fbpx

Αν ο εν διαστάσει σύζυγος αποβιώσει και έχει κάνει εξ ολοκλήρου κληρονόμο τη γυναίκα που συζεί, τί δικαιούμαι εγώ και το παιδί;

| 7 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Είμαι σχεδόν 2 χρόνια σε διάστση και έχω ένα αγοράκι 10 ετών. Ο εν διαστάση σύζυγος έχει καρκίν ο και για μια ακόμη φορά θα κάνει χημειοθεραπεία ενώ παράλληλα συζεί με μία άλλη γυναίκα και γενικά δεν έχουμε καθόλου καλές σχέσεις. Αν ο εν διαστάση σύζυγος αποβιώσει και έχει κάνει εξ ολοκλήρου κληρονόμο τη γυναίκα που συζεί, τί δικαιούμαι εγώ και το παιδί; Το διαζύγιο έχει οριστεί δικάσιμο τον Μάιο μπορώ να το παρατείνω ενώ έχει παρέλθει το διάστημα των 2 ετών; ».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Έμη Ζαΐμη, από το Δικηγορικό γραφείο «Ε.Φωτοπούλου & Συνεργάτες»

Σύμφωνα με το άρθρο 1822 του Αστικού Κώδικα: «Το κληρονομικό δικαίωμα, καθώς και το δικαίωμα στο εξαίρετο του συζύγου που επιζεί αποκλείονται, αν ο κληρονομούμενος, έχοντας βάσιμο λόγο διαζυγίου, είχε ασκήσει την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου του». Από τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό προκύπτει ότι το κληρονομικό δικαίωμα καθώς και το δικαίωμα του συζύγου που επιζεί στο εξαίρετο (τα οικιακά αντικείμενα, έπιπλα κτλ) χάνονται όταν ο κληρονομούμενος-σύζυγος που πέθανε, είχε ασκήσει πριν το θάνατό του την αγωγή διαζυγίου κατά του συζύγου (ακόμη και σε αναρμόδιο δικαστήριο). Θα πρέπει να υπήρχε βάσιμος λόγος διαζυγίου, δίχως αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι πρέπει να υπήρχε υπαιτιότητα του επιζώντος συζύγου για το λόγο του διαζυγίου. Το άρθρο αυτό δεν απαιτεί να είχε εκδοθεί η απόφαση διαζυγίου πριν τον θάνατο του κληρονομουμένου, αλλά αρκείται στην άσκησή της, ενώ γίνεται δεκτό ότι και η κοινή άσκηση αίτησης συναινετικού διαζυγίου αποτελεί λόγο έκπτωσης από το κληρονομικό δικαίωμα. Συνεπώς, εσείς η πρώην σύζυγος που θα είστε εν ζωή, θα είχατε κληρονομική αξίωση μόνο εάν είσαστε σε διάσταση πριν τον θάνατο του συζύγου, χωρίς να είχε ασκηθεί αγωγή διαζυγίου πριν τον θάνατό του, είτε από τονπρώην σύζυγο είτε κοινή συναινετικού διαζυγίου, με αποτέλεσμα στην περίπτωση που είχε ασκηθεί είτε συναινετική είτε από τον σύζυγο να χάνετε το κληρονομικό σας δικαίωμα ως επιζώντος συζύγου. Κατά την δικάσιμο μπορείτε να ζητήσετε να αναβάλλετε την συζήτηση μόνο μια φορά αν είναι η πρώτη φορά που συζητείται, φυσικά εάν ο δικαστής δεχτεί τέτοιο αίτημά σας.

Ως προς το ανήλικο τέκνο, από τον συνδυασμό των άρθρων 1825 και 1829 του Αστικού Κώδικα προκύπτουν τα εξής: «οι κατιόντες […] οι οποίοι θα είχαν κληθεί ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι, έχουν δικαίωμα νόμιμης μοίρας στην κληρονομία. Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας» (Α.Κ. 1825 παρ. 1) και «Κάθε περιορισμός του μεριδούχου από τη διαθήκη, όσο βαρύνει τη νόμιμη μοίρα, θεωρείται σαν να μην έχει γραφεί» (Α.Κ. 1829). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχει διαθήκη που δεν τους περιλαμβάνει ως κληρονόμους, όσοι κληρονόμοι δεν αναφέρονται στην διαθήκη (τέκνα ή γονείς ή σύζυγος) καλούνται να κληρονομήσουν όπως εάν δεν υπήρχε διαθήκη. Θα πάρουν δηλαδή ως μερίδιο ακριβώς το μισό από αυτό που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε η διαθήκη. Για παράδειγμα εάν υπάρχει ως κληρονομία ένα διαμέρισμα, την πλήρη κυριότητα (δηλαδή 100% αυτής) του οποίου ο σύζυγος την αφήνει στον κ. τάδε αποκλειστικά, ενώ έχει ως μοναδικό εξ αδιαθέτου κληρονόμο ένα τέκνο, το παιδί του δικαιούται να πάρει το μισό αυτής, δηλαδή 50% από το 100% που θα έπαιρνε ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος, αυτό αποτελεί δηλαδή τη νόμιμη μοίρα του.


ADVERTISEMENT

Δικηγορικό Γραφείο
Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ