Αδυνατώ να πληρώσω διατροφή και η πρώην σύζυγος δυσχεραίνει την επικοινωνία με το παιδί μου. Τί να κάνω;

0

Ερώτηση
«Καλησπέρα σας. Με την πρώην σύζυγό μου αντιμετωπίζω πολλά προβλήματα όσον αφορά την επικοινωνία με τον ανήλικο γιό μου παρ’ότι το δικαστήριο αποφάσισε ελεύθερη επικοινωνία και από κοινού γονική μέριμνα. Κι ενώ δυσχαιρένει όσο μπορεί και τελευταίως αρνείται να δώ τον γιό μου ,ενώ ποτέ 4 χρόνια τώρα δεν με ενημέρωσε για τίποτα όσον αφορά το παιδί, ταυτόχρονα μου στέλνει εξώδικα για διατροφές που πια δεν μπορώ να δώσω γιατί έχω μείνει άνεργος. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό (πριν απο 4 χρόνια) είχαμε αποφασίσει απο κοινού 400 ευρώ αλλά πριν απο 2 χρόνια απολύθηκα και πλέον δίνω 300 (ένας Θεός ξέρει πόσο δυσκολεύομαι να τα βρώ). Σημειωτέον, οτι ο γιός μου έχει εισοδήματα 400 ευρώ τον μήνα, είναι 16 ετών και άτομο με αναπηρία. Ακόμα , πριν από 3 χρόνια έγραψα στους 2 ενήλικες γιούς μου και στον 1 ανήλικο γιο μου όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία (σπίτι , οικόπεδα , ) εκτός απο 1 οικόπεδο, τα οποία είχαν αποκτηθεί πολύ πριν τον γάμο. Όπως επίσης,παραχώρησα το δικαίωμα ισόβιας οίκησης στην πρώην σύζυγό μου. Απο εκεί και ύστερα , οι ενήλικες γιοί μου σταμάτησαν ακόμα και να μου μιλούν ύστερα από παρότρυνση της πρώην συζύγου μου, που στο ενδιάμεσο κληρονόμησε ενα αρκετά μεγάλο ποσό απο την αποθανούσα μητέρα της , το οποίο όμως κρατά στο εξωτερικό ως μη Ελληνίδα υπήκοος. Η πρώην σύζυγος απειλεί με διαταγή πληρωμής
α. για τα 300, αντί για 400 ευρώ, που δίνω πλέον τον μήνα και
β. γιατί πριν 1 χρόνο για περίπου 6 μήνες δεν κατέβαλα καθόλου διατροφή καθώς είχα απανωτά ατυχήματα και επεμβάσεις και μου ήταν αδύνατον να καταβάλω τα χρήματα της διατροφής, έτσι ώστε να μπορέσει να μου πάρει και το τελευταίο περιουσιακό μου στοιχείο.
Έκανα αγωγή για μείωση διατροφής μετά το τρίτο εξώδικο και σε λίγες μέρες είναι το δικαστήριο. Η κατάσταση μου αυτή την στιγμή έχει ως εξής:
1. Δουλεύω όπου και όταν βρώ μεροκάματο ακόμα και σε διαφορετική πόλη και τα πρώτα χρήματα που θα πάρω τα στέλνω για την διατροφή αλλά πλέον είναι αρκετά δύσκολα ακόμα και τα 100 ευρώ.
2. Το εκκαθαριστικό μου είναι σχεδόν μηδενικό , καθώς, στην ουσία δεν έχω καθόλου σχεδόν εισόδημα. 3. Ζώ σε ένα μικρό σπίτι με ενόικιο όπου όλα τα έξοδα τα έχει αναλάβει ή τωρινή σύντροφος μου, γιατί τον περισσότερο καιρό αδυνατώ να ανταπεξέλθω. Τί μπορώ να κάνω ;
α. Μπορώ να αποφύγω την διαταγή πληρωμής δεδομένου οτι και τους τα εγραψα σχεδόν όλα, και χωρίς διατροφή δεν τους αφήνω , παρότι απολυμένος;
β. Έχω sms απο την πρώην σύζυγο, όπου φαίνεται το γεγονός οτι δυσχαιρένει ή και αρνείται την επικοινωνία με το παιδί μου. Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω στο δικαστήριο;
γ. Η πρώην σύζυγός μου έχει δώσει γραπτό σημείωμα στο σχολέιο οπου φοιτούσε πέρσι  ο γιός μου, όπου τους απαγορεύει να επιτρέψουν να έρθει σε επαφή μαζί μου ο γιός μου έαν πάω να τον δώ στο σχολέιο, λέγοντας οτι το εργαστήριο μου έχει απαγορεύσει την επαφή με το παιδί. Μπορώ να ζητήσω με κάποιον τρόπο αυτό το γραπτό σημείωμα για να το χρησιμοποιήσω στο δικαστήριο;  Οι καθηγητές μου το έδειξαν αλλά κανείς δεν δέχεται να έρθει μάρτυρας. Όλα τα παραπάνω , μπορώ να τα αποδείξω με στοιχεία και μάρτυρες ,εκτός απο το μεγάλο ποσό που κληρονόμησε η πρώην γυναίκα μου. Μου το είπε η ίδια, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το παραδεχτεί στο δικαστήριο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντάει ο δικηγόρος Χαλκιδικής κύριος Κωνσταντίνος Μπούτος

Καταρχάς, εφόσον έχετε ήδη κάνει αίτηση-αγωγή για μείωση του ποσού διατροφής, θεωρώ πως έχετε πολλές πιθανότητες να πετύχετε μείωση και εφόσον τα οικονομικά σας είναι σε δυσχερέστερη κατάσταση σε σχέση με το χρόνο που ορίστηκε αρχικά το ποσό διατροφής, αρκεί να το αποδείξετε επαρκώς στο δικαστήριο με έγγραφα και μάρτυρες.
Όσον αφορά το θέμα της από κοινού επιμέλεια και επικοινωνίας σε περίπτωση που η τέως σύζυγός σας, δεν συμμορφώνεται με το διατακτικό της απόφασης, θα πρέπει δικαστικώς με το δικηγόρο σας να ζητήσετε εκτέλεση της αποφάσεως, ενεργοποιώντας ακόμη και τις ρήτρες που προφανώς έχουν τεθεί στην απόφαση σε περίπτωση παραβίασής της. Τέλος, βεβαίως και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το sms με εκτύπωση σε κάποιο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας όπως και το έγγραφο που απέστειλε η σύζυγός σας στο σχολείο, το οποίο θα πρέπει να πάρετε προκειμένου να αποδείξετε επαρκώς τη παραβίαση της απόφασης από τη πλευρά της.  Παράλληλα, σε περίπτωση που εκδοθεί για οποιοδήποτε λόγο διαταγή πληρωμής εις βάρος σας, μπορείτε να ασκήσετε ανακοπή και αναστολή εκτέλεσης εντός της νομίμου 15ήμερης προθεσμίας από την επίδοση της διαταγής.

Κωνσταντίνος Μπούτος
Δικηγόρος Χαλκιδικής
22ας Απριλίου 3
Πολύγυρος Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63100
(δικηγορικό γραφείο όπισθεν δικαστικού μεγάρου)
Τηλέφωνο: 2371021992
Κινητό: 6944942660
Fax: 23710-23710
E-mail: Boutos78@yahoo.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!