fbpx

Δίνω τη κόρη μου στον μπαμπά της να τη δει αλλά αυτός δεν μου δίνει τον γιο μας. Τί να κάνω;

| 5 Φεβρουαρίου 2018
ADVERTISEMENT

Γεια σας

Με δικαστική απόφαση, πήρα την επιμέλεια της 6χρονης κόρης μου και ο μπαμπάς της, την επιμέλεια του 11χρονου γιου μας. Απο τότε, όμως, και ενώ εγώ δίνω την κόρη για επικοινωνία με τον πατέρα της, εκείνος ποτέ δεν μου έχει δώσει το αγόρι, λέγοντάς μου ότι εκείνο δεν θέλει να έρθει και ότι εκείνο αποφασίζει.

Ομως το αγόρι θέλει, αλλά του ασκείται ψυχολογική βία και υποτάσσεται, για να μη δυσαρεστήσει τον πατέρα του και τους παππούδες, οι οποίοι ζουν μαζί με το παιδί και τον πατέρα. Το μόνο, που μου μένει είναι να κάνω μηνύσεις για παράβαση δικαστικής απόφασης. Πως μπορώ να προσεγγίσω το αγόρι; Με έχει αποκλείσει και τηλεφωνικά: το αγόρι μιλάει μόνο στην αδερφή του! Τί μπορώ να κάνω παρακαλώ;


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Νίκη Ροδίτη

Εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση που επιτάσσει την επικοινωνία και αυτή παρακωλύεται, τότε υφίσταται πράγματι η δυνατότης υποβολής εγκλήσεως για παραβίαση δικαστικής απόφασης. Είναι ένα μέσο πίεσης προς συνετισμό, προκειμένου να μην κωλυσιεργεί την επικοινωνία, ιδίως εάν ασκηθούν πολλές εγκλήσεις-μηνύσεις (διότι, κάθε παραβίαση της αποφάσεως δικαιολογεί αυτοτελή άσκηση εγκλήσεως-μηνύσεως). Ο δεύτερος τρόπος, επικουρικά με τον πρώτο, είναι η κατάθεση αιτήσεως στην αρμόδια Εισαγγελία του τόπου κατοικίας του συζύγου να εξεταστεί το τέκνο από ειδικό παιδοψυχολόγο και να διαγνωστεί πλέον εάν υφίσταται καταπίεσή του. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, μπορεί να ασκηθεί και αίτηση προς διεκδίκηση της επιμελείας του αγοριού, διότι η άνευ λόγου παρεμπόδιση της επικοινωνίας συνιστά καταχρηστική άσκηση της επιμελείας. Ένας άλλος «παρεμπίπτων» τρόπος είναι να ζητηθεί Εισαγγελική παραγγελία για παράπονα κατά του υπαιτίου παρεμπόδισης. Συνήθως βέβαια δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά αποτελεί ένα στοιχείο ότι ο ενδιαφερόμενος έκανε τα πάντα πριν αιτηθεί δικαστικής προστασίας. Εν ολίγοις ο παρεμποδίζων την επικοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα αφεθεί το θέμα της παρεμπόδισης στην τύχη του, διότι, εάν σχηματίσει αυτή την εντύπωση, καθώς και το γεγονός ότι η πράξη του δεν έχει συνέπειες, τότε μετά βεβαιότητος θα συνεχίσει να το πράττει. Και δυστυχώς ο προσφορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η άσκηση εγκλήσεων-μηνύσεων για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Νίκη Ροδίτη – Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κωνσταντίνου Χάνου – Νίκης Ροδίτη
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4, Χαλκίδα
Τηλέφωνο: 22210-76788                                                                                          Web: www.kostashanos-nikiroditilawoffice.gr


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ