Οι κόρες μου με έπιασαν αγκαλιά με τον φίλο μου. Πώς να συμπεριφερθώ αν ξανασυμβεί κάτι ανάλογο;

0

Ερώτηση:

«Είμαι μια κοπέλα 33 ετών και έχω δύο κόρες 10 και 12 ετών. Πρίν 9 χρόνια έχασα το σύζυγο σε αυτοκινητιστικό και από τότε τις μεγαλώνω μόνη μου. Έχω μια σχέση 3 χρόνια περίπου και τα πράγματα πάνε καλά. Το θεματάκι μου είναι ότι δεν θέλω κάτι παραπάνω από αυτό, περνάμε καλά και ο καθένας είναι σπίτι του, δηλαδή δεν θέλω να παντρευτώ πάλι ούτε να το σοβαρέψω και το ίδιο ισχύει και από τη πλευρά του. Δεν τον έχω γνωρίσει στις κόρες μου και ούτε το είχα σκοπό, βέβαια τον ξέρουν δουλεύει στη γειτονιά μας αλλά καθαρά τυπικά. Το άσχημο συνέβη ένα πρωί που είχε έρθει σπίτι και ενώ τα παιδιά ήταν σχολείο ήρθαν νωρίτερα και μας είδαν αγκαλιά. Κόλλησα λίγο, δεν ήξερα τί να απαντήσω. Είπα τα κλασσικά ότι ήρθε σπίτι να πιούμε καφέ και ότι είναι φίλος μου. Το πήραν πολύ άνετα μιας και τον συμπαθούν κι όταν τις ρώτησα αν τις πείραξε, μου είπαν όχι. Απλά θα ήθελα να μου πείτε αν έπρεπε να πω κάτι άλλο ή πώς να συμπεριφερθώ σε ανάλογη περίπτωση!».

Απαντάει η ψυχολόγος κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Λοιπόν, απ’ ότι βλέπω, οι κορούλες σας ήταν 3 και 1 χρόνων αντίστοιχα όταν βιώσατε τον θάνατο του συζύγου σας. Επομένως, οι αναμνήσεις του πατέρα τους δεν ειναι τόσο δυνατές κι εξαρτώνται περισσότερο απο τη δική σας υπενθύμισή τους.

Όσον αφορά τη νέα σας σχέση είναι δικαίωμα σας να την κρατήσετε μυστική από τα παιδιά σας. Ωστόσο, μέσα στα τρία χρονια ήταν λογικό να συμβεί μια σκηνή όπου θα σας έβλεπαν μαζί. Τώρα σας είδαν απλά σε μια τρυφερή αγκαλιά. Αν σας έβλεπαν σε πιο ιδιαίτερες στιγμές, τι θα κάνατε;

Καλό ειναι να αναρωτηθείτε τι θέλετε απο αυτή τη σχέση. Τον άνθρωπο αυτο τον θέλετε αποκλειστικά για δική σας ικανοποίηση ή βλέπετε σε αυτόν έναν μελλοντικό πατέρα για τις κόρες σας; Αν όπως γράφετε, δεν θέλετε κάτι πιο σοβαρό ούτε γάμο ούτε να τον γνωρίσετε στις κόρες σας, τότε καλά κάνετε και κρατάτε τους τύπους. Να αποφεύγετε όμως τις συναντήσεις στο δικό σας σπίτι.  Ίσως δεν θέλετε να υπάρξει πίεση στην σχέση ούτε τυχόν προσδοκίες απο τη μεριά των κοριτσιών προς τον σύντροφό σας (κι ενδεχόμενη απογοήτευςή τους σε περίπτωση χωρισμού) και για αυτό κρατάτε τις αποστάσεις σας.

Σκεφτείτε πάντως ότι τα κορίτσια σας θα μπουν στην εφηβεία σε λίγο και θα καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απο όσα νομίζετε. Θα αναρωτιούνται ίσως ποια τα όρια μεταξύ φιλίας και σχέσης με το άλλο φύλο. Συν το ότι μπορεί να αρχίσουν και οι ίδιες κάποια σχέση. Ποια θα ειναι η στάση σας τότε; Κι αν κάποια στιγμή γυρίσουν και σας πουν: «μαμά εσύ γιατι φερνεις τον φίλο σου εδώ; Θα τον φέρνουμε κι εμείς» τότε πώς θα νιώσετε;

Σας προετοιμάζω για παν ενδεχόμενο και σας εφιστώ την προσοχή, γιατι όπως συμπεριφέρεστε εσείς με τη σεξουαλικότητά σας και με τη σχέση σας με το άλλο φύλο, ειναι πολυ πιθανόν, να επηρεαστεί αντίστοιχα και η συμπεριφορά των κοριτσιών σας.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, αρκεί να είστε προετοιμασμένη να αντιμετωπίσετε  με θάρρος και ειλικρίνεια, πρωτίστως απέναντι στον εαυτό σας, κάθε ενδεχόμενο.

Όταν νιώσετε έτοιμη πάντως, μπορείτε να κάνετε μια απλή συζήτηση με τις κόρες σας. Εκεί μπορείτε να τους αποκαλύψετε ότι με τον κύριο αυτόν είστε κάτι παραπάνω απο φίλοι- είστε σε σχέση, αλλα δεν θα παντρευτείτε, απλα θέλετε να περνάτε καλα μαζί του. Δεν ειναι κακό να τους το πείτε αυτό, αφου έτσι νιώθετε. Τα παιδιά εκτιμούν την ειλικρίνεια και μαθαίνουν πολλά από μια τέτοιου είδους συζήτηση.

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!