Τι χρειάζεται ένας μονογονέας στις γιορτές (και όλο το χρόνο)

0

Εάν ψάχνετε τί να αγοράσετε σε έναν μονογονέα για τις γιορτές, μπορείτε σε πρόσφατο άρθρο μας να πάρετε μια ιδέα για πρακτικά και οικονομικά δώρα. Υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν αγοράζονται και που πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί, χρειάζονται περισσότερο από οποιοδήποτε αντικείμενο, ειδικά στις γιορτές. Αν δεν έχετε χρήματα ή θέλετε να φανείτε πραγματικά χρήσιμοι, δείτε τι μπορείτε να προσφέρετε φέτος στον φίλο ή στη φίλη σας, που μεγαλώνει τα παιδιά του/της μόνος/η του.

Χρόνος
Μερικοί από εμάς θα θέλαμε χρόνο για τον εαυτό μας, ειδικά όταν έχουμε την επιμέλεια των παιδιών ή έχουμε χάσει τον/τη σύζυγο, οπότε περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μαζί τους. Όμως θα συμφωνήσετε ότι όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούμε, να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς (αν μπορούμε να τους πληρώνουμε) να συζητάμε με τα παιδιά και μέσα σε όλα αυτά, να είμαστε ο εαυτός μας.Φέτος λοιπόν δεν θέλουμε πασμίνες, παντόφλες ή κάλτσες. Δεν απαξιώνουμε τα δώρα σας, αλίμονο, απλώς περισσότερο από οτιδήποτε θα θέλαμε να καθίσετε 2 ώρες με τα παιδιά να πάμε να κάνουμε πέντε δουλειές ή να πιούμε έναν καφέ και πιστέψτε μας: Θα σας ευγνωμονούμε για καιρό!

Συναισθηματικός χώρος
Τόσο στο διαζύγιο όσο και στο πένθος ή σε οποιαδήποτε άλλης μορφής απώλεια, είναι τόσο γρήγορη η ροή των γεγονότων, που ενδεχομένως πολλοί από εμάς να μην έχουμε επεξεργαστεί όσα μας οδήγησαν σε αυτό. Ωστόσο, η διάλυση ενός γάμου και ειδικότερα ο χαμός ενός συντρόφου, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχει βιώσει ένας γονιός στο παρελθόν. Παρ’ όλο που πολλοί από εμάς καταπιανόμαστε επίτηδες με πολλά πράγματα ταυτόχρονα για να μην σκεφτόμαστε, χρειαζόμαστε χρόνο για όλα αυτά να τα επεξεργαστούμε. Οι τέχνες για παράδειγμα, είναι μια διέξοδος. Η ζωγραφική, η μουσική, η επικοινωνία προς τα έξω μπορούν να μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας. Επίσης το γράψιμο είναι γνωστό καταπραυντικό για τη ψυχή. Μπορείτε λοιπόν είτε να πάρετε τον φίλο ή τη φίλη σας μαζί σας σε κάποιο σεμινάριο ή να τον προσθέσετε σε μια ομάδα ποδοσφαίρου 5Χ5 ή σε ομάδες που φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια όπως πλεκτά, κοσμήματα κλπ. Προσπαθήστε να τον/την κατευθύνετε σε κάτι δημιουργικό ανάλογα με τον χαρακτήρα, τα ενδιαφέροντα και την κλίση του/της.

Φιλία
Όσο κι αν χαιρόμαστε που βγήκαμε από έναν δυστυχισμένο γάμο ή που κάπως αρχίσαμε να προχωράμε μετά τον θάνατο του/της συντρόφου μας, η μονογονεική ζωή πολλές φορές αποτελεί μια μοναχική κατάσταση. Όταν λέμε στους ανθρώπους ότι χωρίζουμε ή όταν βιώνουμε το πένθος, αρκετοί φίλοι εξαφανίζονται κι αυτό αφήνει κενά στη ζωή μας. Νέοι άνθρωποι έρχονται για να συμπληρώσουν αυτά τα κενά αλλά χρειάζεται χρόνος κι έτσι οι σχέσεις μας με κάποιους ανθρώπους, μπορεί να μην έχουν εδραιωθεί σε σημείο να μπορούμε να περάσουμε μαζί τους τις γιορτές ή να τους μιλήσουμε για πιο προσωπικά πράγματα. Εάν κάποιος φίλος ή γνωστός σας, έχει γίνει μονογονέας-πρόσφατα ή όχι-τις μέρες αυτές σίγουρα χρειάζεται κάποιον για να μιλήσει. Ακόμη κι αν κάποιες αποφάσεις ήταν δικές του/της.

Σωστή παρέα
Τι σημαίνει σωστή παρέα; Σωστή παρέα σημαίνει να μας καλείτε αλλά να το κάνετε από αγάπη και ενδιαφέρον και όχι από οίκτο. Μια ευχάριστη συζήτηση μαζί σας ή τα παιδιά μας που θα παίξουν μαζί, θα μας ανανεώσουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε πως μπορούμε κι εμείς να στηριχτούμε κάπου.

Γέλιο
Γέλιο σημαίνει εξέλιξη και απελευθέρωση, σημαίνει απόλαυση της παρέας του άλλου. Το γέλιο κρατάει την οικογένεια και τους ανθρώπους ενωμένους και μας βοηθάει να αναρρώνουμε από οποιαδήποτε σύγκρουση ή διαφωνία. Ειδικά για τους μονογονείς που προσπαθούμε να επανασυνδέσουμε την οικογένειά μας μετά το διαζύγιο ή την απώλεια του άλλου γονέα, το γέλιο είναι μια επιβεβαίωση για εμάς και τα παιδιά μας ότι μπορούμε να είμαστε καλά.

Πηγή: Huffingtonpost.com