fbpx

Ο πρώην ζεί στο εξωτερικό και θέλει να παίρνει το παιδί 15 μέρες το μήνα. Από ποιά ηλικία μπορεί να διανυκτερεύει μακριά μου;

| 18 Μαΐου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, έχω ένα κοριτσάκι 2μιση μηνών και χώρισα πρόσφατα. Ο πρώην σύζυγος μου κατοικεί στο εξωτερικό και θέλει να παίρνει το παιδί 15 μέρες το μήνα, όταν θα είναι Ελλάδα, κάτι που φυσικά δε με βρίσκει σύμφωνη. Θα ήθελα την επιστημονική σας άποψη για το, από ποιά ηλικία και έπειτα μπορεί να διανυκτερεύσει μακριά απο τη μάνα του, καθώς και για το επιτρεπτό για την ψυχολογία του διάστημα αποχωρισμού. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου


ADVERTISEMENT

Κατανοώ ότι σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το παιδί σας για 15 μέρες όπως επίσης και τα ανάμεικτα συναισθήματα σας για μία κατάσταση της οποίας η σκόνη ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει.

Προσπαθήστε να μην αναζητάτε ωστόσο «άλλοθι» στη ψυχολογία. Δεν υπάρχουν κανόνες που τους εφαρμόζουμε κατά γράμμα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Υπάρχει η διαφορετικότητα του καθένα και η διαφορετικότητα του συστήματος μέσα στο οποίο ζει ο καθένας. Σαφώς δεν μιλάμε για αριθμό ημερών στη ψυχολογία. Αλλά για ανάγκη του παιδιού, για ανάγκη δική σας και για ανάγκη του πατέρα. Εφόσον ο πατέρας λείπει εκτός Ελλάδος, «χάνοντας» χρόνο από το παιδί του, υποθέτω ότι θέλει να κερδίσει αυτό που έχασε. Και η πατρότητα είναι δικαίωμα αλλά και ανάγκη του παιδιού σας.

Αυτό το οποίο θα σας πρότεινα είναι να δώσετε περισσότερο βάρος στο τρόπο μετάβασης του παιδιού, από εσάς στον πατέρα του. Εφόσον το παιδί ζει με εσάς, ίσως δυσκολευτεί να απομακρυνθεί από εσάς. Πριν μείνει με το μπαμπά του, θα ήταν ίσως καλό να συνυπάρξετε όλοι ώστε να μπορέσει το παιδί να «δεθεί» με τον πατέρα του αν δεν έχει ήδη. Η συνύπαρξη δεν σημαίνει συγκατοίκηση αλλά ίσως κοινές συναντήσεις. Θα καθοριστεί ο χρόνος που χρειάζεται από το ίδιο σας το παιδί και τις ανάγκες του.  Βοηθήστε το παιδί σας να μη νιώθει εγκλωβισμένο σε μία διαμάχη που δεν το αφορά. Αλλά να νιώσει την πραγματική γονεϊκότητα που του αξίζει. Και η γονεϊκότητα είναι δικαίωμα, υποχρέωση αλλά και επιθυμία και των δύο πρώην συντρόφων.

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ