fbpx

Έχασα τον σύζυγό μου και λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ δεν μπορεί να κλείσει η εταιρία του. Πώς μπορώ να λάβω τη σύνταξη;

| 29 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ερώτηση

«Καλησπέρα σας, εδώ και τρία χρόνια είμαι χήρα λόγω αιφνίδιου θανάτου του συζύγου μου από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είμαι 47 ετών, άνεργη με δύο παιδιά (20 και 25 ετών) που σπουδάζουν. Μας συντηρούν οι γονείς μου καθώς δεν έχουμε άλλους οικονομικούς πόρους. Ο σύζυγός μου, μαζί με τον αδερφό του και τα δύο ξαδέρφια τους διατηρούσαν μια Ομόρρυθμη Εταιρεία, που απασχολούνταν με μαρμαρουργικές εργασίες, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης δεν πήγαινε καλά. Δυστυχώς όταν απεβίωσε (στις 26/01/2011) η εταιρεία ήταν σε πλήρη αδράνεια χωρίς καθόλου εισφορές. Όμως υπάρχουν οφειλές στην εφορία και στον ΟΑΕΕ από όλους τους εταίρους, οι οποίες δεν μπορούν να εξοφληθούν. Συνεπώς η εταιρεία δεν μπορεί να κλείσει. Εγώ έχω υποβάλλει την αίτηση συνταξιοδότησης τον Αύγουστο του 2012 αλλά δυστυχώς λόγω του ότι δεν έχει κλείσει επίσημα η εταιρεία, δεν μπορώ να λάβω τη σύνταξη. Σημειωτέον γνωρίζω ότι για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ παρακρατείται το ποσό από τη σύνταξη. Πείτε μου σας παρακαλώ αν υπάρχει κάποιος τρόπος να απεμπλακώ από αυτό τον κυκεώνα (λόγω του εταιρικού) και να λάβω τη σύνταξη αν δε λυθεί η εταιρεία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων».


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Αγαπητή Κυρία,

Το πρόβλημά σας είναι απόλυτα αντιληπτό. Δυστυχώς, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν έχετε καμία διέξοδο από τον κυκεώνα στον οποίο βρίσκεστε. Δυστυχώς, η οικονομική και οικογενειακή σας κατάσταση (άνεργη με δύο παιδιά φοιτητές) ουδόλως ενδιαφέρει το δίκαιο, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την δική σας περίπτωση. Από την στιγμή που ο αποβιώσας σύζυγός σας είχε οφειλές στην Εφορία και τον ΟΑΕΕ και δεν αποποιηθήκατε την κληρονομία του εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος, έχετε καταστεί για το νόμο κληρονόμος των χρεών του.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το νόμο για να σας μεταβιβαστεί το δικαίωμα σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου σας, ο οποίος ήταν εν ενεργεία ασφαλισμένος κατά τον χρόνο του θανάτου του, χρειάζεται εκκαθάριση του ασφαλιστικού λογαριασμού του.

Εντούτοις, μπορείτε να αιτηθείτε να σταματήσει ο υπολογισμός των οφειλών της αδρανούς εταιρίας την ημέρα θανάτου του συζύγου σας, οπότε να σταματήσουν οι διαρκείς προσαυξήσεις. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποδείξετε ότι η εταιρία κατά τον χρόνο του θανάτου του συζύγου σας ήταν αδρανής.

Θα έχετε υπόψη σας ότι την ομόρρυθμη εταιρία δεν μπορείτε να την κλείσετε χωρίς την συνδρομή των υπόλοιπων ομόρρυθμων ετέρων.

Συνεπώς, νομικά δεν υπάρχει τρόπος να σας καταβληθεί η σύνταξη υπό τις παρούσες συνθήκες, εάν δεν αιτηθείτε ρύθμιση στον ΟΑΕΕ σύμφωνα με τους όρους των οικείων διατάξεων.

Όσον αφορά στην παρακράτηση των οφειλών του συζύγου σας από την σύνταξή σας, η εφαρμογή της δυνατότητας αυτής εξαρτάται από το ποσό της οφειλής στον ΟΑΕΕ. Αναμένεται η ψήφιση νομοσχεδίου που δίνει την δυνατότητα να αιτηθείτε της παρακράτησης των οφειλών χωρίς να ενταχθείτε σε ρύθμιση (εφόσον αποδεδειγμένα αδυνατείτε να την τηρήσετε λόγω της ανεργίας σας). Στην περίπτωση αυτή γίνεται συμψηφισμός του 25% της σύνταξης με το ποσό της οφειλής στον ΟΑΕΕ.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ