fbpx

Δεν μου χορηγούν το επίδομα του παιδιού, επειδή δεν φαίνεται στην οικογενειακή μερίδα. Τί να κάνω;

| 27 Νοεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας

Είμαι παντρεμένη εδω και πολλά χρόνια. Ζούμε χωριστά από το 2011, αλλά δεν έχουμε πάρει διαζύγιο, γιατί ο “πρώην” είναι κληρικός και ένα διαζύγιο θα του δημιουργούσε φοβερά προβλήματα. Εγώ με τον καινούριο μου σύντροφο έχουμε γεννήσει ένα κοριτσάκι το Σεπτέμβριο του 2014. Εγώ προέβην κανονικά σε προσβολή πατρότητας και εκδόθηκε η σχετική αμετάκλητη δικαστική απόφαση το 2016. Ακολούθησε εκούσια συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου με τη συναίνεσή μου, πήρε το επωνυμο του πατέρα, άλλαξε και η ληξιαρχική της πράξη.


ADVERTISEMENT

Στη συμβολαιογραφική πράξη ρητά εγώ έδωσα εντολή στον προιστάμενο του δημοτολογίου να παραμείνει το τέκνο στην μερίδα μου, που όμως είναι και η μερίδα του” πρώην”, που δεν έχουμε πάρει διαζύγιο με τις απαραίτητες διορθώσεις, που θα αφορούν στον πατέρα μετά από την προσβολή πατρότητας και την αναγνώριση ως κύρια εγγραφή.

Στο Δήμο δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτό. Το παιδί το διέγραψαν τελείως από τη μερίδα την κοινή με τον “πρώην”. Το έγραψαν κανονική εγγραφη στη μερίδα του πατέρα μετά την αναγνώριση και μου είπαν, ότι έτσι είναι.

Τώρα, όμως, εγώ, που έχω την 100% επιμέλεια του τέκνου, είναι δηλαδή εξαρτώμενο μέλος μόνο από εμένα στα επιδόματα, που αιτούμαι για το παιδί, μου απαντούν ποιό παιδί, στην μερίδα σου δεν υπάρχει τίποτα. Μου αμφισβητούν μέχρι και την επιμέλεια, που εχω εκ του νόμου.

Στο δημοτολόγιο συνεχίζουν να μη θέλουν να μου γράψουν το παιδί στη μερίδα μου, με το αιτιολογικό, ότι είμαι ακόμη σε γάμο και η μερίδα είναι το νόμιμου συζύγου. Δεν μπορεί να γραφτεί ένα τέκνο, που δεν είναι δικό του. Τους απαντώ, ότι πρέπει να φαίνεται ως δικό μου τέκνο με τις απαραίτητες σημείωσεις για τον κανονικό πατέρα μετά την αναγνώριση, ότι έχω την επιμέλειά του εκ του νόμου και ότι πρέπει να φαίνεται ως παιδί μου στην μερίδα μου. Ας ειναι κοινή με το νόμιμο σύζυγο, όχι όμως και πατέρα αυτού του παιδιού με δικαστική απόφαση.


ADVERTISEMENT

Στα οικογενειακά επιδόματα δεν μου χορηγούν το επίδομα κι ας είναι εξαρτώμενο τέκνο από εμένα, γιατί δεν είναι στη μερίδα μου, αλλά και στον πατέρα του, που παρανόμως το έχουν γράψει στη μερίδα του δεν το χορηγούν, γιατί δεν έχει δικαστική απόφαση επιμέλειας.

Δεν βρίσκω άκρη. Σας παρακαλώ για τη βοήθειά σας.

Πάντως στη συμβολαιογραφική πράξη, εγώ έχω ξεκαθαρίσει τις προθέσεις μου…

Σας ευχαριστώ πολύ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 15 του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), «Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας όπου είναι δημότης η μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισης, ενώ ήταν ανήλικο, μπορεί να αποκτήσει με αμετάκλητη δήλωση των γονέων του στο ληξίαρχο του τόπου καταχώρισης της δήλωσης αναγνώρισης τη δημοτικότητα του πατέρα ή της μητέρας από τότε που έγινε η αναγνώριση. Σε περίπτωση, επίσης, αναγνώρισης με δικαστική απόφαση, αν η δημοτικότητα δεν καθορίζεται με αυτήν αποκτά εκείνη της μητέρας του».

Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον δεν έχετε προβεί σε δήλωση από κοινού για να εγγραφεί το τέκνο στην μερίδα του πατέρα του, παρά μόνο από το δήμο έγινε αυτονόμως η εν λόγω εγγραφή, έχετε το δικαίωμα να προχωρήσετε από κοινού με τον σύντροφό σας και πατέρα του τέκνου σε δήλωση, ώστε να καταχωρηθεί το παιδί στη δημοτικότητα τη δική σας. Η δήλωση αυτή είναι από το νόμο αμετάκλητη και συνεπώς το τέκνο θα φαίνεται μετά στη δική σας μερίδα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, στην δική σας περίπτωση είναι ότι δεν έχετε δική σας ξεχωριστή μερίδα, αλλά περιλαμβάνεστε στην μερίδα του εν διαστάσει συζύγου σας. Το ζήτημα, επομένως, είναι αρκετά περίπλοκο, δεδομένου ότι νομοθετικώς δεν προβλέπεται η τήρηση ξεχωριστών οικογενειακών μερίδων, εφόσον τυπικά εξακολουθεί να υφίσταται γάμος. Επομένως, στην περίπτωσή σας, μονόδρομος είναι η έκδοση δικαστικής απόφασης διαζυγίου, ώστε να κατορθώσετε να δημιουργήσετε ξεχωριστή οικογενειακή μερίδα και να μπορέσετε στην συνέχεια να εγγράψετε σε αυτήν το τέκνο σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ