Ο σύζυγος έχει πεθάνει. Αν κάνω αποποίηση και το παιδί μου αποδοχή, θα κληρονομήσει τα χρέη;

0

Ερώτηση
Ο σύζυγός μου έχει πεθάνει και θέλω να ρωτήσω αν εγώ κάνω αποποίηση κληρονομιάς (έχει πολλά χρεη) το παιδί μας που είναι ανήλικο αν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. …κληρονομει και τα χρέη;

 

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Εφόσον το παιδί σας αποδεχθεί την κληρονομιά ή δεν κινήσει εντός τεσσάρων μηνών από τον θάνατο την διαδικασία αποποίησης της κληρονομιάς, δυστυχώς κληρονομεί και τα χρέη του αποβιώσαντος πατέρα του. Εντούτοις, ειδικά για τους ανηλίκους, ο νόμος θεωρεί ότι αποδέχονται κληρονομιές με το ευεργέτημα εξ απογραφής. Αυτό σημαίνει, ότι οι ανήλικοι ευθύνονται μεν για τα χρέη της κληρονομίας, αλλά μόνον με την περιουσία που κληρονομούν και όχι με την προσωπική τους περιουσία. Προκειμένου, όμως, να κάνουν χρήση του ευεργετήματος αυτού, θα πρέπει εντός ενός έτους από την ενηλικίωσή τους να καταθέσουν στο δικαστήριο έκθεση, στην οποία θα καταγράφουν το ενεργητικό και το παθητικό της κληρονομιάς.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

*Να σημειωθεί ότι  οι μπαμπάδες-ασφαλισμένοι του δημοσίου με ανήλικα τέκνα, θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης τη διετία 2011-2012. Κρίσιμος χρόνος για την κατοχύρωση του σχετικού δικαιώματος είναι η συμπλήρωση 25ετίας. Κατά τη συμπλήρωση των 25 ετών είναι απαραίτητο να υφίσταται αθροιστικά και η ανηλικότητα του τέκνου. Σε περίπτωση που το δικαίωμα «κλειδώνει» το 2011, η έξοδος γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55. Εφόσον και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και στους δύο.

Η κυρία Ζωή Παυλίδου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.