Γέννησα τον Ιούνιο και δεν έχω δηλώσει το παιδί στο ληξιαρχείο ούτε έχει γίνει αναγνώριση. Τί να κάνω;

0

Γεια σας

Γέννησα τον Ιούνιο σε δημόσιο νοσοκομείο ένα κοριτσάκι και δεν το έχω δηλώσει ακόμα. Δεν είμαι παντρεμένη. Η καταγωγή μου είναι από τη Ρουμανία και μου είπαν, οτι δεν μπορώ να δηλώσω εδώ το παιδί. Λόγω οικονομικών, δεν έχουμε κάνει ακόμα την αναγνώριση. Τί μπορώ να κάνω;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Καλησπέρα σας

Πρωτίστως, εφόσον ο φυσικός πατέρας του τέκνου σας δεν το έχει ακόμα αναγνωρίσει, αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας θεωρείται νομικά, και αντιμετωπίζεται από την πολιτεία, ως αγνώστου πατρός.
Δεδομένου τούτου, στο ερώτημά σας σχετικά με το αν μπορεί να δηλωθεί στην Ελλάδα το τέκνο σας ή όχι, ρόλο θα διαδραματίσει μόνο η δική σας καταγωγή, η οποία όπως μας λέτε είναι από την Ρουμανία.
Ισχύει γενικά, πως κάθε γέννηση τέκνου που λαμβάνει χώρα στην ελληνική επικράτεια, είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται στο αρμόδιο ληξιαρχείο στο οποίο υπάγεται η περιοχή στην οποία αυτό γεννήθηκε.
Έτσι, στην περίπτωσή σας, θα πρέπει πρώτα να μάθετε σε ποιο Ληξιαρχείο υπάγεται το Δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιήσατε τον τοκετό σας. Αυτό μπορείτε εύκολα να το διευκρινίσετε καλώντας ή επισκεπτόμενη το Ληξιαρχείο της περιοχής σας που θα σας κατευθύνει περαιτέρω για τις περιφέρειες αρμοδιότητος, εάν υπάρχουν. Ακολούθως, θα πρέπει να μεταβείτε στο αντίστοιχο Ληξιαρχείο και να δηλώσετε τη γέννηση του τέκνου σας έχοντας μαζί σας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα όπως για παράδειγμα το δελτίο γέννησης του τέκνου από το δημόσιο νοσοκομείο υπογεγραμμένο από τον μαιευτήρα που πραγματοποίησε τον τοκετό. Επειδή, όμως, τα έγγραφα αυτά ίσως διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και καθώς δεν γνωρίζω τον ακριβή τόπο γέννησης του τέκνου σας, καλό θα ήταν προηγουμένως να έχετε ενημερωθεί από το Ληξιαρχείο για το τι ακριβώς απαιτείται να προσκομίσετε, αλλά και για τυχόν ανάγκη μετάφρασης των εγγράφων αυτών από τη Ρουμανική γλώσσα.
Τέλος να σας ενημερώσουμε, ότι οι δηλώσεις γέννησης πρέπει να γίνονται εντός δεκαημέρου από τη γέννηση του τέκνου. Δηλώσεις οι οποίες γίνονται μετά την παρέλευση των 10 ημερολογιακών ημερών από τον τοκετό (στις οποίες συνυπολογίζονται τα Σάββατα, οι Κυριακές και οι αργίες), θεωρούνται εκπρόθεσμες σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4144/2013, και γι’ αυτές επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης α) 100 ευρώ εάν η δήλωση έγινε ανάμεσα στην 11η και στην 100η ημέρα από τον τοκετό και β) 300 ευρώ μετά την παρέλευση της 100ης ημέρας.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφού δεν τελείτε σε γάμο με τον σύντροφό σας ούτε έχει αναγνωρίσει το παιδί, εφεξής αυτό θα είναι δηλωμένο μόνο στο όνομά σας και θα ασκείτε εσείς μόνη και αποκλειστικά τη γονική μέριμνα αυτού. Πρακτική συνέπεια αυτού είναι ότι ο φυσικός πατέρας του τέκνου δεν θα έχει κανένα νομικό δικαίωμα επ’ αυτού, εκτός και εάν προβεί σε νόμιμη αναγνώρισή του μεταγενέστερα.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!