Από τότε που συγκατοικούμε με τον νέο μου σύντροφο, ο πρώην άντρας μου προσπαθεί να μου πάρει το παιδί

0

Εμίαι μία μάνα 35 χρονών! Έχω 2 γιους, ο ενας 16 κ ο αλλος 11. Έχω 8 χρόνια που είμαι χωρισμένη… Ο πρώην άντρας μου με πήρε μικρή και ήθελε να με διαμορφώσει όπως αυτός ήθελε. Πάντα ήθελα μια οικογένεια, γιατί είμαι παιδί χωρισμένων γονιών, αλλά και πάντα ήθελε να με έχει από κάτω, τους δικούς μου πάντα τους έβριζε…

Μέχρι και π@ρτούζα μου ζήτησε να κάνουμε, αλλά φυσικά και δεν δέχτηκα! Χώρια ότι αηδίασα πλέον… Καθόμουν και έκανα υπομονή για τα παιδιά, ώσπου δεν άντεξα άλλο και χώρισα!

Περάσαμε δύσκολα με τα παιδιά μου, στιγμές πείνας, γιατί τότε δεν έδινε λεφτά. Ευτυχώς, δούλευα σε χώρο εστίασης και έπαιρνα φαγητό! Πέρασαν τα χρόνια, πήγα σε δικηγόρο του κράτους, έβγαλα διαζύγιο και διατροφή 200 στο χέρι και για τα δύο, φροντιστήρια τα πληρώνει ο ίδιος και ρούχα…

Το θέμα μου τώρα, πλέον, είναι ότι αγωνίστηκα σκληρά για αυτά τα παιδιά, δεν έκανα καμία δουλειά που θα έπαιρνα εύκολα λεφτά, αλλά με αγώνα σε χώρους εστίασης! Γνωρισα κάποιον άνθρωπο και, μετά απο συζήτηση με τα παιδιά μου, μένουμε όλοι μαζί, αλλά ο κύριος νευρίασε πολύ που τα κατάφερα ως εδω και εχει πάρει τον μεγάλο μου γιο με το μέρος του, του κανει όλα τα χατίρια, οι βαθμοί του ήταν χάλια στο σχολείο, ενώ δεν ήταν έτσι, δεν βοηθάει καθόλου στο σπίτι, ενώ κάποτε βοηθούσε. Ο μεγάλος μου τον συμπάθησε τον άντρα που έχω τώρα και ο μικρός πάρα πολύ!

Μετα απο συζήτηση που έκανα μαζί του, μου είπε ότι τον συμπαθεί, ότι είναι πολύ καλός, αλλά δε μπορεί να τον δεχτεί μέσα στο σπίτι (είμαι σίγουρη ότι τον επηρεάζει ο πατέρας του) και ότι φεύγει από το σπίτι και θα πάει στον μπαμπά του, γιατί του φωνάζω για τους βαθμούς και ότι δεν θέλει να βοηθάει στο σπίτι. Αυτή την λύση του έδωσε ο πατέρας του, όταν το συζήτησα και με αυτόν για να δούμε τί θα κάνουμε. Του είπε, έλα σε μένα!

Τις προάλλες, διάβασα ένα μήνυμα του γιου μου στο κινητό του, είχε φύγει ήδη από το σπίτι και το είχε ξεχάσει «πόσο θα’ θελα ένα γάρο να χαλαρώσω». Τρελάθηκα, το’ δειξα στον πρώην και έκατσε και του πε ότι διάβασα το μήνυμα και ότι το έγραψε ένας φίλος του και όχι αυτός, αλλά τα πήρε άσχημα μαζί μου, γιατί διάβασα το μήνυμά του. Δικαιολογημένα νευρίασε, αλλά απορώ ειλικρινά, δεν τον νοιάζει τον πατέρα του το παιδί του; Τον νοιάζει μόνο να παίρνει τα εύσημα; Να φαίνομαι εγώ η κακιά;

Δεν ξέρω τί να κάνω πλέον, είμαι σε απόγνωση μην χάσω ολοκληρωτικά το παιδί μου σε μπλεξίματα, που δεν έχουν γυρισμό. Σκέφτομαι να τον παρακολουθήσω εγώ η ίδια, γιατί τον πρώην, το μόνο που τον νοιάζει είναι να είναι ο καλός! Και τέλος, είπα στον γιο μου να πω στον καινούργιο άντρα, που μπήκε στο σπίτι να φύγει, αν είναι αυτό το πρόβλημά του και μου είπε μην τυχόν το κάνεις, γιατί μετά θα έχω τύψεις, δε θέλω να φύγει! Τί να κάνω πλέον δεν ξέρω… Έχει μια εβδομάδα που έφυγε και είπε τον χειμώνα θα δούμε τί θα γίνει…

Τον μικρό τον παίρνει καθε σ/κ, όπως τους έπαιρνε και πιο πριν και τους δυο. Να αρχίσω να φοβάμαι και για τον μικρό; Να σημειώσω ότι ποτέ δεν έχω δηλητηριάσει τα παιδιά μου, να πω κάτι κακό για τον πατέρα τους, θέλω όταν μεγαλώσουν, να κρίνουν μόνα τους!

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

Όλες οι αλλαγές σας συνέπεσαν και με την εφηβεία των παιδιών σας. Μία περίοδος στη ζωή τους με αρκετές αλλαγές σωματικές και ψυχολογικές. Το να κοιτάζετε το κινητό του παιδιού σας ή να το παρακολουθήσετε είναι απλά σαν να του δίνετε χάπι για το πόνο χωρίς να αναζητάτε την αιτία του πόνου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το παιδί σας θα πρέπει να το θωρακίσετε με θέληση να προστατεύει το ίδιο τον εαυτό του και να ξεχωρίζει αυτό που θα του κάνει κακό. Ο «φόβος» μη τον «πιάσετε» ή οι φωνές που θα του βάλετε απλά θα τον κάνουν να κρύβεται καλύτερα. Μιλήστε απευθείας στο παιδί σας και πείτε του για τις φοβίες σας. Εξηγήστε του με παραδείγματα. Χωρίς ύφος κηρύγματος αλλά με διάθεση να ακούσετε τι έχει να σας πει και ο ίδιος. Δείξτε κατανόηση  στις διακυμάνσεις συναισθήματος που μπορεί να δείχνει και προσπαθήστε να «συνδεθείτε» μαζί του. Περάσατε αρκετές δυσκολίες και μπράβο σας που τα έχετε καταφέρει τόσο καλά. Καμιά φορά όμως οι δυσκολίες στη ζωή μας δε μας αφήνουν και πολλά περιθώρια είτε χρονικά είτε λόγω κούρασης ή άλλων αιτιών, να έρθουμε σε πραγματική επαφή με τα παιδιά μας.

Είναι μία δόκιμη στιγμή να συνεργαστείτε με τον πατέρα των παιδιών για την ανατροφή τους. Κατανοώ τη δυσκολία αλλά κρατήστε τις προσωπικές σας αντιθέσεις εκτός θεμάτων των παιδιών. Απομακρυνθείτε από αυτό που γράφετε «το πήρε με το μέρος του».  Ο γονεϊκός σας ρόλος είναι κάτι που θα χρειαστεί να τον εναρμονίσετε αλλά και να το μοιραστείτε με τον πατέρα των παιδιών σας και όχι να διαχωρίσετε «μέρη».

Ο νέος σύντροφος σας είναι επίσης δική σας υπόθεση και δεν αφορά κανένα άλλον.  Χωρίς να σημαίνει ότι και ο νέος σύντροφος σας δεν έχει θέση στην οικογένεια αν οι συνθήκες, οι καταστάσεις και όλα τα άτομα το επιτρέψουν και το επιθυμούν. Αλλά ίσως αυτό να το χειριστείτε σε δεύτερο χρόνο. Για την ώρα αναζητήστε τρόπο επικοινωνίας με τον πατέρα, σύνδεση με τα παιδιά σας ώστε να πορεύεστε παράλληλα και όχι ελεγκτικά, και ίσως μία σχολή γονέων στην περιοχή σας ώστε να βοηθηθείτε περισσότερο και να κατανοήσετε τις απόλυτα φυσιολογικές ανησυχίες της εφηβείας αλλά και αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων.

Τέλος, επικοινωνήστε και με τους καθηγητές του παιδιού σας, Ζητήστε και τη δική τους βοήθεια και άποψη για την απόδοση του παιδιού στο σχολείο. Οι ανησυχίες των γονέων προλαμβάνουν καταστάσεις και μπράβο σας που αναζητάτε λύσεις. Αρκεί να  μην εμπλακούμε σε σενάρια που δεν ισχύουν και μας οδηγούν σε φαύλο κύκλο.

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!