Απέκτησα το γιο μου με σπέρμα δότη. Για να του βγάλω διαβατήριο, πώς θα υπογράψει ο πατέρας;

0

Εχω έναν γιό επτά μηνών που απέκτησα απο δότη σπέρματος κι είμαι άγαμη. Υπάρχει κάποιος τρόπος να εκδώσω πιστοποιητικό ότι είμαι μονογονέας, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζομαι σε κάποιες επαφές μου με δημόσιες υπηρεσίες; Σε περίπτωση έκδοσης διαβατηρίου του παιδιού, που θα πρέπει να υπογράψει ο πατέρας τι γίνεται;

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Σύμφωνα με το άρθρο 1460 Α.Κ. «..η ταυτότητα των τρίτων προσώπων που έχουν προσφέρει τους γαμέτες ή τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν γνωστοποιείται στα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο..» Το γεγονός ότι είστε μονογονεϊκή οικογένεια αποδεικνύεται αυτόματα, από ένα πιστοποιητικό οικογενειακής σας κατάστασης, που μπορείτε να λάβετε χωρίς καμία χρέωση από τον Δήμο όπου υπάγεστε.
Με αυτό μπορείτε να συμμετάσχετε σε προκηρύξεις και να έχετε τις παροχές που δικαιούται μία μονογονεϊκή οικογένεια.

Μπορείτε, συμπληρωματικά, να λάβετε και ένα πιστοποιητικό από την κλινική που ανέλαβε τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από το οποίο να αποδεικνύεται ότι η γονιμοποίηση έγινε από άγνωστο δότη σπέρματος.

Αναφορικά με την ερώτησή σας σχετικά με την υπογραφή του πατέρα, σας επισημαίνω ότι εσείς είστε η μοναδική γονέας, που μπορεί να υπογράφει για λογαριασμό του παιδιού σας, καθώς η ταυτότητα του «πατέρα» παραμένει, κατά τον νόμο, άγνωστη και δεν θα έχετε πρόβλημα στις συναλλαγές σας.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!