fbpx

Ο πατέρας μου έχει μεγάλη περιουσία και κατοικεί στις ΗΠΑ. Πως μπορώ να διεκδικήσω πράγματα;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, έχει εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων διατροφής για εμένα, που είμαι ενήλικο τέκνο. ‘Ομως μετά την έκδοση της απόφασης αυτής, προέκυψε αύξηση των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου πατέρα μου (από πώληση σπιτιού εισέπραξε ένα πολύ μεγάλο ποσόν, το οποίο έβαλε στην τράπεζα), και ταυτόχρονα μείωση του εισοδήματος της μητέρας μου, λόγω προσωρινής σύνταξης. Επίσης ανακάλυψα και άλλα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα μου, τα οποία δεν ήξερα πριν, διότι είναι κάτοικος ΗΠΑ και δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε τα εισοδήματά του. Πρόκειται για δύο αυτοκίνητα μεγάλης αξίας. Αποφάσισα να ασκήσω αίτηση μεταρρύθμισης. Θα ήθελα να με ενημερώσετε, αν υπάρχει διάταξη νόμου που να προβλέπει, αν τα αυτοκίνητα θα ληφθούν υπόψη στην απόφαση μεταρρύθμισης ή όχι, επειδή τα είχε αγοράσει πριν την έκδοση της εν λόγω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 696, παράγραφος 3 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το δικαστήριο, που διέταξε ασφαλιστικά μέτρα, έως τη συζήτηση της αγωγής, που αφορά στην κύρια υπόθεση, έχει δικαίωμα, με αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον, να μεταρρυθμίσει ή να ανακαλέσει ολικά ή εν μέρει την απόφαση του, εφόσον επήλθε μεταβολή των πραγμάτων, που δικαιολογεί την ανάκληση ή τη μεταρρύθμιση της.

Κατά την απολύτως κρατούσα άποψη, μεταβολή των πραγμάτων, που δικαιολογεί κατά την ανωτέρω διάταξη την ανάκληση ή τη μεταρρύθμιση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, υφίσταται όταν τα επικαλούμενα περιστατικά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι κρίσιμα και να ασκούν ουσιώδη επίδραση κατά την επανεκτίμηση της διαφοράς, είναι μεταγενέστερα της έκδοσης της απόφασης ή και προγενέστερα, τα οποία όμως δεν τέθηκαν υπόψη του δικαστηρίου, είτε διότι αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, είτε διότι υπήρξε άλλη συγγνωστή αδυναμία των διαδίκων και γενικότερα εύλογη αιτία (ΜΠρΑΘ 2737/1996 ΝοΒ 45,470, ΜΠρΠειρ 2928/1993 Δ25,317, ΜΠρΠειρ 1038/1993 Δ25,1089, ΤζίφραΒ, Ασφαλ. Μέτρα, έκδ. 4η, σελ. 915 επ.).

Συνεπώς, αφού πληροφορηθήκατε την ύπαρξη πολυτελών αυτοκινήτων εκ των υστέρων υπάρχει η πιθανότητα να ληφθεί υπ’ όψιν από το δικαστήριο η ύπαρξη αυτών στον ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του ύψους της διατροφής, εφόσον αποτελούν και τεκμήρια της οικονομικής δυνατότητας του υποχρέου, λόγω του αυξημένου κόστους συντηρήσεως τους.


ADVERTISEMENT

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ