Βιβλία που θα βοηθήσουν στο πένθος, μικρούς και μεγάλους!

0

Πώς θα το ξεπεράσω; Πώς θα μιλήσω στο παιδί για τον χαμό του άλλου γονιού; Τί μου συμβαίνει, μήπως πεθάνω κι εγώ;
Βρήκαμε για σένα 7 μοναδικά βιβλία που θα σε βοηθήσουν να βοηθήσεις τον εαυτό σου και τα παιδιά, μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Update: Φίλη της σελίδας μας, μας ενημέρωσε ότι τη βοήθησε πολύ το βιβλίο » Ο δρόμος των δακρύων» του Χόρχε Μπουκάι. Την ευχαριστούμε πολύ και φυσικά, σας το προτείνουμε!

Ο δρόμος των δακρύων
Συγγραφέας: Χόρχε Μπουκάι
Εκδόσεις: Opera

Τιμή: 19.17 ευρώ, εδώ
mpoukai
Αν, όμως, ζει ο άλλος μέσα μας,
τότε ο θάνατος είναι μεγάλος ψεύτης
και η αρρώστια μεγάλο ψέμα.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μην υποφέρουμε «περισσότερο», δεν είναι να αγαπάμε «λιγότερο», αλλά να μάθουμε, όταν φτάνει η στιγμή του αποχωρισμού ή της απώλειας, να μη μένουμε κολλημένοι σ’ αυτό που δεν υπάρχει πια. Να χαιρόμαστε τη στιγμή, όσο διαρκεί, και να προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται καλύτερη. Να ζούμε ρισκάροντας κάθε λεπτό της ζωής μας. Τέλος, να μη ζήσουμε αύριο με τη σκέψη στη σημερινή μέρα που ήταν τόσο ωραία, γιατί αύριο θα έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι φέρει το αύριο. Και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε κι αυτό εξίσου ωραίο.»

Η αυτονομία, ο έρωτας, ο πόνος, η ευτυχία και η πνευματικότητα είναι οι πέντε δρόμοι τους οποίους χαράζει ο Μπουκάι στον χάρτη που οδηγεί στην ολοκλήρωση του ανθρώπου, στη συνειδητοποίηση του εαυτού του. Πέντε διαδρομές που θα πρέπει ο καθένας να διανύσει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και με τον δικό του τρόπο. «Ο δρόμος των δακρύων» είναι, κατά τον Χόρχε Μπουκάι, «ο πιο σκληρός από τους δρόμους αυτούς». Είναι το μονοπάτι του πόνου, του πένθους και των απωλειών, μα ακόμη κι έτσι, είναι ένας δρόμος απολύτως απαραίτητος. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αν δεν αφήσουμε πίσω αυτό που δεν είναι πια εδώ μαζί μας.


Πένθος και Υγεία
Συγγραφέας: Μαρί – Φρεντερίκ Μπακέ
Εκδόσεις: Θυμάρι

Τιμή: 14.40 ευρώ, εδώ
penthos1

-Μπορεί να αρρωστήσουμε μετά από ένα πένθος;
-Ποιές είναι οι επιπτώσεις του πένθους στη σωματική και ψυχική μας υγεία;
-Ποιά συμπτώματα ανήκουν στο φυσιολογικό πένθος;
-Και ποιά στο παθολογικό; – κι από ποιές αιτίες;
-Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τον πόνο από το χαμό ενός αγαπημένου προσώπου;
-Πώς θα βοηθήσουμε, κυρίως τα μικρά παιδιά, ν’ αποφύγουν μια παθολογική συμπεριφορά εξαιτίας του χαμού ενός γονιού ή άλλου αγαπημένου τους προσώπου;
Αν έχετε χάσει κάποιον δικό σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον πόνο του αποχωρισμού. Αν είστε γιατρός ή νοσηλευτής θα βρείτε πιο εξειδικευμένες απαντήσεις στα ερωτήματά σας, όπως:
-Πώς θ’ ανακοινώσουμε τη διάγνωση μιας χρόνιας ή θανατηφόρας ασθένειας;
-Πώς θα συμπαρασταθούμε σ’ έναν ετοιμοθάνατο και στην οικογένειά του μετά τη διάγνωση;

Μαθαίνοντας να λέμε αντίο, στο γονιό που χάνεται
Συγγραφέας: Λεσάν Εντά
Εκδόσεις: Θυμάρι

Τιμή: 9.63 ευρώ, εδώ
BKS.0412077

Ο θάνατος ενός γονιού δημιουργεί φαντασιώσεις και αναπάντητα, ίσως, ερωτήματα  σ’ ένα παιδί. Μπορεί να φοβάται να τα εκδηλώσει. Ίσως πιστεύει ότι πρέπει να  δείξει γενναίο, να πνίξει τα συναισθήματά του και αυτό ακριβώς μπορεί να γίνει  η αρχή του κακού για την ψυχική υγεία του παιδιού. Η συγγραφέας υποστηρίζει την επικοινωνία με το παιδί και την ενθάρρυνσή του να  τα εκφράσει. Μόνον έτσι θα βοηθηθεί να καταλάβει τα διάφορα στάδια του πένθους  που χρειάζεται να περάσουν οι άνθρωποι.

Να αγαπάς και να χάνεις: Αντιμετώπιση της απώλειας
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Νειμέγερ
Εκδόσεις: Κριτική

Τιμή: 14.85 ευρώ, εδώ

Το βιβλίο προσφέρει μια νέα οπτική της απώλειας σε όσους πενθούν, αλλά και στους επαγγελματίες που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακές απόψεις για το πένθος είναι πολύ επιφανειακές και απλοϊκές και αναπτύσσει μια νέα θεώρηση του πένθους ως διεργασίας «ανακατασκευής του νοήματος». Χρησιμοποιώντας ιστορίες υπαρκτών προσώπων που αντιμετώπισαν μια σημαντική απώλεια, βοηθά τον αναγνώστη να ενεργοποιήσει τα προσωπικά και κοινωνικά αποθέματα που απαιτούνται για τη διαδικασία προσαρμογής του στην απώλεια. Προτείνει τρόπους για τη διατήρηση της ανάμνησης των ανθρώπων που χάσαμε. Τέλος αναλύει διαφορετικές περιπτώσεις απώλειας, όπως ο χωρισμός ή η απόλυση από τη δουλειά. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, θεωρητική τεκμηρίωση και πρακτική εφαρμογή.

Τα δώρα του κυρ-Μενέλαου
Συγγραφέας:Susan Varley
Εκδόσεις: Μέριμνα

Τιμή: 8.40 ευρώ, εδώ
b88487
Ο κυρ-Μενέλαος ήταν ένας αγαπητός και πολύ σοφός τυφλοπόντικας. Είχε ζήσει πάρα πολλά χρόνια και ήξερε σχεδόν τα πάντα – ακόμα και ότι σύντομα θα ερχόταν η μέρα του να πεθάνει. Ο κυρ-Μενέλαος δεν φοβόταν το θάνατο. Ήξερε ότι όποιος πεθάνει αφήνει πίσω του το σώμα του και επειδή έβλεπε ότι το δικό του σώμα δεν λειτουργούσε πια πολύ καλά (καθόλου όπως παλιότερα), δεν τον ένοιαζε και πολύ να πεθάνει. Αυτό όμως που τον απασχολούσε ήταν πώς θα νοιώθαν οι φίλοι του όταν αυτός δεν θα ήταν πια μαζί τους. Τους είχε ήδη πει ότι κάποια μέρα εκείνος θα έμπαινε στο Μεγάλο Τούνελ του Αποχωρισμού, και τους είχε μάλιστα ζητήσει να μην στενοχωρηθούν πάρα πολύ που θα ‘φευγε από κοντά τους.
Μια μέρα, όπως παρατηρούσε ο κυρ-Μενέλαος ένα τυφλοποντικάκι, τον Φοίβο, να τρέχει σαν τρελό σε μια λοφοπλαγιά μαζί με το φιλαράκο του το βατραχάκι, αισθάνθηκε πολύ γέρος και πολύ κουρασμένος. Πόσο θα ήθελε να μπορούσε και αυτός να τρέξει μαζί τους! Αλλά πού να τον κρατήσουν τα γέρικα πόδια του… Κοίταζε λοιπόν τους δυο μικρούς του φίλους και απλώς χαιρόταν που τους έβλεπε να διασκεδάζουν με την ψυχή τους.
Άρχισε να νυχτώνει και ο κυρ-Μενέλαος γύρισε στο σπίτι του. Είπε καληνύχτα στο φεγγάρι που έλαμπε στον ουρανό, τράβηξε τις κουρτίνες και κατέβηκε στο σαλόνι του να κάτσει κοντά στο αναμένο τζάκι. Έφαγε το βραδυνό του φαγητό και αμέσως μετά πήγε στο μικρό του γραφείο να γράψει ένα γράμμα.
Έπειτα βολεύτηκε στην κουνιστή του πολυθρόνα κοντά στο τζάκι, και σιγά σιγά αποκοιμήθηκε… Και τότε είδε ένα πολύ ωραίο όνειρο, πιο ωραίο από κάθε άλλο όνειρο που είχε δει στη ζωή του.

Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει
Συγγραφέας: Gliori Debi
Εκδόσεις: Πατάκη

Τιμή: 7.84 ευρώ, εδώ
book1

«Κι όταν πεθάνουμε και χαθούμε, θα μ΄αγαπάς ακόμη;» είπε ο Μικρός. «Θα υπάρχει ακόμα η αγάπη;»
Η Μαμά πήρε στην αγκαλιά της, τον Μικρό και κοίταξαν μαζί από το παράθυρο τον ουρανό. Το φεγγαράκι έφεγγε ψηλά και τ΄αστεράκια ήταν φωτεινά.
«Κοίτα, Μικρέ, τ΄αστεράκια  πώς λάμπουνε στον ουρανό. Ξέρεις πως πολλά απ΄αυτά  έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια πια;»
«Τα βλέπεις όμως πώς φωτίζουν ακόμα στον ουρανό; Η αγάπη είναι σαν τ΄ αστέρια: ποτέ δεν πεθαίνει και πάντα φωτίζει»

Τί στην ευχή να κάνεις, αν χάσεις κάποιον που αγαπάς
Συγγραφέας: Τρέβορ Ρομέιν
Εκδόσεις: Κέδρος

Τιμή: 6.62 ευρώ, εδώ
b91412
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο σκληρά πράγματα που μπορούν να συμβούν στη ζωή μας. Κάποιος που αγαπάμε πεθαίνει κι ολόκληρος ο κόσμος μας αλλάζει.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ξέρει, επειδή του έχει συμβεί. Κι έτσι δίνει απαντήσεις με απλά, ειλικρινή λόγια σε θέματα που απασχολούν κάθε παιδί σε μια τέτοια περίπτωση:
-Γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι;
-Φταίω εγώ για το θάνατο;
-Τι γίνεται το σώμα του ανθρώπου που πέθανε;
-Πώς μπορώ να πω αντίο;
Περιγράφει τα δυνατά, μπερδεμένα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει ένα παιδί και προτείνει τρόπους για να αισθανθεί καλύτερα. Εξηγεί στο παιδί ότι δεν είναι κακό να κλάψει, να μιλήσει για το θάνατο, να πενθήσει… και να συνεχίσει τη ζωή του.

Γονείς παιδιά και θάνατος
Συγγραφέας: Anna W. M. Wolf
Εκδόσεις: Επιφανίου

Τιμή: 4.21 ευρώ, εδώ
goneis paidia kai thanatos
Όπως ακριβώς η χαρά ενώνει την οικογένεια, και η λύπη μπορεί να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό. Ανεξάρτητα από το θρησκευτικό προσανατολισμό του καθενός, οι ιεροτελεστίες που περιβάλλουν τη διαδικασία του πένθους αποτελούν ένα μέσο που διευκολύνει τη συναισθηματική λειτουργία της θλίψης. Μερικά παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο πέθνος ενός μέλους της οικογένειας και αυτή η συμμετοχή να εμπλουτίσει την πείρα τους. Αλλα παιδιά χρειάζονται προστασία από έντονα συναισθήματα που είναι πάνω από τις δυνατότητές τους να τα χειριστούν. Είναι αυτές οι διαφορές μεταξύ των παιδιών που μας δυσκολεύουν να δώσουμε συμβουλές στους γονιούς χωρίς να τις συνδέουμε με μερικούς προσδιορισμούς που μπορεί να φαίνονται μπερδεμένοι. Όμως αυτό ακριβώς είναι που σημαίνει διορατική κρίση.

Αν έχεις να μας προτείνεις κάποιο βιβλίο που διάβασες για το ίδιο θέμα ή για οποιοδήποτε άλλο, άσε το σχόλιό σου στο τέλος του κειμένου ή στείλε μας τις ιδέες σου με email στο info@singleparent.gr