10 στόχοι της νέας χρονιάς για μονογονείς

1

Και ήρθε ξανά η Πρωτοχρονιά. Όπου όλους μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις και διάφορες εκπομπές σχεδιασμένες “να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε σωστά το Νέο Έτος”, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια,τα οποία τα έχουμε ξαναπροσπαθήσει και ξαναπαρατήσει, του τύπου «τρώτε λιγότερο» «ασκηθείτε περισσότερο» κόψτε αυτό, ξεκινήστε το άλλο, ξοδέψτε λιγότερα, εξοικονομείστε περισσότερα, ξεχρεώστε τις κάρτες σας κλπ.

Κρίνοντας από τον εαυτό μου, προφανώς σας έχουν κουράσει όλες αυτές οι κλισέ προτάσεις,γι’αυτό με χαρά σας παρουσιάζω 10 τρόπους να βελτιώσετε τη ζωή σας όσοι από εσάς γίνατε μονογονείς. Αυτοί οι τρόποι είναι ικανοί να σας δώσουν γαλήνη, παρηγοριά και πάνω απ’όλα να πάρετε πάλι τη ζωή στα χέρια σας. Σας επιτρέπουμε λοιπόν να εκτυπώσετε αυτές τις προτάσεις και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τις κολλήσετε κάπου ώστε να τις κοιτάτε σε όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Επομένως το 2014 θα:

Αναγνωρίσω ότι ακόμα υπάρχω
Παρόλο  που έχω περάσει ένα ή περισσότερα καταστροφικά ή/και ανατρεπτικά γεγονότα, έχω δικαίωμα σε μια ζωή γεμάτη με αφθονία και ευτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή πόσο λίγος καιρός έχει περάσει από τότε που έγινα μονογονέας. Δεν χρειάζεται να περιμένω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να ξεπεράσω το πένθος ή τη λύπη μου και να θεραπευτώ και ως εκ τούτου δεν θα αισθάνομαι ενοχές ούτε θα αμφιβάλλω ή θα αμφισβητώ την επιδίωξη μου να έχω μια ζωή γεμάτη ευτυχία και γαλήνη.

Διαπιστώσω ότι το ταξίδι της θεραπείας μου είναι πραγματικά δικό μου
Δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Αυτή η διαδικασία θεραπείας δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν και καμία άλλη εμπειρία. Δεν είναι ούτε γρήγορη διαδικασία ούτε εύκολη. Δεν μπορώ να επισπεύσω την θλίψη μου, ακόμα και αν οι άνθρωποι γύρω μου εύχονται να το κάνω. Κατά συνέπεια, προτιμώ να εκφράζω με ειλικρίνεια ό,τι και αν είναι αυτό που αισθάνομαι παρά να αφήνω τις απόψεις των άλλων να μου υπαγορεύουν το πως θα “πρέπει” να αισθάνομαι ή τι θα “πρέπει” να κάνω.

Είμαι επιεικής με τον εαυτό μου από κάθε άποψη
Αυτό περιλαμβάνει και το να τρώω όποτε το σώμα μου ζητάει τροφή (και όχι, τα γαριδάκια και η cola-light δεν θεωρούνται τροφή), να κοιμάμαι όταν το σώμα μου χρειάζεται ξεκούραση και να αναζωογονώ τον εαυτό μου αναζητώντας υγιεινές συνήθειες που θα γεμίζουν και την ψυχή μου. Όταν θα μιλάω στον εαυτό μου, θα τον εμψυχώνω και σε μέρες που δεν θα έχω την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρω, θα στρέφομαι σε ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα και με ανεβάζουν, παρά σε εκείνους που με ρίχνουν ψυχολογικά και με αφήνουν στον πάτο.

Συνειδητοποιήσω πως η ταυτότητά μου και η αυτοεκτίμησή μου δεν έχουν να κάνουν με την οικογενειακή μου κατάσταση, την ηλικία μου, το πώς είμαι εμφανισιακά,την καριέρα μου ή κάθε άλλη υλική υπόσταση
Η ταυτότητα και η αυτοεκτίμησή μου πηγάζουν από μέσα μου και αναγνωρίζω ότι αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμένα δεν είναι σημαντικό ούτε στο μισό από αυτό που πιστεύω εγώ για τον εαυτό μου.Αναγνωρίζω επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν όλοι με αυτά που κάνω και με τον τρόπο που λειτουργώ. Παρ’όλα αυτά και εφόσον δεν βλάπτω τον εαυτό μου ή τους γύρω μου, είμαι συνεπής με τις υποχρεώσεις μου και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, θα επιδιώξω να έχω τη ζωή που θέλω,με τον τρόπο που θεωρώ πως μου ταιριάζει.

Περιορίσω τον χρόνο που διαθέτω σε ανθρώπους που ρουφάνε την ενέργειά μου, επιτρέποντας σε εκείνους που συμβάλλουν με θετικό τρόπο στη ζωή μου, να με βοηθήσουν στο θεραπευτικό μου ταξίδι.
Όσο το πεδίο άνεσής μου συνεχίζει να επεκτείνεται θα δέχομαι προσκλήσεις σε φαγητό, σινεμά ή και σε όσους προσφέρονται να με βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού. Θα κατανοώ ότι επιτρέποντας στους άλλους να με βοηθάνε είναι κάτι πολύ σημαντικό για εκείνους που με νοιάζονται. Επίσης θα είμαι εκείνος/η, που κατά καιρούς θα προτείνει στους άλλους συναντήσεις για φαγητό, σινεμά ή άλλες χαλαρές κοινωνικές δραστηριότητες με άτομα που συνεισφέρουν με θετικότητα στη ζωή μου, χωρίς να περιμένω από τους άλλους να προτείνουν συνέχεια κάτι.

Δεχτώ πως δεν μπορώ να ελέγξω το γεγονός ότι χώρισα ή χήρεψα ούτε την καινούρια ζωή που μου ανατέθηκε– αλλά οπωσδήποτε μπορώ να αποφασίσω και να ελέγξω τι πρόκειται να κάνω με τη νέα μου ζωή από εδώ και στο εξής.
Επομένως θα κάνω μια λίστα με το τι θα ήθελα να κάνω και να καταφέρω τη φετινή χρονιά. Μπορεί να είναι ένα καινούριο χόμπι, μια ασχολία ή μια δραστηριότητα που έπρεπε κάποτε να σταματήσω και θέλω να ξεκινήσω πάλι, να δοκιμάσω καινούρια φαγητά, να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους ή να ανακαλύψω καινούρια μέρη.

Οτιδήποτε αποφασίσω να κάνω ή να δοκιμάσω , θα το κάνω με την αντίληψη ότι το να αποκτώ νέες εμπειρίες και ευκαιρίες δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι,δεν τιμώ ή γυρνάω για πάντα την πλάτη μου στο παρελθόν.
Αντιθέτως, παίρνω στα χέρια μου τον έλεγχο μιας κατάστασης πάνω στην οποία δεν είχα κανέναν έλεγχο μέχρι πρότινος και υποδέχομαι το μέλλον που σχεδίασα και επέλεξα να έχω.

Συνεχίσω να είμαι ενεργητικός/ή όσο αναρρώνω, χωρίς να περιμένω πότε θα νιώσω καλύτερα.
Θα το πετύχω αξιοποιώντας οποιαδήποτε εφόδια διαθέτω που θα με βοηθήσουν να σταθώ ξανά στα πόδια μου, όπως και να περιβάλλομαι από ανθρώπους που με στηρίζουν και που καταλαβαίνουν ακριβώς τι περνάω.

Αναγνωρίσω ότι το να προσπαθώ να θεραπευτώ ολομόναχος/η δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης, ούτε δείχνει αδυναμία η αναζήτηση βοήθειας
Αυτό περιλαμβάνει το να συμβουλεύομαι τον γιατρό μου, έναν θεραπευτή, έναν προπονητή, έναν πνευματικό, έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή κάποιον άλλον ειδικό που μπορεί να με βοηθήσει να προχωρήσω την θεραπεία μου με θετικούς και εποικοδομητικούς τρόπους.

Κατανοήσω ότι όταν δίνω προσοχή και πραγματοποιώ αυτά τα βήματα θα γίνω πιο παραγωγικός και δυνατός στον ρόλο μου ως γονέας, παιδί, αδερφός/ή, φίλος/η, εργαζόμενος/η… και ως άτομο.
Πάνω απ’όλα, αναγνωρίζω την όποια αλήθεια στο ότι ενώ η μονογονεϊκή ζωή, με έχει διαμορφώσει, από εδώ και στο εξής δεν θα με καθορίζει.Αρνούμαι να καθορίζομαι από μια τραγωδία, ένα διαζύγιο ή οποιοδήποτε άλλο δυσάρεστο γεγονός. Έτσι θα μπορέσω να ορίσω αυτό που είμαι και αυτό που εύχομαι να γίνω ό,τι «κληρονομιά» κι αν κουβαλάω μαζί μου.

Επανεξετάστε τις παραπάνω προτάσεις και δείτε πόσες από αυτές καταφέρατε να ακολουθήσετε αυτή τη χρονιά και μην περιμένετε άλλο. Βάλτε σιγά-σιγά κάθε μία ή και όλα τα παραπάνω στη καθημερινότητά σας, διότι αυτά θα σας φέρουν και πιο εύκολα, στη καθημερινότητα και στη ποιότητα ζωής που σας αξίζει.

Σας ευχόμαστε το 2014 να έχετε ό,τι εύχεστε!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com