Αν παω δικαστικως,εχω πιθανοτητες να παρω καλυτερη διατροφη;

0

Πριν 4 χρονια,ξεκινησε η διασταση,με αποφαση δικαστηριου,εφυγε απο το σπιτι. Το δικαστηριο εβγαλε διατροφη 300 για παιδι ,και 150 για μενα. Τώρα ειναι 6 μηνες που με εβγαλε απο το σπιτι,γιατι το πουλησε. Θελω να υπογραψουμε συναινετικό ,αλλα αυτος δεν θελει, γιατι δινει 300 διατροφη,κι εγω λεω ειναι λιγα. Έχει μεγαλη φορολογικη,ειναι ιδιοκτητης νταλικας,κι εχει και ακινητη περιουσια. Αν παω δικαστικως,εχω πιθανοτητες να παρω καλυτερη διατροφη; Αξιζει τον κοπο; (σημειωση,ημουν και ειμαι ανεργη με 0 φορολογικη!!!). Επίσης θέλω να φύγω για εργασία στο εξωτερικό και δεν υπογράφει. Έχει το δικαίωμα;

Απαντά η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Μαρία Μπαρμπατσάλου

Aγαπητή κυρία

Εάν έχουν μεταβληθεί  και αυξηθεί αντικειμενικά οι ανάγκες του παιδιού σας μπορείτε να αιτηθείτε στο αρμόδιο Δικαστήριο ώστε να αναπροσαρμοσθεί η διατροφή που καταβάλλεται από τον σύζυγο σας. Σύμφωνα με το άρθρο 1493 ΑΚ το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του δικαιούχου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του.  Η διατροφή περιλαμβάνει όσα είναι αναγκαία για την συντήρηση  και επι πλέον τα έξοδα για την ανατροφή του δικαιούχου, καθώς και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευσή του. Επομένως το μέτρο για την διατροφή είναι οι ανάγκες του δικαιούχου δηλ του παιδιού σας και όχι τόσο η οικονομική κατάσταση του υπόχρεου σε διατροφή δηλ του πρώην συζύγου σας, μόνο ίσως στον βαθμό που καθορίζει την κοινωνικοοικονομική θέση του ανηλίκου τέκνου, η οποία οφείλει να διατηρηθεί και μετά τον χωρισμό των γονέων.

Σε σχέση με την διαμονή σας στο εξωτερικό ανακύπτει το ερώτημα εάν σας έχει ανατεθεί, μετά την διάσταση, η αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου. Στην περίπτωση αυτή, εσείς επιλέγετε τον τόπο διαμονής του τέκνου και άρα δεν χρειάζεται η συναίνεση του άλλου γονέα. Απλώς, προσοχή, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην καταστρατηγείται το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί.

Σε περίπτωση που η επιμέλεια παραμένει κοινή, προκειμένου να αλλάξει τόπο διαμονής το παιδί, είναι απαραίτητη και η συναίνεση του άλλου γονέα. Μπορείτε βέβαια πάντα να αιτηθείτε στο Δικαστήριο να σας ανατεθεί η αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου

Φιλικά,

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!