Δικαιούμαι αποζημίωση λόγω θανάτου του συζύγου;

0

Ερώτηση:

«Είμαι 36 ετών, δουλεύω 14 χρόνια σε σούπερ μάρκετ και ο σύζυγός μου δούλευε 20 χρόνια στο ίδιο σούπερ μάρκετ. Πέθανε τον Αύγουστο από ανακοπή μέσα στο σπίτι μας. Δικαιούμαι να πάρω από τον εργοδότη του, 40% αποζημίωση; Διότι άκουσα πως όποιος βγαίνει σε σύνταξη, δικαιούται 40% αποζημίωση. Αληθεύει; Να σημειωθεί ότι λαμβάνω κανονικά σύνταξη χηρείας και τα παιδιά ένα μέρος».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Καταρχάς δικαιούχος της συντάξεως γήρατος είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος, ενώ δικαιούχος της συντάξεως λόγω χηρείας είναι ο σύζυγος που επιζεί. Η αιτιολογία για την οποία λαμβάνει κάποιος τη σύνταξη λόγω γήρατος είναι η συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου των ετών απασχολήσεως σε συγκεκριμένη εργασία και συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα σε συνάρτηση με την ηλικία του. Η δε αιτιολογία της λήψεως συντάξεως λόγω θανάτου είναι ο θάνατος του ασφαλισμένου είτε αυτός ήταν επαγγελματικά ενεργός (εργαζόμενος) ή συνταξιούχος λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας ή για οιαδήποτε άλλη αιτία.

Η δε σύνταξη λόγω χηρείας λαμβάνεται από το σύζυγο που επιζεί και ενδεχομένως και τα τέκνα αν αυτά είναι ανήλικα ή αν είναι ενήλικα αλλά σπουδάζουν. Ο θάνατος του εργαζομένου λύει την εργασιακή του σχέση με τον εργοδότη του.

Εν προκειμένω λοιπόν η συνταξιοδότηση δεν επήλθε λόγω γήρατος και η λύση της εργασιακής σχέσης δεν επήλθε λόγω απολύσεως αλλά λόγω θανάτου. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορεί να εξομοιωθεί η περίπτωσή σας με αυτό που έχετε ακούσει. Σεις δικαιούσθε να λαμβάνετε τη σύνταξη λόγω χηρείας για όσο διάστημα θα παραμένετε σε κατάσταση χηρείας (αν δηλαδή δεν τελέσετε άλλο γάμο) και τα τέκνα σας το μέρος που τους αναλογεί μέχρι του πέρατος των σπουδών τους.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!