fbpx

Είμαι σε διάσταση με τον σύζυγό μου. Ποιά είναι η διαδικασία για να πάρω πίσω την κινητή μου περιουσία;

| 10 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

“Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου είμαι σε διάσταση με το σύζυγο και φιλοξενούμαι στο πατρικό μου μαζί με το παιδί μας. Έχει γίνει ένα δικαστήριο για την προσωρινή επιμέλεια, διατροφή και για να πάρω τα προσωπικά μας αντικείμενα Στη μέχρι πρότινος συζυγική στέγη έχουν παραμείνει κάποια έπιπλα τα όποια είχαν αγοραστεί απ τους γονείς μου διότι το δικαστήριο έκρινε πως δεν τα είχαμε άμεσα ανάγκη αφού φιλοξενούμαστε. Τώρα θέλω να νοικιάσω σπίτι και το χρειάζομαι. Ποιά είναι η διαδικασία για να τα πάρω; Θα πρέπει να γίνει άλλο δικαστήριο ή μπορώ μέσω δικηγόρου με κάποιο χαρτί να τα ζητήσω και να γίνει άμεσα και ανέξοδα;”. 


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Τζαβέλα, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Σύμφωνα με το άρθρο 1394 του ΑΚ, σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης (διάσταση), ο καθένας από τους συζύγους δικαιούται να παραλάβει τα κινητά που του ανήκουν (ανάμεσα στα οποία είναι και τα πράγματα του νοικοκυριού) ακόμη και αν τα χρησιμοποιούσαν και οι δύο ή και μόνος ο άλλος σύζυγος. Έτσι, με τη ρύθμιση αυτή, ο σύζυγος που εγκαταλείπει την οικογενειακή στέγη δικαιούται να παραλάβει τα πράγματα που του ανήκουν, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να παρεμποδιστεί από τον άλλο σύζυγο. Αν εμποδιστεί, μπορεί ο σύζυγος στον οποίον ανήκουν τα κινητά να ασκήσει κατά του άλλου συζύγου την διεκδικητική αγωγή, την αρνητική αγωγή, τις αγωγές περί νομής ή ακόμη και να ζητήσει την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση κατάστασης (735 του ΚπολΔ). Το μόνο που μπορεί να προβάλει ο αρνούμενος την απόδοση των κινητών πραγμάτων σύζυγος είναι ότι πρόκειται για οικιακά αντικείμενα που του είναι απολύτως απαραίτητα για τη χωριστή του εγκατάσταση και το επιβάλλουν ειδικές περιστάσεις για λόγους επιεικείας (π.χ. οικονομική αδυναμία προμήθειας τέτοιων πραγμάτων).

Βέβαια, η απόδοση των κινητών πραγμάτων μπορεί να γίνει και εξωδίκως (επίδοση εξωδίκου για παράδειγμα) και σε περίπτωση που ο σύζυγος δεν συναινεί και αρνείται να παραδώσει τα αντικείμενα, να υποχρεωθεί προς τούτο δικαστικά, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.


ADVERTISEMENT

Επομένως, στην δική σας περίπτωση, μπορείτε να διεκδικήσετε τα αντικείμενα που σας ανήκουν από τον άλλο σύζυγο είτε δικαστικώς διά της οδού των ασφαλιστικών μέτρων (εφόσον επιθυμείτε να μισθώσετε σπίτι και έχετε άμεσα την ανάγκη τους πρέπει να καταθέσετε νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων), είτε εξωδίκως με εξώδικη δήλωση ή τηλεφωνική επικοινωνία του δικηγόρου σας (εφόσον υπάρχει διάθεση από την άλλη πλευρά), ώστε να μην επιβαρυνθείτε με δικαστικά έξοδα. Δυστυχώς βέβαια, στην περίπτωση που τελικά δεν ευδοκιμήσει η εξωδικαστική προσπάθεια και δεν καταλήξει σε κάποια σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού, δεν μπορείτε να αποφύγετε το δικαστήριο.

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου & Συνεργατών
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ