fbpx

Δικαιούμαι να κληρονομήσω την περιουσία των παππούδων μου;

| 15 Ιανουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Πριν 10 χρόνια πέθανε ο πατέρας μου και επειδή είχε πολλά χρέη έκανα αποποίηση κληρονομιάς. Πριν 6 χρόνια πέθανε η γιαγιά μου (η μητέρα του πατέρα μου) και πριν 2 χρόνια ο παππούς ( ο πατέρας του πατέρα μου). Έχω δικαίωμα κληρονομιάς της περιουσίας της γιαγιάς και του παππού μου ή το έχασα λόγω της μη αποδοχής της κληρονομιάς του πατέρα μου;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Θεώνη Κάδρα από το δικηγορικό γραφείο «Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες»


ADVERTISEMENT

Κατά την κληρονομική διαδοχή που ισχύει στο δίκαιό μας, κατά το θάνατο ενός προσώπου η περιουσία του ως σύνολο (ενεργητικό και παθητικό), που καλείται «κληρονομία», περιέρχεται σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα, τους κληρονόμους του αποβιώσαντος.

 Ως κληρονόμοι εξ αδιαθέτου στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου. Στη θέση κατιόντος που δεν ζει κατά την επαγωγή υπεισέρχονται οι κατιόντες που μέσω αυτού συνδέονται με συγγένεια με τον κληρονομούμενο (διαδοχή κατά ρίζες). Οι απώτεροι αυτοί κατιόντες του κληρονομουμένου έχουν δικό τους αυτοτελές δικαίωμα στην κληρονομία του κληρονομουμένου. Δηλαδή κληρονομείτε τους παππούδες σας ως εγγονή τους (επειδή ο υιός τους έχει προαποβιώσει), διότι το γεγονός ότι έχετε αποποιηθεί την περιουσία του πατέρας σας δεν αναιρεί τον συγγενικό δεσμό μεταξύ σας (συνεχίζεται δηλ. να παραμένετε κόρη του χωρίς να είστε κληρονόμος του), με αποτέλεσμα να κληρονομείτε και τη γιαγιά σας και τον παππού σας ως εγγονή τους.

Εξάλλου, η αποποίηση της κληρονομίας του πατέρα σας πρακτικά σημαίνει ότι κληρονομούν όσοι θα κληρονομούσαν εάν εσείς δεν «υπήρχατε». Άρα τα χρέη του πατέρα σας κληρονομήθηκαν από τους λοιπούς κληρονόμους του κατά την εξ αδιαθέτου διαδοχή (μεταξύ και των οποίων και των γονέων του), εκτός εάν αποποιήθηκαν και εκείνοι την κληρονομία του, οπότε δεν τίθεται ζήτημα προβληματισμού με το εάν τους κληρονομείτε ή όχι. Εάν οι παππούδες σας δεν αποποιήθηκαν την περιουσία του αποβιώσαντος υιού τους, τότε τα χρέη επήχθησαν σε αυτούς κατά το ποσοστό που τον κληρονόμησαν και «χρέωσαν» την ήδη υπάρχουσα περιουσία τους. Το υπόλοιπο που απέμεινε από την αφαίρεση των χρεών αυτών από την περιουσία τους συνιστά την κληρονομιαία περιουσία του καθενός από τους παππούδες σας. Είτε θετικό είναι, είτε αρνητικό το υπόλοιπο αυτό, δηλαδή είτε είχε περιουσία κατά το χρόνο θανάτου της η γιαγιά σας ή ο παππούς σας είτε είχαν χρέη, και πάλι θα κληρονομηθεί ο καθένας από αυτούς από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους τους, ήτοι –κατά την συνήθη περίπτωση- τα παιδιά και τα εγγόνια τους (στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη). Δηλαδή εάν είστε εξ αδιαθέτου κληρονόμος των παππούδων σας κληρονομείτε έκαστο εξ αυτών, ανεξαρτήτως της αποποίησης που είχατε κάνει πριν από 10 χρόνια, διότι εκείνη η αποποίηση αφορούσε την κληρονομία του πατέρα σας.


ADVERTISEMENT

Άλλωστε, σύμφωνα με τα άρθρα 1847 και 1850 ΑΚ, η προθεσμία αποποίησης είναι τέσσερις μήνες από τότε που κληρονόμος έμαθε την επαγωγή και τον λόγο της. Ο χρόνος της επαγωγής της κληρονομίας για κάθε έναν από τους παππούδες σας είναι ο χρόνος θανάτου του καθενός. Αν η αποποίηση γίνει μετά την πάροδο του ως άνω τετραμήνου είναι άκυρη, ενώ εάν περάσει άπρακτη η ως άνω τετράμηνη προθεσμία, τότε η κληρονομία του αποβιώσαντος θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή (πλασματική αποδοχή).

Άρα, εφόσον η γιαγιά απεβίωσε 6 χρόνια πριν και το ξέρατε αυτό χωρίς να αποποιηθείτε τη δική της κληρονομία εντός της νόμιμης προθεσμίας, τότε είστε κληρονόμος της κληρονομίας που είχε κατά το θάνατό της. Το ίδιο ισχύει και για τον παππού σας.

Θεώνη Κάδρα-Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο «Ε. Φωτοπούλου & Συνεργάτες»
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ