωπική  διατροφή από τον σύζυγο σας λόγω της αποκλειστικής υπαιτιότητάς του για την λύση της έγγαμης σχέσης σας (αλκοολισμός, κακοποίηση, εξωσυζυγική σχέση). Η διατροφή αυτή δεν ισχύει για πάντα άλλα έχει διάρκεια 2 ετών. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δεν δικαιούστε πλέον την καταβολή της.


ADVERTISEMENT

Επίσης, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε δικαστικά την συμμετοχή σας στην οικογενειακή περιουσία δηλαδή στην περιουσία που αποκτήθηκε εντός του γάμου και στα πλαίσια αυτού, εφόσον έχει όντως επαυξηθεί (εκτός από τις κληρονομίες και γονικές παροχές που αποκτήθηκαν εντός γάμου).

Όσον αφορά στην διαμονή σας, εφόσον έχει εκδοθεί για εσάς άδεια διαμονής ως σύζυγος Έλληνα πολίτη, δεν θα έχετε πρόβλημα με την παραμονή σας στην χώρα. Εάν δεν σας έχει χορηγηθεί τέτοια άδεια παραμονής, θα πρέπει να εκπληρώσετε τους όρους του νόμου περί αλλοδαπών.

Αναφορικά με το δικαίωμα παραμονής σας στην οικογενειακή σας στέγη λόγω οικονομικής σας αδυναμίας, αυτό δυστυχώς δεν υφίσταται στο ελληνικό δίκαιο. Δικαίωμα παραμονής υπάρχει μόνο εφόσον υπάρχουν τέκνα και προς χάριν αυτών. Στην δική σας περίπτωση, ο σύζυγος έχει όντως την αξίωση να επανέλθει στην οικία του ανά πάσα στιγμή.

Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική σας περίθαλψη, εφόσον διαζευχθείτε δεν έχετε καμία αξίωση από τον σύζυγό σας να σας καλύπτει τα ιατρικά σας έξοδα.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ