Ξαναπαντρεύομαι=Ξεχνώ;

1

Πρίν μερικούς μήνες ένας πολύ γνωστός ηθοποιός είπε ότι ακόμη σκέφτεται την τελευταία του σύζυγο. Οι άνθρωποι, στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, σοκαρίστηκαν καθώς ο συγκεκριμένος ηθοποιός είναι χρόνια παντρεμένος και ευτυχισμένος με άλλη γυναίκα. Αυτό το σόκ είναι που γεννάει και το εξής ερώτημα:

Ξαναπαντρεύομαι=Ξεχνώ;

Εδώ και χρόνια επικρατεί ένας μύθος ότι μόλις ξαναπαντρεύεσαι, η ζωή που είχες πρίν χηρέψεις αυτομάτως σβήνει από τη μνήμη σου και τη θέση της παίρνουν μια νέα ζωή και ένας νέος έρωτας, εξαιτίας του οποίου ο/η χήρος/χήρα, παύει να είναι λυπημένος/η για τον σύντροφο που χάθηκε. Ένας άλλος αντιφατικός αλλά εξίσου μακροχρόνιος μύθος είναι ότι όταν ένας σύντροφος πεθαίνει, η μοίρα του άλλου είναι να μένει για πάντα μόνος, αναπολώντας τη ζωή που δεν έζησε. Με λίγα λόγια, ο/η χήρος/χήρα, «οφείλει» να παραιτείται από τη ζωή, να αποδέχεται μια μοίρα που δεν μπορεί να αλλάξει και να θρηνεί για πάντα.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Μπορείς να τιμάς και να αγαπάς το παρελθόν σου, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να ζεις για πάντα μέσα σε αυτό.

Η καρδιά του ανθρώπου δεν έχει συγκεκριμένο χώρο και όριο, ειδάλλως θα κάναμε όλοι μόνο ένα παιδί διότι δεν θα μπορούσαμε να μοιράσουμε την αγάπη μας σε περισσότερα. Όλοι έχουμε απεριόριστη χωρητικότητα στην αγάπη και από αυτή την πραγματικότητα, δεν εξαιρούνται οι άνθρωποι που χήρεψαν.

Επίσης η αγάπη, δεν αλληλοαναιρείται. Τα αισθήματά σου για έναν νέο σύντροφο, δεν αναιρούν και δεν σβήνουν τα αισθήματα που έχεις για τον προηγούμενο σύντροφο, ούτε και προσβάλλουν τη μνήμη του. Η συγκεκριμένη αντίληψη συνήθως δημιουργεί πολλές διαφωνίες μέσα στην οικογένεια, ειδικά όταν η χήρα (και όχι τόσο ο χήρος) βρίσκει καινούρια συντροφιά ή ερωτεύεται ξανά.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον εκείνου που ξαναπαντρεύεται, πολλές φορές ερμηνεύουν την ευτυχία του ως ασέβεια προς τον νεκρό και του χρεώνουν ότι δεν πενθεί «σωστά» ή ότι έχει ξεχάσει το παρελθόν του.  Η πραγματικότητα είναι ότι οι διακοπές, τα γενέθλια, οι επέτειοι και τα παιδιά μιας νέας υπέροχης ζωής, μπορούν δυστυχώς  να λειτουργήσουν ως επώδυνες αναμνήσεις για αυτόν που χήρεψε. Κάτι τέτοιες στιγμές ευτυχίας, ακόμη κι αν έχεις ξαναπαντρευτεί, σκέφτεσαι εκείνον που δεν είναι πια εδώ για να τις ζήσετε μαζί!

Περίπου 13 χρόνια μετά την απώλεια του άντρα μου, μπορώ με βεβαιότητα να σας πω πως ακόμη τον αγαπώ και τιμώ όλα όσα ζήσαμε αλλά έχω επίσης προχωρήσει μπροστά, σε μια νέα υπέροχη ζωή. Η- τότε εντεκάχρονη-κόρη μας, είναι σήμερα μια δυναμική γυναίκα που διαπρέπει στην καριέρα της. Έπειτα από επτά χρόνια χηρείας, γνώρισα και ερωτεύτηκα έναν καταπληκτικό άνθρωπο με τον οποίο παντρευτήκαμε δύο χρόνια μετά και μαζί με τη δική του κόρη, φτιάξαμε όλοι μαζί μια μικτή και όμορφη οικογένεια.

Αυτή η νέα υπέροχη ζωή, σημαίνει ότι έχω ξεχάσει ή προδώσει το παρελθόν μου;
Μήπως σημαίνει πως όταν πέθανε ο άντρας μου, εγώ έπρεπε να κλειστώ στο σπίτι για πάντα; Και τί θα έβγαινε με αυτό; Επέλεξα αντί να βιώσω τη θλίψη, να βοηθήσω την κόρη μου να ξεπεράσει τη δική της θλίψη και αργά και σταθερά να προχωρήσουμε και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες.

Η αγάπη που έχεις για αυτόν που χάθηκε, δεν θα σβήσει ποτέ. Ούτε με το πέρασμα του χρόνου, ούτε με έναν νέο σύντροφο, ούτε με ένα εκατομμύριο ανθρώπους γύρω σου, να σου λένε ότι θα έπρεπε να το είχες ξεπεράσει. Τιμώ τον προηγούμενο σύζυγό μου, με το να προχωρώ τη ζωή μου, να γίνομαι καλό παράδειγμα για την κόρη μας και με έναν άλλον υπέροχο άνθρωπο να εκπληρώνω όσα δεν προλάβαμε μαζί. Μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο, αν και όποτε το θελήσεις.

Ο δεύτερος γάμος δεν σημαίνει ότι ξεχνάς τον πρώτο και μην αφήσετε κανέναν να σας κάνει να το πιστέψετε αυτό. Το να αγαπήσετε ξανά δεν συνεπάγεται και το τέλος της αγάπης σας για το παρελθόν. Δεν είμαστε προορισμένοι να θρηνούμε για πάντα, δεν είναι αυτός ο λόγος που έχουμε έρθει στη ζωή. Αγκαλιάστε όσα σας κληροδότησε ο προηγούμενός σύντροφός σας και κάντε τα μέρος σας. Εάν διαλέξετε αυτό το δρόμο, θα ζήσετε με συντροφικότητα και αγάπη. Κάντε σοφές και προσεκτικές επιλογές και αγαπήστε ξανά με την καρδιά σας…γιατί μπορείτε!

Πηγή: http://m.huffpost.com