Δεν θέλω το παιδί μου να πηγαίνει στους γονείς του συντρόφου μου, γιατί είναι βρώμικοι και το ταρακουνάνε. Τί μπορώ να κάνω;

0

Έχω ένα παιδάκι 5 μηνών εκτός γάμου αναγνωρισμένο από τον πατέρα του και ζούμε μαζί.

Το σπίτι των γονιών του δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη καθαριότητα (ζουν με ένα σκύλο και μια γάτα) και είναι πάρα πολύ βρώμικο. Επίσης, πολλές φορές δεν ξέρουν να πάρουν το παιδί στην αγκαλιά τους ήρεμα και συνήθως το ταρακουνάνε νομίζοντας, πως έτσι παίζουν μαζί του!! Τόσο πολύ, που την τελευταία φορά το πέταξε στον αέρα και το ξαναέπιασε!

Ο σύντροφός μου θέλει να πηγαίνουμε συχνά και κάποιες φορές και μόνος του. Προσπαθώ να πηγαίνω πάντα μαζί, για να προλάβω καταστάσεις, ώστε να μην είναι το παιδί σε κίνδυνο, αλλά ο σύντροφος μου καταλαβαίνει, πως δεν θέλω καθόλου και επιμένει να πάει μόνος του. Δεν ξέρω, τί ισχύει νομικά και δεν θέλω να έρχομαι σε αντιπαράθεση μαζί του για τους γονείς του, αλλά δεν καταλαβαίνει και έχουμε πρόβλημα. Του έχω προτείνει να έρχονται οι δικοί του σπίτι μας, για να βλέπουν το παιδί, αλλά δεν θέλουν, γιατί έχω κανόνες στο σπίτι (να βγάζουν τα παπούτσια και να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι) και παρεξηγούνται, όταν τους το ζητάω. Πώς μπορώ να συνετίσω το σύντροφό μου, ώστε να μην πηγαίνουμε τόσο συχνά στο σπίτι τους; Υπάρχει κάποιος νόμος, που να προστατεύει το παιδί από τέτοιο περιβάλλον;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το τέκνο σας είναι εκτός γάμου αναγνωρισμένο και, εφόσον δεν έχετε συμφωνήσει κάτι άλλο, η γονική μέριμνα ανήκει αποκλειστικά σε εσάς. Συνεπώς, εσείς έχετε τον πρώτο λόγο και αποφασίζετε κατά την κρίση σας για τα καθημερινή ζητήματα που αφορούν το πρόσωπο του παιδιού, την ανατροφή του, τις συναναστροφές του, τις επισκέψεις του σε τρίτα πρόσωπα κ.λπ. Η ακριβής απάντηση, λοιπόν, επάνω στο τελευταίο ερώτημά σας είναι ότι ο νόμος καθιστά εσάς την ίδια υπεύθυνη ως έχουσα την γονική μέριμνα, προκειμένου να αποφασίζετε, να εποπτεύετε και να προστατεύετε το παιδί σας με τις επιλογές σας από επικίνδυνα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!