Ποιά η διαδικασία για να βγεί αυτόματα το διαζύγιο μετά από δύο χρόνια διάστασης;

1

“Ενώ με τον άντρα μου, βρισκόμασταν στο στάδιο της υπογραφής ή όχι του συμφωνητικού έχοντας καθορίσει ένα ποσό διατροφής για τα παιδιά, τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια, ο σύζυγός μου φανερά καταβεβλημένος μου έστειλε μήνυμα ότι ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά μπορεί να συνεχίσει και σταματάει τη διαδικασία διαζυγίου.
Ήταν κάτι που συνέχεια ζητούσα να ξανασκεφτεί αλλά μήπως μπορεί να κάνει κάποια άλλη κίνηση(πχ στα δύο χρόνια διάστασης) κι αν ναι μπορώ να το καταλάβω; Σε αυτή την περίπτωση ποια θα πρέπει να είναι η κίνηση μου για τη διατροφή των παιδιών; Εύχομαι βέβαια ολόψυχα να γίνει επανασύνδεση αλλά για να μη βρεθώ εντελώς απροετοίμαστη γι’ αυτό ρωτάω. Λέγοντας ότι σταματάει τη διαδικασία διαζυγίου….ΑΝ θέλει να επικαλεστεί το διάστημα των δύο ετών διάστασής ώστε να βγει αυτόματα το διαζύγιο, πάλι για να ξεκινήσει να μετράει το διάστημα αυτό και να το αποδείξει, δεν πρέπει να καταθέσει χαρτιά ο δικηγόρος του; Αν ναι, αυτή η διαδικασία θα μου γίνει γνωστή εμένα; Μέσα στα χαρτιά αυτά, το δικαστήριο θα ζητήσει και το συμφωνητικό για διατροφή-επιμέλεια-επικοινωνία οπότε πάλι πρέπει να υπογράψουμε; Δεν γνωρίζω τη διαδικασία του να βγει αυτόματα το διαζύγιο όταν παρέλθουν δύο χρόνια διάστασης και αυτό θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος.Σας ευχαριστώ!”

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Συχνά ακούγεται η έκφραση «αυτόματο διαζύγιο» για το διαζύγιο λόγω διετούς διάστασης των συζύγων. Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται γιατί τεκμαίρεται ο κλονισμός του γάμου από τη διετή διάσταση και δεν χρειάζεται να αποδειχθεί κάποιο άλλο πραγματικό περιστατικό. Δεν σημαίνει όμως ότι η διαδικασία γίνεται αυτόματα, χωρίς έξοδα ή χωρίς την παράσταση δικηγόρου.

Αν η συναινετική λύση του γάμου δεν είναι εφικτή, εσείς ή ο εν διαστάσει σύζυγός σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο,  για να καταθέσει αγωγή διαζυγίου λόγω διετούς διάστασης.  Η αγωγή κοινοποιείται στην αντίδικη πλευρά με δικαστικό επιμελητή. Στην ορισθείσα δικάσιμο εξετάζονται κανονικά μάρτυρες και αν αποδειχθεί η διάσταση, ο δικαστής διατάσσει τη λύση του γάμου ανεξαρτήτως άλλης υπαιτιότητας.

Η απόφαση πρέπει να τελεσιδικήσει, για να μπορέσετε να προχωρήσετε σε καταχώρηση στο αρμόδιο ληξιαρχείο και πνευματική λύση του γάμου. 

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!