Ο πρώην σύζυγος έχει τη προσωρινή επιμέλεια των 3 παιδιών μας και δεν του δίνω διατροφή. Αν μου κάνει μήνυση, μπορεί να συλληφθώ;

0

Γεια σας

Ο πρώην σύζυγος έχει την προσωρινή επιμέλεια των 3 παιδιών μας, γιατί εγώ διαμένω μόνιμα πλέον στο εξωτερικό. Αρνείται να μου τα δώσει εδώ μαζί μου και με πάει στα δικαστήρια για διατροφή, κάτι που εγώ δεν έκανα ποτέ! Θέλω να ρωτήσω: η μήνυση, που θα μου κάνει ισχύει όντως για 20 χρόνια σε περίπτωση, που γυρίσω για κάποιο λόγο στην Ελλάδα; Μπορούν δηλαδή να με πιάσουν στο αεροδρόμιο, άμα έρθω να δω τη μητέρα μου πχ; Ρωτάω, γιατί ξέρει ότι από μένα δεν θα πάρει τίποτα από χρήματα, γιατί πάλι όλα θα πάνε σε αυτόν, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε σίγουρα θα κάνει μήνυση.

Μετά τιμής

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ντούλιου Σταυρούλα

Αγαπητή φίλη,

προκειμένου να απαντηθεί ολοκληρωμένα το ερώτημά σας, θα πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες. Συγκεκριμένα αν υπάρχει δικαστική απόφαση για την καταβολή διατροφής και ποιος υποχρεούται σε καταβολή, ποιες οι ηλικίες των τέκνων καθώς και αν υπάρχει ήδη ασκηθείσα μήνυση και για ποιο αδίκημα.

Σχετικά με την άσκηση της προσωρινής επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων από τον πατέρα και την απαγόρευση της μετάβασης τους στο εξωτερικό μαζί σας, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτή έχει ανατεθεί στον πατέρα με δικαστική απόφαση.

Σε αυτήν την περίπτωση πλέον ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 3021/22/10-στ΄/17-8-2007 αποφάσεως των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης ότι τη διαδικασία της εκδόσεως διαβατηρίου επ’ ονόματι ανηλίκου κινεί μόνος ο έχων την επιμέλεια του γονέας, ο οποίος έχει και το δικαίωμα καθορισμού του τόπου διαμονής αυτού.

Θα μπορούσατε να προσφύγετε ωστόσο στα Δικαστήρια και να ζητήσετε να σας ανατεθεί η οριστική επιμέλεια των τέκνων σας με έκδοση σχετικής αποφάσεως και στη συνέχεια να κινήσετε την απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να μεταβούν τα τέκνα μαζί σας στο εξωτερικό. Σημαντικός παράγοντας για την κρίση του Δικαστηρίου αποτελεί η ίδια η βούληση των ανηλίκων τέκνων σας, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση τόσο με την ηλικία όσο και με το συμφέρον αυτών.

Ντούλιου Β. Σταυρούλα
Δικηγόρος Λάρισας
Κενταύρων 1, Πλατεία Εβραίων, 41222, Λάρισα
Τηλ. & Φαξ: 24130-19329/ Κιν: 6951813145
E-mailstavrouladouliou@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!