Safe Water Sports: Γεννήθηκε από ένα θάνατο με σκοπό να σώσει ζωές!

0

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) στην Αθήνα, συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της λειτουργίας του σωματείου Safe Water Sports (SWS).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που, όπως ειπώθηκε με μία τραγικά οξύμωρη φράση, «γεννήθηκε από έναν θάνατο», και στόχος της είναι να μην υπάρξει ποτέ ξανά «στα νερά της Ελλάδος», που έρχονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο για να τα απολαύσουν, απώλεια άλλης ανθρώπινης ζωής.

Τo SWS, έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά, σε μορφή διαδικτυακής πλατφόρμας, www.safewatersports.gr, την οποία παρουσίασε λεπτομερώς στην εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου, Απόστολος Καγκελάρης. Νησιώτης (Λευκάδα), λάτρης της θάλασσας (στην ιστοσανίδα και όχι μόνο) και, όπως είπε ο ίδιος, γονιός και αυτός, που ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του.

Προηγουμένως, ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, και Πρόεδρος του Σωματείου Safe Water Sports, Δρ. Παναγιώτης-Μιχαήλ Πασχαλάκης, εξήγησε στους παριστάμενους, εκπροσώπους των ΜΜΕ, αρμόδιους φορείς, εθελοντές υποστηρικτές και άλλους, πως προέκυψε το SWS, ποια μορφή θα λάβει αυτή πρωτοβουλία, ποιος ο στόχος της, και τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε πολίτης, ντόπιος και ξένος, σχετικά με τα θαλάσσια σπορ στην Ελλάδα.

To Safe Water Sports ξεκίνησε σαν ιδέα πριν από λίγους μόλις μήνες, είπε ο κ. Πασχαλάκης, τονίζοντας ότι στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα συνειδητοποίησε ότι «το όραμα αυτό υπήρχε ήδη ζωντανό στην σκέψη και στην καρδιά πολλών ανθρώπων».

«Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει, που με έχει εκπλήξει ευχάριστα και με έχει συγκινήσει βαθύτατα είναι η άοκνη εθελοντική προσπάθεια τόσων πολλών ανθρώπων που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να δώσουν σάρκα και οστά στην πρωτοβουλία αυτή», πρόσθεσε.

 photo Photo_MIXAIL_zps67izx3zj.jpgΚαι στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως «γεννήθηκε» το Safe Water Sports:
«Αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία αποτέλεσε το τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 και το οποίο σημάδεψε την ζωή μου και την οικογένεια μου ανεξίτηλα. Ο γιος μου έφυγε από την ζωή την ώρα που έκανε ένα θαλάσσιο παιχνίδι με τους φίλους του».

Από εκεί και ύστερα:
«Η τραγωδία όμως αυτή έκανε αρχικά εμένα και στη συνέχεια αρκετούς ανθρώπους γύρω μου, ανθρώπους που μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δεν γνώριζα να ευαισθητοποιηθούν και να συστρατευθούν στους στόχους που όλοι μαζί βάλαμε για το Safe Water Sports. Ένας δούρειος άνεμος, μια μυστική δύναμη άνοιξε πόρτες κλειστές, υπερνικούσε εμπόδια μας έδειχνε τον δρόμο».

Επιγραμματικά, σημείωσε:
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να εμφυσήσουμε σε όλους ενήλικες, νεολαία, παιδιά την υπευθυνότητα για το νερό και την θάλασσα. Δεν έχουμε πρόθεση να φοβίσουμε κανέναν, η θάλασσα είναι χαρά και απόλαυση. Χρειάζεται όμως προσοχή και σύνεση».
Και κατέληξε:
«Η ενημερωτική εκστρατεία του Safe Water Sports, θέλω να αποτελέσει πηγή για μια συνειδητή, υπεύθυνη στάση ζωής απέναντι στα θαλάσσια σπορ και τις κοινωνικές δραστηριότητες στη θάλασσα και στο νερό».

To σερφάρισμα στο site της πρωτοβουλίας, www.safewatersports.gr, έκανε ο και δεινός windsurfer κάποτε, Απόστολος Καγκελάρης. Ανάμεσα σε άλλα, περιέγραψε τι ακριβώς περιέχει κάθε ενότητα του ιστότοπου, και εξήγησε που μπορεί να βρει ο επισκέπτης όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται ώστε, όπως είπε, «η απόλαυση της θάλασσας να γίνει πράγματι safe, πράγματι ασφαλής».
Αυτές οι πληροφορίες αφορούν:
-Την υπάρχουσα νομολογία γύρω από τα θαλάσσια σπόρ, περιληπτικά και πλήρη για όσους επιθυμούν να την «κατεβάσουν».
-Τους κανόνες που προβλέπονται για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται από αυτές τις επιχειρήσεις «θαλάσσιας αναψυχής». Πχ: Πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη, καταλληλότητα (προσόντα, εκπαίδευση, κλπ) των δασκάλων και χρηστών ταχύπλοων κλπ, υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, προαπαιτούμενα χρήσης, και άλλα.
-Πλήρη στοιχεία για κάθε αρμόδια και εμπλεκόμενη υπηρεσία, όπως οι λιμενικές και τοπικές αρχές, καθώς και για κέντρα άμεσης βοήθειας (νοσοκομεία, αστυνομία, κλπ).

Συνοδοιπόρος σε αυτήν την πρωτοβουλία, είναι και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ελλάδας, 1ος στους αγώνες του Windsurfing στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996, Νίκος Κακλαμανάκης.

Στη σύντομη ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων:
«Η θάλασσα, όπως και ο αθλητισμός εξυψώνει, μαθαίνει, ανανεώνει δεν ταπεινώνει. Ο άνθρωπος σκοτώνει. Η θάλασσα για μένα προσωπικά ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο. Πρώτα από όλα με έμαθε να σέβομαι ή μάλλον να μην την φοβάμαι αλλά να την σέβομαι. Όταν την φοβόμουν με έδιωχνε και όταν την σεβόμουν με αγκάλιαζε. Με έμαθε επίσης να ακούω. Να ακούω τον άνεμο, το κύμα για τους πιο πολλούς είναι μακριά από εμάς μετά από χιλιάδες ώρες μέσα στο νερό έμαθα και τον άνεμο να ακούω. Έτσι να τον αισθάνομαι πάνω μου και να δω ότι το κύμα δεν είναι αντίπαλος μου, όπως πολλοί νομίζουν αλλά φίλος μου. Με έμαθε να προσαρμόζομαι και με έμαθε πάνω από όλα να προλαμβάνω. Να προλαμβάνω και όχι απλά να αντιδρώ. Επίσης ο αθλητισμός με έμαθε να σέβομαι τον χώρο που αγωνίζομαι.
Όλα αυτά το να σέβομαι, το να ακούω, το να προσαρμόζομαι και εν τέλει να προλαμβάνω καταστάσεις είναι αυτά που πρεσβεύει το Safe Water Sports. Είναι αυτά που με έμαθε η ζωή και ο αθλητισμός και αυτά που θέλω να συνεχίσω να πρεσβεύω»

Τον λόγο, κατόπιν, πήρε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι & Πρωταθλητής Ευρώπης για το 2014, Γιώργος Χατζής.

Αναφέρθηκε στο δικό τoυ άθλημα…

«Το θαλάσσιο σκι είναι ένα άθλημα πολύ τεχνικό και δεν είναι ένα παιχνίδι του καλοκαιριού, όπως οι πιο πολλοί νομίζουν».
…για να επισημάνει ότι:
«Έχει τεχνικούς κανονισμούς , έχει κανονισμούς ασφαλείας, κανονισμούς συμπεριφοράς, τεχνικές προδιαγραφές και πάρα πολλά άλλα».
Και να υπογραμμίσει, προειδοποιητικά, ότι:
«Δεν είναι απλό κάποιος εκπαιδευτής να γίνει καλός στην δουλειά του άμα μαθηματικά δεν ξέρει τι είναι το θαλάσσιο σκι».

Για το νομικό πλαίσιο του Σωματείου, μίλησε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ένας από τους πολλούς που εθελοντικά και δίχως καμία αμοιβή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο SWS:
«Πιστεύω και θα προσπαθήσω με τους συνεργάτες μου να βοηθήσουμε την προσπάθεια σας, συμπράττοντας, συμβάλλοντας στην επικαιροποίηση, στην βελτίωση, στον εκσυγχρονισμό του διοικητικού και νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα πρέπει να λειτουργούν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται σε κάθε μορφής θαλάσσια αθλήματα. Αυτός είναι ο ρόλος που ελπίζω να μπορέσω να παίξω συμβάλλοντας και εγώ κατά την δύναμη μου στην προσπάθεια αυτή», είπε.

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις, όπως διαπίστωσαν όλοι οι άνθρωποι του Safe Water Sports στο σύντομο αλλά και πολύ γεμάτο πρώτο διάστημα της υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η άμεση και έμπρακτη βοήθεια του εγχειρήματος από τις αρχές του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είπε και στην εκδήλωση της 15ης Ιουνίου ο κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, Αρχιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος, Υπεύθυνος για τα θέματα Λιμενικής Αστυνομίας στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η προσπάθεια αυτή είναι «από τα καλά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», και το έργο που ήδη έχει αρχίσει να κάνει το Safe Water Sports, «η πρόταση που χρόνια τώρα περιμέναμε».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με ταχύτατες διαδικασίες, και χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες και καθυστερήσεις, η συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα αποφέρει κοινές δράσεις, όπως πχ χαρτογράφηση και ανάρτηση όλων των επιχειρήσεων (και αδειών) θαλάσσιων αθλημάτων σε όλη την επικράτεια.

«Μαζί με την γνώση και την εμπειρία του λιμενικού σώματος θεωρώ ότι θα δώσουν καλά αποτελέσματα για την επίτευξη του τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα», τόνισε ο κ. Παρασκευάς.
«Σκοπός μας», όπως είπε και στη Συνέντευξη Τύπου ο Απόστολος Καγκελάρης, «δεν είναι να δυσφημίσουμε την Ελλάδα, αλλά αντίθετα να την διαφημίσουμε».

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, Σύμβουλος Ατυχημάτων στο νερό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ, Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, ανέφερε ότι είναι σημαντικό και συνάμα σπουδαίο που το Safe Water Sports επιδιώκει την συστηματική και συνεχή ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και όσον αφορά την ισχύουσα νομοθεσία.

«Σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, «η πολιτεία επεξεργάζεται ένα πλαίσιο αυστηροποίησης όσον αφορά την έκδοση άδειων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες έως τώρα να σημειώσουμε ότι δίνονταν με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα».

Κατά τον κ. Αβραμίδη, θύματα της έως τώρα, ουσιαστικά ανεξέλεγκτης, κατάστασης που επικρατεί στον χώρο των θαλασσίων αθλημάτων αναψυχής, είναι πολλοί.

«Μπορεί να είναι ο ναυαγοσώστης που πιθανόν να κληθεί να απολογηθεί για θέματα νομικής φύσεως αμέλεια, έλλειψη εκπαίδευσης και λοιπά. Μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού χώρου των Water Sports στην προκειμένη περίπτωση γιατί δεν είχε διαμορφώσει ασφαλές περιβάλλον για τους πελάτες του. Μπορεί όμως να είναι η οικογένεια του θύματος, η οποία θα υποστεί μία τεράστια δια βίου φθορά κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική. Να σας πω ενδεικτικά ότι το 95% των ζευγαριών που χάνουν ένα παιδί από πνιγμό χωρίζει στα επόμενα 5 χρόνια. Είναι τεράστιο ψυχικό βάρος».

Ο κ. Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναφέρθηκε με ενθουσιασμό σ’ αυτήν την «πολύ προηγμένη», όπως χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Safe Water Sports. Είπε ότι σε μία εποχή δύσκολη, όπου το «εγώ» επικρατεί του «εμείς», είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πρόσθεσε ακόμα ότι με αφορμή το τραγικό γεγονός της απώλειας της ζωής ενός παιδιού, βλέπουμε μία υπέρβαση σε προσωπικό επίπεδο, προς όφελος ενός σπουδαίου κοινωνικού σκοπού.
«Πράγματι, ίσως να χρειάζεται πολύ αυτός ο πόνος που έγινε δύναμη για να δημιουργήσει κάτι τόσο προηγμένο όσο είναι αυτό το πράγμα», κατέληξε.
Την ενεργή συμπαράστασή του στο Safe Water Sports εξέφρασε με χαιρετισμό που ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης:
«Σε μία χώρα σαν την πατρίδα μας, που ζει και αναπνέει χάρη στις μαγευτικές της θάλασσες, τα νησιά και τον θαλάσσιο τουρισμό, όπου εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοί της ζούμε, παράγουμε, ξεκουραζόμαστε, διασκεδάζουμε μέσα στα καταγάλανα νερά μας, η τήρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για ασφαλή θαλάσσια σπορ, δηλαδή η τήρηση των ελάχιστων κανόνων ασφαλείας, φαίνεται πως περνά σε δεύτερη μοίρα, με τραγικά πολλές φορές και διαρκώς επαναλαμβανόμενα ατυχήματα, ενώ οι πνιγμοί κάθε καλοκαίρι είναι στην ημερήσια διάταξη.
Θα σας αναφέρω ως παράδειγμα την εμπειρία μας ως Δημάρχων που έχουμε τη συνολική ευθύνη διαχείρισης των αιγιαλών μας τη θερινή περίοδο. Παλεύουμε, στην κυριολεξία, κάθε χρόνο με μία απίστευτη γραφειοκρατία απλά και μόνο για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη ενός ναυαγοσώστη, λες και με αυτόν εξαντλούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας των λουομένων.
Το θεσμικό πλαίσιο προφανώς χρειάζεται τον εκσυγχρονισμό του. Αυτό όμως αρκεί? Συνήθως, ως χώρα, πάσχουμε στην εφαρμογή των νόμων και εκεί πρέπει να δοθεί βάρος από την πολιτεία και τους φορείς της, με αιχμή του δόρατος αφενός μεν τη σωστή πληροφόρηση και αφετέρου τη σχετική εκπαίδευση των παιδιών μας από πολύ μικρές ηλικίες.
Καλό το πληροφοριακό υλικό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, με το γενικό τίτλο «Χαρείτε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια» αλλά προφανώς δεν αρκεί από μόνο του. Η ανανέωση της πληροφορίας, η διάχυσή της, η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από όλους τους φορείς της πολιτείας, το εθελοντικό κίνημα και τέλος η εκπαίδευση όλων με επιμονή και υπομονή είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε σε μετρίσιμα θετικά αποτελέσματα.
Στην κατεύθυνση αυτή η κοινωνική μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία σε ολόκληρο τον κόσμο SAFE WATER SPORTS και η φιλόδοξη επιδίωξή της να αποτελέσει βασικό εργαλείο ενημέρωσης στη χώρα μας για δραστηριότητες στο νερό με ασφάλεια, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί που θα δώσει απαντήσεις στο μεγάλο μας πρόβλημα.
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην προσπάθεια αυτή οι Δήμοι της χώρας θα σταθούν αρωγοί αναλαμβάνοντας από την πλευρά τους την διαχείριση της πληροφορίας και της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών».
Τον Υπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, που έλειπε εκτός Ελλάδος, στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου στο Μπακού, εκπροσώπησε στην εκδήλωση της Safe Water Sports ο Διευθυντής του Γραφείου του, κ. Στάθης Κουτρουβίδης.

«Είναι σημαντικό και συνάμα σπουδαίο το Safe Water Sports επιδιώκει την συστηματική και συνεχή ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και όσον αφορά την ισχύουσα νομοθεσία. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτεία επεξεργάζεται ένα πλαίσιο αυστηροποίησης όσον αφορά την έκδοση άδειων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Οι οποίες έως τώρα να σημειώσουμε ότι δίνονταν με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα», είπε μεταξύ άλλων στον δικό του, σύντομο χαιρετισμό.

Μήνυμα συμπαράστασης στην πρωτοβουλία του Safe Watersports έστειλε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος:
«Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στην εκδήλωση όπου θα ανακοινώσετε την έναρξη της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας σας για την ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων στο νερό. Ειλικρινά λυπούμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκομαι στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και στους οποίους συμμετέχουν 137 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, με στόχο να μας κάνουν και πάλι υπερήφανους με τον αγώνα και τις διακρίσεις τους.
Θα ήθελα ,όμως, να γνωρίζετε ότι παρά την απουσία μου, συμπαραστέκομαι ολόψυχα στην προσπάθεια «Safe Water Sports» και εύχομαι κάθε επιτυχία στην υλοποίηση της.

Όπως όλοι γνωρίζετε, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή «πρωτιά» να είναι η χώρα με τους περισσότερους πνιγμούς, καθώς περίπου 400 συμπατριώτες μας χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, ενώ άλλοι 100 περίπου – σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος –είναι θύματα δυστυχημάτων στη θάλασσα και το νερό!

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί εάν υπολογίσουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα με τεράστια ναυτική παράδοση και το υγρό στοιχείο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του καθενός από εμάς.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές εκθέσεις, η πλειονότητα των ατυχημάτων μπορούν να αποφευχθούν με την αναγνώριση των κινδύνων και την αποφυγή επικίνδυνης συμπεριφοράς. Βέβαια, τα ατυχήματα δεν οφείλονται μόνο στην άγνοια και στην επικίνδυνη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και στην έλλειψη κανονισμών, ενημέρωσης για τους κινδύνους, απουσία εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών, υπηρεσιών παροχής πρώτων βοηθειών και έγκαιρης αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.

Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία σας για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινωνίας μας, πάνω σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στο νερό και την θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων. Προσωπικά, η ευαισθησία μου για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς από μικρός βρισκόμουν μέσα στο υγρό στοιχείο, ως αθλητής αρχικά της κολύμβησης και της υδατοσφαίριση κατόπιν.

Κλείνοντας κι αφού χαιρετήσω και πάλι την σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα η πρωτοβουλία σας Safe Water Sports να γνωρίσει μεγάλη απήχηση, και να γιγαντωθεί προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο ώστε οι θάλασσες και το υγρό στοιχείο της πατρίδας μας, να είναι αποκλειστικά ένα φιλικό περιβάλλον για όλους».