fbpx

Μέχρι ποιό βαθμό συγγένειας φτάνει η αποποίηση κληρονομιάς;

| 16 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Θα ήθελα τη βοήθειά σας περί αποποίησης κληρονομιάς και μέχρι ποιό βαθμό συγγένειας φτάνει. Πέθανε ο αδερφός μου, η γυναίκα του θα κάνει αποποίηση-έχει δύο ανήλικα παιδιά-και μετά θα πρέπει να κάνω κι εγώ, (έχω ένα παιδί 4 ετών) μετά οι γονείς μου και μετά ποιός;».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη, από τη Δικηγορική εταιρία «A Law firm»

Σύμφωνα με το άρθρο 1856 ΑΚ, αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, η επαγωγή σε εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε και η κληρονομιά επάγεται σε εκείνον που θα είχε κληθεί, αν αυτός που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου. Στην περίπτωση αυτή η προθεσμία αποποίησης του κληρονόμου που καλείται λόγω της αποποίησης αρχίζει από τη γνώση της επαγωγής και του λόγου αυτής, ήτοι από τη γνώση της αποποίησης και της εξαιτίας αυτής κλήσης του επόμενου κληρονόμου. Η τετράμηνη προθεσμία αποποίησης τρέχει και κατά προσώπων ανίκανων για δικαιοπραξία, αναστέλλεται όμως για λόγους ανωτέρας βίας, όπως και η παραγραφή. Λόγο ανωτέρας βίας αποτελεί και ο χρόνος που απαιτείται για τη χορήγηση άδειας από το δικαστήριο για την αποποίηση στο όνομα και για λογαριασμό ανηλίκου.

Εν προκειμένω, η σύζυγός το αδελφού σας οφείλει να αποποιηθεί την κληρονομία του θανόντος συζύγου της μέσα στην προθεσμία των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία θανάτου του. Τα ανήλικα τέκνα δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα. Για το λόγο αυτό η μητέρα τους ως ασκούσα την γονική μέριμνα,  θα πρέπει να καταθέσει για λογαριασμό τους αίτηση στο Δικαστήριο με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας και εφόσον η αίτηση αυτή γίνει δεκτή, να προχωρήσει στην αποποίηση της πατρικής περιουσίας.


ADVERTISEMENT

Βάσει λοιπόν των προαναφερθέντων, μετά την αποποίηση της συζύγου και των παιδιών εσείς και οι γονείς σας καλείσθε ως κληρονόμοι του αδελφού σας. Συνεπώς, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την αποποίηση των ανήλικων τέκνων του θανόντος, θα πρέπει και εσείς να αποποιηθείτε την εν λόγω κληρονομιά. Αφού  αποποιηθείτε εσείς και οι γονείς σας,   θα πρέπει να αποποιηθούν και τα δικά σας ανήλικα τέκνα σύμφωνα με την διαδικασία που προανέφερα (αίτηση από τους γονείς στο Δικαστήριο, δικαστική απόφαση). Εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι συγγενείς που θα μπορούσαν να κληθούν ως κληρονόμοι, η διαδικασία αποποίησης σταματάει στα ανήλικα παιδιά σας.

Δικηγορική εταιρία «A Law firm»
Σοφία Βλάχου-Ζουνέλη
Δικηγόρος
Πατρ. Ιωακείμ 8,
Αθήνα 10674
Τηλ: +30 210 7236050
Fax: +30 210 7236052
Email: s.vlachou@alawfirm.gr
Web: http://www.alawfirm.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ