fbpx

Η αδερφή μου έμεινε έγκυος και εκείνος αρνείται να αναγνωρίσει το παιδί. Μπορεί να διεκδικήσει νομικά την αναγνώριση;

| 9 Μαρτίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, θα ήθελα την βοήθεια σας. Το πρόβλημα αφορά την αδερφή μου η οποία είναι 32 χρονών και έμεινε έγκυος από τον πρώην σύντροφο της, σε μια περίοδο που δεν ήταν τυπικά μαζί, αλλά βρισκόντουσαν συχνά. Αποφάσισε να κρατήσει το παιδί για δικούς της λόγους, αλλά δυστυχώς ο υποψήφιος μπαμπάς δεν θέλει να είναι δίπλα της, ενώ αρχικά είχαν πεί ότι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο θα την στήριζε. Έχει δεχτεί να κάνει εξέταση DNA, αλλά παρόλα αυτά η συμπεριφορά του δείχνει ότι δεν θέλει να αναγνωρίσει το παιδί. Θα θέλαμε να ξέρουμε αν νομικά (ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί) μπορεί να διεκδικήσει την αναγνώριση του παιδιού. Η αδερφή μου δυστυχώς δεν καλύπτει τα ένσημα για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς εργαζόταν για δύο χρόνια άνευ ενσήμων. Υπάρχει περίπτωση να δικαιούται ασφάλιση (ώστε να έχει και το μωρό σαν προστατευόμενο μέλος) σε περίπτωση που εκείνος δεν το αναγνωρίσει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και μακάρι να μην υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις. Είμαι και η ίδια μαμά δύο παιδιών, και δεν μπορώ να φανταστώ να μεγαλώνω μόνη μου τα παιδιά μου.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Πουρνάρα


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1479 του ΑΚ μπορεί η μητέρα να ζητήσει με αγωγή την αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου της που γεννήθηκε χωρίς γάμο της με τον πατέρα του. Το ίδιο δικαίωμα έχει και το τέκνο. Η μεν αγωγή της μητέρας ασκείται κατά του πατέρα ή των κληρονόμων του, η δε αγωγή του τέκνου ασκείται κατά του γονέα που δεν έχει προβεί στην αναγκαία για εκούσια αναγνώριση δήλωση (εν προκειμένω του πατέρα) ή κατά των κληρονόμων του. Η πατρότητα τεκμαίρεται, αν αποδειχθεί ότι αυτός, για τον οποίο προβάλλεται ισχυρισμός ότι είναι πατέρας, είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης. Το παραπάνω τεκμήριο ανατρέπεται, αν προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για την πατρότητα. Προσοχή, το δικαίωμα της μητέρας να ζητήσει την παραπάνω αναγνώριση, δικαστικά, «χάνεται» όταν περάσουν 5 έτη από τον τοκετό, ενώ το δικαίωμα του τέκνου για την αναγνώριση «χάνεται» μετά από ένα έτος μετά την ενηλικίωση του. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αγωγή, τότε το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και τους συγγενείς τους.

Όσον αφορά στο ζήτημα το δεύτερο, που ερωτάτε και δεδομένης της εργασίας της αδερφής σας χωρίς ένσημα, πρακτικά και νομικά είναι αδύνατο να ομιλούμε για κάλυψη ιατροφαρμακευτική, τη στιγμή που δεν θα μπορεί να ούτε η ίδια να έχει τέτοια κάλυψη, πόσο μάλλον το ανήλικο τέκνο της.

Το ΙΚΑ χορηγεί επίδοματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας), μόνο σε άμεσα ασφαλισμένη και εφόσον αυτή έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά. Συνεπώς, η αδερφή σας δυστυχώς, με τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη.


ADVERTISEMENT

Κωνσταντίνα Πουρνάρα
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ