fbpx

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρχεται αεροχείμμαρος μέχρι και χιόνια. Δείτε σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει!

Τέλος οι υψηλές θερμοκρασίες και το πρόωρο καλοκαίρι από σήμερα Πέμπτη, με τον καιρό να σημειώνει ραγδαία επιδείνωση.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για την έλευση πολικού αεροχείμαρρου από τη χώρα μας που φέρνει πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και χιόνια.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα, κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά.

Καλλιάνος: Κακοκαιρία 24 ωρών με βροχές

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα. Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο δε φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο, που θα προκαλέσει προβλήματα», τόνισε. Αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες υπάρχει από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι της Αλεξανδρούπολη, καθώς τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια.

Μεγάλα χιλιοστά βροχής θα δεχθούν επίσης τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Λήμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και η Ικαρία.

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για επικίνδυνη κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών.

«Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

Πλημμυρικά επεισόδια

«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας», κατέληξε.

Τσατραφύλλιας: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος

Από χθες το μεσημέρι ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας είχε προειδοποιήσει για τον πολικό αεροχείμαρρο που πλησιάζει τη χώρα μας.

«Πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς», ανέφερε στην ανάρτησή του. Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές  το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η Πέμπτη  18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο, την Παρασκευή και το Σάββατο  το “ατμοσφαιρικό ποτάμι” (αεροχείμαρρος) που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα  γεωγραφικά πλάτη και  θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια», συμπλήρωσε.  Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα από τα 1.400 μέτρα και πάνω.

Το Σάββατο, οι περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.

Την Κυριακή μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Κολυδάς: Δεν προβλέπεται κάτι ακραίο

Πιο καθησυχαστικός ήταν ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν αναμένονται ακραία φαινόμενα.

«Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα βόρεια)», έγραψε ο Θ. Κολυδάς στην ανάρτησή του.

«Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Αρχίζει αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και δώρου Πάσχα

Αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου 2024 έως 10 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/delose-parousias-epidoma-anergias

Δικαστική απόφαση έδωσε συνεπιμέλεια με εναλλάξ διαμονή των παιδιών ανα δύο εβδομάδες σε κάθε γονιό

Δικαστική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο https://www.dsanet.gr/ έδωσε συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων στους γονείς, με διαμονή σε κάθε γονέα εναλλάξ ανά εβδομάδες.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε επιμελεία του δικηγόρου κυρίου Δημητρίου Δουλιώτη που τυγχάνει και εξαίρετος συνεργάτης του Singleparent.gr

Δείτε αναλυτικά την απόφαση


ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜΠρΑθ 12345/2023

Συνεπιμέλεια. Οριστική απόφαση. Από κοινού και εξίσου. Εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων των γονέων ανά δύο εβδομάδες.

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του Δικηγόρου Αθηνών Δημητρίου Β. Δουλιώτη).

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αριθμός Απόφασης 12345/2023

(γενικός/ειδικός αριθμός κατάθεσης α’ αγωγής ././2022)

γενικός/ειδικός αριθμός κατάθεσης β’ αγωγής ././2022)

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ

ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ από τη Δικαστή Αλεξάνδρα Μπατσάρα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, η οποία ορίστηκε από τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου, και από τον Γραμματέα Δημήτριο Μπασέτα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια, στο ακροατήριό του, την 20η Μαρτίου 2023, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

Γενικός/ειδικός αριθμός κατάθεσης αγωγής ././2022 (α’ αγωγή, αρ. πιν. .)

ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΟΣ: . , κατοίκου Βουλιαγμένης Αττικής, οδός . , αριθμ. . , με ΑΦΜ . για τον εαυτό του ατομικά και ως συνασκούντος την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου του . , που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου Δημητρίου Δουλιώτη (ΑΜ ΔΣΑ 028220), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.

ΤΗΣ ΕΝΑΓΟΜΕΝΗΣ: . , κατοίκου Βούλας Αττικής, οδός . , αριθμ. . με ΑΦΜ . , ατομικά και ως συνασκούσας την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους . , που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου δικηγόρου της Δημητρίου Μπούμπουρη (ΑΜ ΔΣΑ 012816), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.

Γενικός/ειδικός αριθμός κατάθεσης αγωγής ././2022 (β’ αγωγή, αρ. πιν. .)

ΤΗΣ ΕΝΑΓΟΥΣΑΣ: . , κατοίκου Βούλας Αττικής, οδός . , αρ. . , με ΑΦΜ . , για τον εαυτό της ατομικά και για το ανήλικο τέκνο της . , που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου δικηγόρου της Δημητρίου Μπούμπουρη (ΑΜ ΔΣΑ 012816), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.

ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΥ: . , κατοίκου Βουλιαγμένης Αττικής, οδός . , αρ. . , με ΑΦΜ . , που παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου Δημητρίου Δουλιώτη (ΑΜ ΔΣΑ 028220), ο οποίος κατέθεσε προτάσεις.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ των ως άνω αγωγών στο ακροατήριο, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά συνεδρίασης και σπς προτάσεις τους.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Φέρονται προς συζήτηση ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου η με γενικό/ειδικό αριθμό κατάθεσης ././2022 υπό στοιχείο α’ αγωγή με αντικείμενο την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου με το σύστημα εναλλασσόμενης κατοικίας και η με γενικό/ειδικό αριθμό κατάθεσης ././2022 υπό στοιχείο β’ αγωγή με αντικείμενο την επιμέλεια και διατροφή ανηλίκου τέκνου, οι οποίες υπάγονται στην ίδια ειδική διαδικασία και πρέπει να συνεκδικαστούν, λόγω της μεταξύ τους συνάφειας, καθόσον αφορούν στους ίδιους διαδίκους, και, επιπροσθέτως, διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται και εππαχύνεται η διεξαγωγή της δίκης (άρθρα 31 παρ. 3,246 κάι 591 παρ. 1 εδ. α’ ΚΠολΔ).

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εναγών με την υπό στοιχείο α’ αγωγή του εκθέτει ότι με την εναγόμενη τέλεσαν νόμιμο θρησκευτικό γάμο την 12-12-2009 από τον οποίο απέκτησαν ένα τέκνο τον .  που γεννήθηκε την 13-07-2011. Ότι η έγγαμη συμβίωσή τους διασπάσθηκε και ζητεί να ανατεθεί οριστικώς η επιμέλεια του ανηλίκου από κοινού και στους δύο γονείς του με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας κατά τα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται στην αγωγή, να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή και να καταδικασθεί η εναγομένη στα δικαστικά του έξοδα. Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα η αγωγή αρμόδια καθ’ ύλην και κατά τόπον φέρεται προς συζήτηση ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου (άρθρ. 17 αριθ.2, 22 ΚΠολΔ), κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών από την οικογένεια, τον γάμο και την ελεύθερη συμβίωση (άρθρα 592 παρ.3, 593 επ., 610 επ., σε συνδυασμό με 591 ΚΠολΔ) και είναι νόμιμη στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1513, 1514 παρ.2 και 3, 1518 ΑΚ, όπως τα άρθρα αυτά αντικαταστάθηκαν ή τροποποιήθηκαν με τον νόμο 4800/2021 (ΦΕΚ Α 81/21-5-2021) περί «Μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις» πλην του παρεπόμενου αιτήματος περί προσωρινής εκτελεστότητας του αιτήματος που αφορά στην άσκηση της συνεπιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων το οποίο πρέπει ν’ απορριφθεί, ως μη συμβιβαζόμενο με τον διαπλαστικό χαρακτήρα της διατάξεως αυτής (βλ. Γεωργιάδη – Σταθόπουλου Α.Κ., Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα 1605 – 1541, αριθ. 248). Πρέπει επομένως η αγωγή να εξετασθεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν δεδομένου ότι για το παραδεκτό της συζήτησής της προσκομίζεται η από 23-09-2022 έγγραφη ενημέρωση του ενάγοντος της α’ αγωγής για τη δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση και επιπλέον το από 14-03-2023 πρακτικό περάτωσης υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας διαμεσολάβησης (αρθ. 7 παρ. 4 του ν. 4640/2019) της διαμεσολαβήτριας Δ Π.

Εξάλλου, η ενάγουσα της υπό στοιχείο β’ αγωγής, εκθέτει ότι με τον εναγόμενο τέλεσαν νόμιμο Θρησκευτικό γάμο την 12-12-2009 από τον οποίο απέκτησαν ένα τέκνο τον .  που γεννήθηκε την 13-07-2011. Ότι η έγγαμη συμβίωσή τους διασπάσθηκε τον Αύγουστο του έτους 2018. Ότι περαιτέρω, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 5412/2022 απόφασης του δικαστηρίου αυτού (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους από κοινού και στους δύο γονείς του, παραχωρήθηκε η χρήση της οικογενειακής στέγης στην ενάγουσα και υποχρεώθηκε ο εναγόμενος να καταβάλει ως συνεισφορά του στη μηνιαία διατροφή του ανηλίκου τέκνου τους το ποσό των 350,00 ευρώ. Με βάση τα ανωτέρω, ζητεί, όπως παραδεκτά με δήλωση του πληρεξουσίου της δικηγόρου και με τις προτάσεις της περιόρισε το χρονικό διάστημα της αιτούμενης διατροφής για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου της μέχρι την 30-08-2023: α) να ανατεθεί στην ίδια, οριστικά, η αποκλειστική άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του ανωτέρω ανηλίκου τέκνου της, καθόσον δεν είναι δυνατή η εξακολούθηση από κοινού και εξίσου με τον εναγόμενο της άσκησης της επιμέλειάς του επειδή τούτο επιβάλλεται από το βέλτιστο συμφέρον του, καθώς είναι καταλληλότερη από τον εναγόμενο ως προς τη διαπαιδαγώγηση του τέκνου τους και στενότερα συνδεδεμένη με αυτό, β) να παραχωρηθεί στην ίδια η χρήση της οικογενειακής στέγης για τους λόγους που αναφέρει στην αγωγή, γ) να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλλει το ποσό των εκάστοτε διδάκτρων και των σχολικών ειδών συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 4.249,48 ευρώ που αποτελούν δίδακτρα προηγούμενου χρονικού διαστήματος, δ) να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να της καταβάλει το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, υπό την ιδιότητά της ως ασκούσα την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους, ως συνεισφορά για την τακτική μηνιαία διατροφή του και για λογαριασμό του, καθώς αυτό στερείται ιδίων πόρων και αδυνατεί να διαθρέψει τον εαυτό του, το ποσό των 500,00 από την επίδοση της αγωγής μέχρι την 30-08-2023 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση πληρωμής κάθε δόσης και μέχρι την πλήρη εξόφληση, άλλως σε περίπτωση που δεν υποχρεωθεί να καταβάλει ό ίδιος τα καταβλητέα δίδακτρα να της καταβάλει ως διατροφή για το ανήλικο τέκνο τους το ποσό των 1.300,00 ευρώ μηνιαίως, πλέον του εφάπαξ ποσού που ήδη οφείλεται στο σχολείο του ανηλίκου τέκνου, άλλως επικουρικώς σε περίπτωση που κριθεί ότι η επιμέλεια πρέπει να ασκείται από κοινού: α) να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλει τα καταβλητέα δίδακτρα του ιδιωτικού σχολείου καθώς και τα ήδη οφειλόμενα ποσού 4.249,48 ευρώ, β) να υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 350,00 ευρώ το οποίο θα αντιστοιχεί στην κάλυψη της συνεισφοράς του στην μηνιαία διατροφή του ανηλίκου άλλως σε περίπτωση που δεν υποχρεωθεί να καταβάλει εξ ολοκλήρου το ποσό των διδάκτρων του ιδιωτικού σχολείου να υποχρεωθεί να καταβάλει στην ενάγουσα για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου τους ως συνεισφορά του στη μηνιαία διατροφή το ποσό των 750,00 ευρώ, να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή και να καταδικασθεί ο εναγόμενος στα δικαστικά της έξοδα.

Με αυτό το περιεχόμενο και αιτήματα, η αγωγή αρμόδια καθ’ ύλην και κατά τόπον φέρεται προς συζήτηση ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου (άρθρ. 17 αριθ. 2, 22 ΚΠολΔ), κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών από την οικογένεια, τον γάμο και την ελεύθερη συμβίωση (άρθρα 592 παρ.3, 593 επ., 610 επ., σε συνδυασμό με 591 ΚΠολΔ) και είναι νόμιμη, στηριζόμενη, ως προς το σκέλος της με το οποίο διώκεται η οριστική ανάθεση της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, στις διατάξεις των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1513, 1514 παρ.2 και 3, 1518 ΑΚ, όπως τα άρθρα αυτά αντικαταστάθηκαν ή τροποποιήθηκαν με τον νόμο 4800/2021 (ΦΕΚ Α 81Ζ21-5-2021) περί «Μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις» ενώ ως προς το σκέλος της με το οποίο διώκεται η καταβολή διατροφής για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 παρ. 2, 1493, 1498 εδ. α’, 1498, 340, 341 παρ. 1, 345 εδ. α’ ΑΚ, καθώς και στις διατάξεις των άρθρων 176, 218 και 904, 907, 908, 910 αρ.4 ΚΠολΔ, πλην του αιτήματος περί καταβολής των διδάκτρων προηγούμενου χρονικού διαστήματος, αυτό πρέπει να απορριφθεί ως αόριστο, διότι η ενάγουσα δεν προσδιορίζει τα χρονικά διαστήματα στα οποία αφορά. Επιπλέον, το παρεπόμενο περί προσωρινής εκτελεστότητας του αιτήματος που αφορά στην άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων πρέπει ν’ απορριφθεί ως μη νόμιμο, ως μη συμβιβαζόμενο με τον διαπλαστικό χαρακτήρα της διατάξεως αυτής (βλ. Γεωργιάδη – Σταθόπουλου Α.Κ., Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα 1505 — 1541, αριθ. 248) .

Πρέπει, επομένως, η κρινόμενη αγωγή, κατά το μέρος που κρίθηκε παραδεκτή και νόμιμη, να ερευνηθεί περαιτέρω και από ουσιασπκή άποψη, δεδομένου ότι έχει καταβληθεί και το απαιτούμενο για το καταψηφιστικό αίτημά της τέλος δικαστικού ενσήμου με τις νόμιμες υπέρ τρίτων προσαυξήσεις (βλ. την από 21-03-2023 ολοκλήρωση πληρωμής για την εξόφληση του ηλεκτρονικού παράβολου με αριθμό . ), επιπλέον δε προσκομίζεται από την ενάγουσα η από 21-09-2022 έγγραφη ενημέρωσή της για τη δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση καθώς και το από 14-03-2023 πρακτικό περάτωσης υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας διαμεσολάβησης (αρθ. 7 παρ. 4 του ν. 4640/2019) της διαμεσολαβήτριας Δ  Π  ενώ ο εναγόμενος της β’ αγωγής προκατέβαλλε τα έξοδα της δίκης (άρθρο 173 παρ. 4 του ΚΠολΔ), όπως προκύπτει από την από 20-03-2023 απόδειξη καταβολής προκαταβλητέων εξόδων, ποσού 290,00 ευρώ, που υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ενάγουσας.

Από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων των μαρτύρων που εξετάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού και περιλαμβάνονται στα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης και από την υπ’ αριθμ. ./17-03- 2023 ένορκη βεβαίωση της μάρτυρας .  και την απ’ αριθμ. ./17- 03-2023 ένορκη βεβαίωση της μάρτυρας .  που λήφθηκαν επιμελεία του ενάγοντας της α’ αγωγής ενώπιον της Συμβολαιογράφου Αθηνών . , κατόπιν νόμιμης και εμπρόθεσμης κλήτευσης της αντιδίκου του για αμφότερες τις ένορκες βεβαιώσεις, όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμ. ./14-03-2023 έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών .  καθώς και από όλα τα έγγραφα που νόμιμα επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι ανάμεσα τους και φωτογραφιών η γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβητήθηκε και από τις απ’ αριθμ. ./11-04-2022 ένορκη βεβαίωση του μάρτυρα . , την υπ’ αριθμ. ./11-04-2022 ένορκη βεβαίωση της .  και την υπ’ αριθμ. ένορκη βεβαίωση της . , οι οποίες λήφθηκαν επιμελεία της εναγόμενης της α’ αγωγής, ενάγουσας της β’ αγωγής, ενώπιον της Συμβολαιογράφου Κέρκυρας . , στα πλαίσια άλλης δίκης και εκτιμώνται ως δικαστικά τεκμήρια, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο θρησκευτικό γάμο την 12-12-2009, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Γλυφάδα Αττικής, από τον οποίο απέκτησαν ένα τέκνο τον . , που γεννήθηκε την 13-07-2011. Η έγγαμη συμβίωση τους δεν εξελίχθηκε ομαλά και διασπάσθηκε οριστικά από τον Αύγουστο του έτους 2018. Με την υπ’ αριθμ. 5413/2022 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), ανατέθηκε η επιμέλεια του ενηλίκου σε αμφότερους τους γονείς με εναλλαγή της κατοικίας του, παραχωρήθηκε η χρήση της οικογενειακής στέγης στην ενάγουσα της β’ αγωγής και υποχρεώθηκε ο εναγόμενος της β’ αγωγής να καταβάλλει ως συνεισφορά του μηνιαία διατροφή του ανηλίκου το ποσό των 350,00 ευρώ. Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η μητέρα του ανηλίκου τέκνου, η οποία διαμένει με αυτό, διαπνέεται από αισθήματα αμέριστης αγάπης για αυτό, το φροντίζει με ιδιαίτερη στοργή, αφοσίωση και τρυφερότητα, επιδεικνύοντας το μέγιστο ενδιαφέρον, είναι δε ικανή και άξια να το διαπαιδαγωγήσει με ηθικές αρχές, συμβάλλοντας θετικά στην ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι ο πατέρας του ανηλίκου τέκνου έχει ανταπεξέλθει στο γονεϊκό του καθήκον, κατά την ανατροφή του, χωρίς να αμφισβητούνται τα συναισθήματα αγάπης, προσφοράς και τρυφερότητας που αισθάνεται για το τέκνο του. Εξάλλου, και οι κατοικίες των διαδίκων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, σε κάθε σπίτι δε, το ανήλικο τέκνο έχει το δικό του παιδικό δωμάτιο και ο ίδιος, φυσικά, στην ηλικία που βρίσκεται, διαμορφώνει τώρα στην ψυχοσύνθεσή του το οικείο περιβάλλον του και πρέπει να συναναστρέφεται, εξίσου, και με τους δυο γονείς του και να περνά τον ίδιο χρόνο με κάθε έναν από αυτούς, τόσο στην διάρκεια της ημέρας, όσο και στην διάρκεια του μήνα. Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, αποδεικνύεται ότι οι διάδικοι τρέφουν δυνατά αισθήματα αγάπης και αφοσίωσης προς τον ανήλικο υιό τους, του οποίου ασκούν, από κοινού, την γονική μέριμνα και οι οποίοι οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του, αποφεύγοντας, προς τούτο, έριδες και διαπληκτισμούς μεταξύ τους. Άλλωστε, οι ίδιοι έχουν πλήρη συνείδηση του γονεϊκού τους ρόλου και ασκούν προσηκόντως και ικανοποιητικά τα καθήκοντα που τους επιβάλλονται και απορρέουν από την ιδιότητά τους αυτή και επιτελούν το έργο τους πρόθυμα και αγόγγυστα, ανταποκρινόμενοι με στοργή και υπομονή στις υλικές και συναισθηματικές ανάγκες του ανήλικου τέκνου τους, ενώ και οι ίδιοι, ως κοινωνικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι, με ευπρεπή συμπεριφορά και συγκροτημένο χαρακτήρα, λόγω της προσωπικότητάς τους και της παιδαγωγικής καταλληλότητάς τους, ως γονέων (ΑΠ 1393/2017, ΑΠ 317/2015 και ΑΠ 957/2007 Τ.Ν.Π. ΝΟΜΟΣ), παρέχουν τα εχέγγυα για την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή του. Ενόψει της καταλληλότητας και των δύο γονέων – σε συνδυασμό με το ότι δεν διαθέτουν κάποιον άλλο κατιόντα, ο οποίος να χρήζει επιμέλειας, το Δικαστήριο κρίνει ότι το συμφέρον του ανηλίκου, σε μία υπεύθυνη, ανεξάρτητη και ψυχικά υγιή προσωπικότητα, επιβάλλει, στην κρίσιμη ηλικία που βρίσκεται, να συμβιώνει, τόσο με την μητέρα του όσο και με τον πατέρα του και, ακολούθως, αφού έτσι προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής του, πρέπει να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου αυτού, από κοινού στην μητέρα και στον πατέρα του και να οριστεί τόπος κατοικίας του τέκνου ο τόπος κατοικίας του γονέα με τον οποίο κάθε φορά θα διαμένει, δηλαδή με εναλλαγή του τόπου διαμονής, οπότε οι γονείς θα ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους (συνεπιμέλεια) σύμφωνα με τον κανόνα της 1513 εδ α’ ΑΚ, με εξαίρεση μόνο τις συνήθεις πράξεις επιμέλειας, τις πράξεις για την τρέχουσα διαχείριση της περιουσίας του και τις πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα (άρθρα 1513 εδ. β’ και 1516 εδ. α’ ΑΚ), τις οποίες μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο θα διαμένει κάθε φορά ο ανήλικος, ενώ και κατά τα λοιπά η γονική μέριμνα θα ασκείται από κοινού από τους γονείς στο σύνολό της. Ο πιο πρόσφορος δε τρόπος εναλλαγής της κατοικίας του ανηλίκου, που εξυπηρετεί το συμφέρον του, χωρίς κατακερματισμό του χρόνου διαμονής του σε καθεμία από τις κατοικίες των γονέων του, κρίνεται ότι είναι αυτός της ανά δεκαπενθήμερο εναλλαγής και ειδικότερα, πρέπει ο ανήλικος να διαμένει στην κατοικία της μητέρας του, στη Βούλα, επί της οδού .  αρ. . , από την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από τις 18:00′ έως την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 18:00′, έως τη συμπλήρωση δηλαδή δύο εβδομάδων διαμονής, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του, ώστε να διαμένει μαζί του στην κατοικία του, στη Βουλιαγμένη, επί της οδού . αρ. . , έως την Κυριακή κατά την οποία θα έχει συμπληρωθεί χρονικό διάσημα διαμονής δύο εβδομάδων και ώρα 18:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από την εναγομένη της α’ αγωγής ενάγουσα της β’ αγωγής μητέρα του, προκειμένου να διαμένει μαζί της έως την Κυριακή κατά την οποία θα έχει συμπληρωθεί χρονικό διάστημα διαμονής μαζί της δύο εβδομάδων, κατά την ίδια ώρα 18:00″ και ούτω καθ’ εξής, εναλλάξ. Ειδικά, δε, για τις χρονικές περιόδους των σχολικών διακοπών (Πάσχα, Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, θερινών διακοπών) η εναλλαγή της κατοικίας θα πρέπει να γίνεται κατά τον ακόλουθο τρόπο: α) Κατά τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, κατά τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό ο ανήλικος θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του από τις 24 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 έως τις 31 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του για να διαμένει μαζί του στην κατοικία του έως τις 6 Ιανουάριου του επόμενου (νέου) έτους και ώρα 17:00, ενώ κατά τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό η διαμονή του ανηλίκου θα γίνεται κατά τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή αυτός θα διαμένει από τις 24 έως τις 31 Δεκεμβρίου και κατά τις ίδιες ώρες αντιστοίχως (17:00) στην κατοικία του πατέρα του και από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουάριου του επόμενου (νέου) έτους θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του, β) κατά τις σχολικές διακοπές του Πάσχα, κατά τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό ο ανήλικος θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του από το Σάββατο του Λαζάρου και ώρα 10:00 π.μ. έως το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 16:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του για να διαμένει μαζί του στην κατοικία του έως την Κυριακή του Θωμά και ώρα 16:00, ενώ κατά τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό η διαμονή του ανηλίκου θα γίνεται κατά τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή αυτός θα διαμένει από το Σάββατο του Λαζάρου έως το Μεγάλο Σάββατο και κατά τις ίδιες ώρες αντιστοίχως (10:00 π.μ. – 16:00) στην κατοικία του πατέρα του και από το Μεγάλο Σάββατο έως την Κυριακή του Θωμά θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του, γ) κατά την περίοδο των θερινών διακοπών (Ιούλιος και Αύγουστος), κατά τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό ο ανήλικος θα διαμένει με την μητέρα του, στην κατοικία της ή σε παραθεριστική κατοικία της επιλογής της, από την 1η Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. έως τις 31 Ιουλίου και ώρα 20:00, σπάτε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του, για να διαμένει στην κατοικία του ή στην παραθεριστική κατοικία της επιλογής του έως τις 31 Αυγούστου και ώρα 20:00, ενώ κατά τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό η διαμονή του ανηλίκου θα γίνεται κατά τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή αυτός θα διαμένει από την 1η Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. στην κατοικία ή παραθεριστική κατοικία της επιλογής του πατέρα του έως τις 31 Ιουλίου και ώρα 20:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από την μητέρα του για να διαμένει μαζί της, στην κατοικία της ή σε παραθεριστική κατοικία της επιλογής της, έως τις 31 Αυγούστου και ώρα 20:00′. Εξάλλου, δεν αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα της β’ αγωγής είναι καταλληλότερη από τον ενάγοντα της α’ αγωγής αναφορικά με τη διαπαιδαγώγηση του ανηλίκου, ο ισχυρισμός της δε ότι ο ανήλικος είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά δεμένος μαζί της και αντιμετωπίζει δυσκολίες κάθε φορά που πρέπει να μείνει με τον πατέρα του δεν επαρκεί για να ανατρέψει την ανωτέρω κρίση του δικαστηρίου καθώς οι δυσκολίες αυτές είναι αναμενόμενες και συνυφασμένες με την νέα κατάσταση της διάσπασης της έγγαμη συμβίωσης των γονέων του ανηλίκου, σε κάθε περίπτωση δε, δεν αποδείχθηκε ότι οι διάδικοι έχουν έντονες διαφωνίες και έριδες που καθιστούν αδύνατη την άσκηση της συνεπιμέλειας.

Από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά μέσα αποδείχθηκε ότι ο ενάγων της υπό στοιχείο α’ αγωγής έχει θέση διευθυντικού στελέχους στη «ΔΕΗ Α.Ε.» με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές ύψους 5.834 ευρώ και καθαρά καταβαλλόμενες 4.410,87 ευρώ (βλ. την προσκομιζόμενη από την ενάγουσα εκκαθάριση μισθοδοσίας για το μήνα Ιανουάριο του έτους 2022), ενώ λόγω της διευθυντικής του θέσης έχει και πρόσθετες τακτικές σε είδος (π.χ. εταιρικό αυτοκίνητο κ.λπ.) και έκτακτες σε χρήμα παροχές (bonus για την περίπτωση επίτευξης εταιρικών στόχων κ.λπ.). Εκτός από την εργασία του αυτή παρέχει και τις υπηρεσίες του ως ωρομίσθιος καθηγητής στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, έναντι του ποσού των 103,00 ευρώ μηνιαίως. Διαθέτει ακίνητη περιουσία στη Βούλα Αττικής, επί της οδού . (την πρώην οικογενειακή στέγη και τρεις υπόγειους βοηθητικούς χώρους) και στην Αθήνα, επί της οδού . (δύο διαμερίσματα του 5ου ορόφου και ένα υπόγειο 20 τ.μ., κατασκευής 1962, της επικαρπίας ανήκουσας στη μητέρα του), ενώ απέκτησε κατά πλήρη κυριότητα από τη μητέρα του λόγω γονικής παροχής και την κατοικία, όπου σήμερα διαμένει, στη Βουλιαγμένη Αττικής, επί της οδού .. Για το ακίνητο της πρώην οικογενειακής στέγης, στο οποίο διαμένει ενάγουσα της β’ αγωγής με τον ανήλικο γιο τους, βαρύνεται με μηνιαία δόση ύψους 1.000 ευρώ περίπου για την αποπληρωμή του ληφθέντος από αυτόν στεγαστικού δανείου για την αγορά του. Η σχετική δαπάνη δεν προαφαιρείται από τα ως άνω εισοδήματά του, αλλά συνεκτιμάται ως στοιχείο προσδιοριστικό του βιοτικού του επιπέδου. Εξάλλου, ο ενάγων της α’ αγωγής εναγόμενος της β’ αγωγής θα μπορούσε ευχερώς να αξιοποιήσει εκμισθώνοντας τη χαρακτηριζόμενη ως υπόγεια αποθήκη, οριζόντια ιδιοκτησία επί της οδού ., εμβαδού 28,30 τ.μ., η οποία είναι ημιυπόγεια με μηνιαίο μίσθωμα ποσού 150,00 ευρώ τουλάχιστον, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί στις οικονομικές του δυνάμεις. Επίσης, ο ενάγων της α’ αγωγής εναγόμενος της β’ αγωγής διατηρεί ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στην εταιρία «.», με μηνιαία καταβαλλόμενη δόση 125,00 ευρώ, ενώ για ιδιωτική ασφάλιση καταβάλει το ποσό των 68,00 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, καταβάλει το ποσό των 80,00 ευρώ ετησίως λόγω τακτικών ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται λόγω προβλήματος καρδιοπάθειας που αντιμετωπίζει. Τέλος, δεν επιβαρύνεται με άλλες ιδιαίτερες δαπάνες, εκτός από τις συνήθεις, όσον αφορά στη διατροφή και την εν γένει κάλυψη των προσωπικών αναγκών του, ούτε έχει εισοδήματα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και, πλην του ως άνω τέκνου του, δεν επιβαρύνεται με τη διατροφή άλλων προσώπων. Εξάλλου, αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα της β’ αγωγής εργάζεται στην εταιρία «. ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ» με μηνιαίες μικτές αποδοχές ποσού 1.020,32 ευρώ και καθαρές αποδοχές ποσού 800,00 ευρώ, (όπως προκύπτει από την απόδειξη πληρωμής Φεβρουάριου 2022 και τη σχετική βεβαίωση της προαναφερόμενης εταιρίας). Επιπλέον, η ενάγουσα της β’ αγωγής διαθέτει ακίνητη περιουσία και ειδικότερα είναι κυρία κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου ενός υπογείου στα Μωραϊτικα στην Κέρκυρα, επιφάνειας 71,00 τ.μ., κυρία κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου, ενός ισογείου που βρίσκεται στην ίδια ως άνω θέση επιφάνειας 75,00 τ.μ., κυρία σε ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου μιας οικίας του πρώτου ορόφου, που βρίσκεται στην ίδια ως άνω θέση επιφάνειας 79,00 τ.μ., κυρία σε ποσοστό 100% ενός ισογείου (επαγγελματικής στέγης) στην ίδια ως άνω θέση επιφάνειας 50,08 τ.μ. και επιπλέον κυρία σε ποσοστό 100% επαγγελματικής στέγης που βρίσκεται στην ίδια ως άνω θέση, ίσης επιφάνειας και κυρία ενός αγροτεμαχίου 7.000 τ.μ. το οποίο εκμισθώνει στην . Από τα ανωτέρω ακίνητα λαμβάνει το ποσό των 90,00 ευρώ μηνιαίως από την εκμίσθωση του διαμερίσματος το οποίο της ανήκει κατά ποσοστό 50% εξ αδιαίρετου, το ποσό των 86,60 από την εκμίσθωση καταστήματος στην Κέρκυρα που της ανήκει κατά πλήρη κυριότητα και το ποσό 72,50 ευρώ, μηνιαίως από την εκμίσθωση διαμερίσματος στην Κέρκυρα που της ανήκει κατά πλήρη κυριότητα. Αναφορικά δε με τη μίσθωση του επαγγελματικού χώρου η ενάγουσα της β’ αγωγής εναγομένης της α’ αγωγής θα μπορούσε κατά την κρίση του Δικαστηρίου να πετύχει μεγαλύτερο μίσθωμα και δη ποσού 350,00 ευρώ μηνιαίως, δεκτού γενομένου του σχετικού γυρισμού του εναγομένου της β’ αγωγής ενάγοντος της α’ αγωγής, λαμβανομένης υπόψη της θέσεως του ακινήτου, της επιφάνειας του και των τιμών των μισθωμάτων στην περιοχή, όπως αυτές προκύπτουν από τις σχετικές αγγελίες που προσκομίζει ο εναγόμενος. Περαιτέρω, η ενάγουσα της β’ αγωγής διαμένει με το ανήλικο τέκνο της στο ακίνητο που αποτελούσε την οικογενειακή στέγη των διαδίκων και δεν βαρύνεται με δαπάνη μισθώματος, βαρύνεται όμως με τις λειτουργικές δαπάνες της οικίας αυτής. Τέλος, δεν επιβαρύνεται με άλλες ιδιαίτερες δαπάνες, εκτός από τις συνήθεις, όσον αφορά στη διατροφή και την εν γένει κάλυψη των προσωπικών αναγκών της, ούτε έχει εισοδήματα από οποιαδήποτε άλλη πηγή και, πλην του ως άνω τέκνου της, δεν επιβαρύνεται με τη διατροφή άλλων προσώπων. Το ανήλικο τέκνο των διαδίκων . που γεννήθηκε την 13-07-2011, ηλικίας 12 ετών κατά τη συζήτηση της αγωγής, διαμένει μαζί με την ενάγουσα της β’ αγωγής μητέρα του και έτσι τις συναφείς δαπάνες στέγασης και τις λειτουργικές δαπάνες που αντιστοιχούν σ’ αυτό, καλύπτει για λογαριασμό του, η ενάγουσα μητέρα του, η οποία προσφέρει σ’ αυτές και τις προσωπικές της υπηρεσίες οι οποίες είναι αποτιμητές σε χρήμα και προσδιορίζονται στο ποσό των εκατό (100,00) ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, φοιτά στην ΣΤ τάξη του δημοτικού στο ιδιωτικό σχολείο Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια . με ποσό μηνιαίων διδάκτρων 700,00 ευρώ και 8.400,00 ευρώ κατ’ έτος ενώ συμμετέχει και στην ομάδα ποδοσφαίρου του γυμναστικού συλλόγου «.», με μηνιαία συνδρομή 40,00 ευρώ. Επίσης, παρακολουθεί συνεδρίες με παιδοψυχολόγο στο χώρο ψυχικής υγείας «.», για τις οποίες απαιτείται το ποσό των 40,00 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, απαιτείται το ποσό των 100,00 ευρώ μηνιαίως για τις επισκέψεις σε ορθοδοντικό (όπως προκύπτει από την, ΑΠΥ ΝοΑ ./05-08-2022 του ορθοδοντικού .. Περαιτέρω, το ανήλικο τέκνο των διαδίκων είναι υγιές και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη δαπάνη, ενώ, σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τον ασφαλιστικό οργανισμό που είναι έμμεσα ασφαλισμένο. Πέραν τούτων, οι λοιπές δαπάνες ένδυσης, ψυχαγωγίας, θέρμανσης κ.λπ. είναι οι συνήθεις των συνομηλίκων του, των οποίων οι γονείς έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες με τους εδώ διαδίκους. Λαμβανομένου υπόψη ότι κρίσιμος χρόνος για τον προσδιορισμό της έκτασης και του ύψους της διατροφής είναι ο χρόνος συζήτησης της αγωγής, από τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύονται, προκύπτει ότι, ενόψει των συνθηκών της ζωής του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, όπως αυτές προσδιορίζονται όχι μόνο από την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, τις κλίσεις και τις ικανότητες του, αλλά και από τις συνθήκες και τις δυνάμεις των γονέων του, που προαναφέρθηκαν, η απαιτούμενη, ανάλογη με τις συνθήκες αυτές, διατροφή του, κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, ανέρχεται στο ποσό των 1.300,00 ευρώ, τον μήνα. Με το ποσό αυτό μπορούν να καλυφθούν όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση, την ανατροφή και εκπαίδευση του, ώστε να εξασφαλισθεί επίπεδο διαβίωσής του ανταποκρινόμενο προς το επίπεδο που αρμόζει στην ηλικία τους και προς το επίπεδο ζωής των γονέων του. Ειδικότερα, μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες τροφής, ένδυσης, ψυχαγωγίας, παραθερισμού, όπως και εκπαίδευσης του. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η, ως εκ της εκεί διαβιώσεώς του, προκύπτουσα επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων της οικίας όπου διαμένει με τη μητέρα του (βλ. ΑΠ 826/1994 ΕλΔνη 38. 1079, ΕφΛαρ 149/2012, ΕφΘεσ 50/2006 ΝΟΜΟΣ), τα οποία φέρει η τελευταία, ενώ, συνυπολογίζονται και οι αποτιμώμενες σε χρήμα, συναφείς με την περιποίηση και φροντίδα του προσώπου του υπηρεσίες, των οποίων έχει άμεση ανάγκη για την ανατροφή του και προσφέρονται σ’ αυτό από την ίδια (μητέρα του). Μετά ταύτα, για τον προσδιορισμό της συνεισφοράς που βαρύνει τους γονείς του ανηλίκου πρέπει να γίνει αναγωγή στις οικονομικές δυνατότητες έκαστου γονέα στο σύνολο των εισοδημάτων του. Έτσι, ο εναγόμενος πατέρας του πρέπει, με βάση την προαναφερθείσα οικονομική δυνατότητά του και την προσωπική κατάστασή του, συσχετιζόμενη με την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα και την προσωπική κατάσταση της μητέρας του ανηλίκου, να συνεισφέρει, το ποσό των 942,00 ευρώ τον μήνα, Το υπόλοιπο, κατά μήνα, ποσό που είναι αναγκαίο για τη διατροφή του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, βαρύνει τη μητέρα του, με την προσφορά των προσωπικών της υπηρεσιών στην ανατροφή του και των λοιπών, συνδεόμενων με τη συνοίκησή του παροχών, αλλά και με την ανάλωση μέρους του εισοδήματος της, ως έχουσα, κατά νόμο, συντρέχουσα και ανάλογη των οικονομικών και εν γένει δυνατοτήτων της υποχρέωση διατροφής του, δοθέντος ότι με την κρινόμενη αγωγή ζητείται το ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά του εναγομένου και όχι ολόκληρο το ποσό της διατροφής του τέκνου του. Σημειώνεται ότι με την αγωγή δεν ζητούνται δαπάνες στέγασης του ανηλίκου και για το λόγο αυτό δεν αφαιρείται η αξία του ποσοστού της παραχωρηθείσας από τον εναγόμενο της β’ αγωγής οικογενειακής στέγης των διαδίκων. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο ανήλικος θα διαμένει τον μισό μήνα με τον πατέρα του πρέπει ο τελευταίος να υποχρεωθεί να καταβάλει στην ενάγουσα της β’ αγωγής μετ’ αφαίρεση των δαπανών που αυτός θα πραγματοποιεί για τη διατροφή του ανηλίκου κατά την παραμονή του στην οικία του, το ποσό των 320,00 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε με την υπ’ αριθμ. 5413/2022 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) ρυθμίστηκε η χρήση της οικογενειακής στέγης των διαδίκων με την παραχώρηση της στην ενάγουσα της β’ αγωγής. Για λόγους επιείκειας θα πρέπει η ρύθμιση αυτή να συνεχιστεί καθόσον η ενάγουσα της β’ αγωγής είναι οικονομικά ασθενέστερη και η μετεγκατάσταση της θα δημιουργούσε δαπάνες που δεν θα μπορούσε να καλύψει και επιπλέον για λόγους σταθερότητας του περιβάλλοντος όπου διαβιεί το ανήλικο τέκνο των διαδίκων.

Κατ’ ακολουθίαν των προαναφερομένων πρέπει αμφότερες οι αγωγές να γίνουν εν μέρει δεκτές και ως εν μέρει βάσιμη από ουσιαστική άποψη, και να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων οριστικά σε αμφότερους του γονείς του από κοινού και να οριστεί εναλλασσόμενη κατοικία του ανηλίκου στις κατοικίες των γονέων του, κατά τα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται στο διατακτικό της παρούσας. Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 613 του ΚΠολΔ, πρέπει να διαταχθούν, αυτεπαγγέλτως, καθένας από τους διαδίκους να αποδώσει το ανήλικο τέκνο τους στον άλλον κατά τους αντίστοιχους χρόνους, με την απαγγελία σε βάρος τους χρηματικής ποινής ποσού χιλίων (1.000) ευρώ υπέρ του αντιδίκου του και προσωπικής κράτησης διάρκειας τριάντα (30) ημερών, σε περίπτωση μη εκτέλεσης της διάταξης αυτής. Επιπλέον, πρέπει να γίνει δεκτή η υπό κρίση β’ αγωγή και ως εν μέρει ουσιαστικά βάσιμη και να υποχρεωθεί, ο εναγόμενος της β’ αγωγής να καταβάλει στην ενάγουσα, υπό την ιδιότητα της ως ασκούσα την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους ως συνεισφορά του στην τακτική διατροφή ταυ, το ποσό των τριακοσίων είκοσι (320,00) ευρώ, προκαταβολικά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα από την επίδοση της κρινόμενης αγωγής και για χρονικό διάστημα από την επίδοση της αγωγής μέχρι την 30-08-2023, με το νόμιμο τόκο από της καθυστερήσεως πληρωμής κάθε μηνιαίας δόσης και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση και να υποχρεωθεί ο εναγόμενος της β’ αγωγής να παραχωρήσει την χρήση της οικογενειακής στέγης στην ενάγουσα της. Περαιτέρω, πρέπει η απόφαση να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή, δεκτού γενομένου του αντίστοιχου παρεπόμενου αιτήματος της ενάγουσας (άρθρα 907, 910 αριθμ.4 του ΚΠολΔ) ως προς την καταψηφιστική της διάταξη της διατροφής και της παραχώρησης της χρήσης της οικογενειακής στέγης. Τέλος, τα δικαστικά έξοδα πλέον αυτών που ήδη προκαταβλήθηκαν πρέπει να συμψηφιστούν στο σύνολο τους για αμφότερες τις αγωγές λόγω της σχέσης των ενηλίκων διαδίκων ως συζύγων (αρθ. 179 ΚπολΔ).

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ κατ’ αντιμωλία των διαδίκων την με γενικό/ειδικό αριθμό κατάθεσης ./2022 (α’ αγωγή) και την με γενικό/ειδικό αριθμό κατάθεσης .5/2022 (β’ αγωγή).

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ό,τι κρίθηκε απορριπτέο.

ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την με γενικό/ειδικό αριθμό κατάθεσης ./2022 (α’ αγωγή) και την με γενικό/ειδικό αριθμό κατάθεσης ./2022 (β’ αγωγή).

ΑΝΑΘΕΤΕΙ οριστικά την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, ., σε αμφότερους του γονείς του από κοινού.

ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ως τόπο διαμονής του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων τις κατοικίες αμφοτέρων των γονέων του και ειδικότερα την κατοικία του ενάγοντος της α’ αγωγής πατέρα του που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη Αττικής επί της οδού . και την κατοικία της ενάγουσας της β’ αγωγής μητέρας του, που βρίσκεται επί της οδού ., στις οποίες ο ανήλικος θα διαμένει εναλλασσόμενα και συγκεκριμένα: Ο ανήλικος θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του, στη Βούλα, επί της οδού ., από την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από τις 18:00′ έως την τρίτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 18:00′, έως τη συμπλήρωση δηλαδή δύο εβδομάδων διαμονής, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του, ώστε να διαμένει μαζί του στην κατοικία του, στη Βουλιαγμένη, επί της οδού ., έως την Κυριακή κατά την οποία θα έχει συμπληρωθεί χρονικό διάστημα διαμονής δύο εβδομάδων και ώρα 18:00′, οπότε θα παραλαμβάνεται από την εναγομένη της α’ αγωγής ενάγουσα της β’ αγωγής μητέρα του, προκειμένου να διαμένει μαζί της έως την Κυριακή κατά την οποία θα έχει συμπληρωθεί χρονικό διάστημα διαμονής μαζί της δύο εβδομάδων, κατά την ίδια ώρα 18:00′ και ούτω καθ’ εξής, εναλλάξ. Ειδικά, δε, για τις χρονικές περιόδους των σχολικών διακοπών (Πάσχα, Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς, θερινών διακοπών) η εναλλαγή της κατοικίας θα πρέπει να γίνεται κατά τον ακόλουθο τρόπο: α) Κατά τις σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς, κατά τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό ο ανήλικος θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του από τις 24 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00 έως τις 31 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του για να διαμένει μαζί του στην κατοικία του έως τις 6 Ιανουάριου του επόμενου (νέου) έτους και ώρα 17:00, ενώ κατά τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό η διαμονή του ανηλίκου θα γίνεται κατά τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή αυτός θα διαμένει από τις 24 έως τις 31 Δεκεμβρίου και κατά τις ίδιες ώρες αντιστοίχως (17:00) στην κατοικία του πατέρα του και από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουάριου του επόμενου (νέου) έτους θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του, β) κατά τις σχολικές διακοπές του Πάσχα, κατά τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό ο ανήλικος θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του από το Σάββατο του Λαζάρου και ώρα 10:00 π.μ. έως το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 16:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του για να διαμένει μαζί του στην κατοικία του έως την Κυριακή του Θωμά και ώρα 16:00, ενώ κατά τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό η διαμονή του ανηλίκου θα γίνεται κατά τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή αυτός θα διαμένει από το Σάββατο του Λαζάρου έως το Μεγάλο Σάββατο και κατά τις ίδιες ώρες αντιστοίχως (10:00 π.μ. – 16:00) στην κατοικία του πατέρα του και από το Μεγάλο Σάββατο έως την Κυριακή του Θωμά θα διαμένει στην κατοικία της μητέρας του, γ) κατά την περίοδο των θερινών διακοπών (Ιούλιος και Αύγουστος), κατά τα έτη που λήγουν σε περιττό (μονό) αριθμό ο ανήλικος θα διαμένει με την μητέρα του, στην κατοικία της ή σε παραθεριστική κατοικία της επιλογής της, από την 1η Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. έως τις 31 Ιουλίου και ώρα 20:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από τον πατέρα του, για να διαμένει στην κατοικία του ή στην παραθεριστική κατοικία της επιλογής του έως τις 31 Αυγούστου και ώρα 20:00, ενώ κατά τα έτη που λήγουν σε άρτιο (ζυγό) αριθμό η διαμονή του ανηλίκου θα γίνεται κατά τον αντίστροφο τρόπο, δηλαδή αυτός θα διαμένει από την 1η Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. στην κατοικία ή παραθεριστική κατοικία της επιλογής του πατέρα του έως τις 31 Ιουλίου και ώρα 20:00, οπότε θα παραλαμβάνεται από την μητέρα του για να διαμένει μαζί της, στην κατοικία της ή σε παραθεριστική κατοικία της επιλογής της, έως τις 31 Αυγούστου και ώρα 20:00′.

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ καθένα από τους διαδίκους να αποδώσει στον έτερο αντίδικο του το ανήλικο τέκνο τους ., κατά τους χρόνους που ο καθένας υποχρεούται να το παραδώσει στον άλλο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αμέσως ανωτέρω διάταξη.

ΑΠΑΓΓΕΛΛΕΙ σε βάρος καθενός των διαδίκων, για την περίπτωση μη εκτέλεσης της αμέσως ανωτέρω διάταξης, χρηματική ποινή ποσού χιλίων (1.000) ευρώ υπέρ του αντιδίκου του και προσωπική κράτηση διάρκειας τριάντα (30) ημερών.

ΡΥΘΜΙΖΕΙ τη χρήση της οικογενειακής στέγης των διαδίκων που βρίσκεται στην οδό ., στη Βούλα Βουλιαγμένης, με την αποκλειστική παραχώρηση της στην ενάγουσα της β’ αγωγής.

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον εναγόμενο της β’ αγωγής πατέρα του ανηλίκου να καταβάλει στην ενάγουσα, υπό την ιδιότητα της ως συνασκούσας την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου τους . ως συνεισφορά του στη μηνιαία διατροφή του το ποσό των τριακοσίων είκοσι (320,00) ευρώ, προκαταβολικά το πρώτο πενθήμερο κάθε μηνός από την επίδοση της κρινόμενης αγωγής μέχρι την 30-08-2023, με το νόμιμο τόκο από της καθυστερήσεως πληρωμής κάθε μηνιαίας δόσης και μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ την απόφαση προσωρινώς εκτελεστή, ως προς τη διάταξη της για την παραχώρηση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της διατροφής του ανηλίκου.

ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ τα δικαστικά έξοδα στο σύνολο τους για αμφότερες τις αγωγές.

ΚΡ1ΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε στην Αθήνα σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του στις 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 απουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καλάθι των νονών: Πότε ξεκινάει– Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Στο καλάθι των νονών θα περιλαμβάνονται λαμπάδες με παιχνίδι, σοκολατένια αυγά και παιχνίδια

Την προσεχή Δευτέρα 22 Απριλίου θα κάνει «πρεμιέρα» το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναμόρφωση του  Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).

Παράλληλα επισημαίνεται πως στο καλάθι του νονού είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν τα καταστήματα παιχνιδιών των οποίων ο συνολικός κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ ετησίως. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο μέτρο αυτό, είναι  σε επάρκεια στα καταστήματα τους  και  διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Οι παραβάτες δε, θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ  έως  10.000 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμπεριλαμβάνει  τα προϊόντα που είχε το 2023, όπως λαμπάδα με παιχνίδι, σοκολατένια αυγά παιχνίδια.

Τι αναφέρει η διάταξη

Στο άρθρο 1 της προτεινόμενης διάταξης με τίτλο “Παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών «το καλάθι των νονών»”  που συμπεριλαμβάνεται στη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

  •  Οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών στο καταναλωτικό κοινό, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων παιδικών παιχνιδιών («καλάθι των νονών»), από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024.
  • Οι υπόχρεοι της παρ. 1 εντάσσουν ένα  τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι των νονών», εφόσον διαθέτουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας, και το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και, υποχρεωτικά, με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.
  • Οι υπόχρεοι της παρ. 1 τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ  έως  10.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 7.
  •  Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 54του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  •  Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι των νονών» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις πέραν των υπόχρεων της παρ. 1. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεες τήρησης του παρόντος, μέχρι τη λήξη της ισχύος του, και ελέγχονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς τη συμμόρφωσή τους με το άρθρο 54 του ν. 5045/2023, περί αθέμιτης κερδοφορίας.
  • Η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής καταλόγου.
  • Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι των νονών», η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, οι αρμόδιες για την επιβολή των κυρώσεων του παρόντος αρχές, η διαδικασία ελέγχων, η διαδικασία είσπραξης των προστίμων και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.

Ήμουν θύμα βιασμού μέσα στον γάμο χωρίς να το καταλαβαίνω | Η ιστορία της Ζωής

Θύμα βιασμού μέσα στο γάμο: Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο δικηγόρος μου όταν έμαθε τι ζούσα όσο ήμουν παντρεμένη.

Όλα αυτά τα χρόνια ήξερα ότι αυτό που μου συνέβαινε λεγόταν βιασμός. Ήξερα ότι ήταν κάτι εξευτελιστικό, κάτι ταπεινωτικό. Ήξερα ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει σε κανένα γάμο. Απλώς δεν ήξερα ότι υπάρχει βιασμός μέσα στο γάμο. Ένιωθα βιασμένη, αλλά ποιος θα με πίστευε αν του έλεγα ότι ο ίδιος μου ο σύζυγος με βίαζε; Ποτέ δεν με ανάγκασε, ούτε με χτύπησε, ούτε έσκισε τα ρούχα μου, ούτε κράτησε τα χέρια μου πίσω με τη βία. Ξεκίνησε σαν κάτι συναινετικό ανάμεσα σε δύο συζύγους, αλλά εξελίχθηκε τελείως διαφορετικά.

Την πρώτη φορά μπήκε μέσα μου δυνατά και μετά ακόμα πιο δυνατά. Πονούσα, αλλά δεν σταματούσε. Ούρλιαζα να σταματήσει, ένιωθα το δέρμα μου να σκίζεται, αλλά τα μάτια του ήταν κλειστά και ήταν σαν να μη με άκουγε. Ήταν σε μία κατάσταση που έμοιαζε με έκσταση. Ο πόνος χειροτέρεψε. Φόβο, πανικό και πόνο… μόνο αυτά ένιωθα. Δεν σταματούσε. Δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ούρλιαζα και τα δάκρυα στα μάτια μου έτρεχαν ποτάμι. Ωστόσο δεν σταματούσε. Όταν τελικά τελείωσε, έτρεξα στο μπάνιο. Αιμορραγούσα και μάλιστα πολύ άσχημα. Ήμουν σε κατάσταση σοκ και πονούσα απίστευτα. Τι διάολο ήταν αυτό που μόλις συνέβη;

Όταν βγήκα από το μπάνιο, με κοίταξε έκπληκτος και αναστατωμένος σαν να μην καταλάβαινε τι μου είχε συμβεί. Άρχισε τις δικαιολογίες: δεν μπορούσε να σταματήσει, σε λίγο θα τελείωνε, ήμουν γυναίκα του και έπρεπε να κάνω ό, τι ήθελε, δεν κατάλαβε ότι μου έκανε κακό… Ένιωσα το κεφάλι μου να φέρνει σβούρες και κάτω χαμηλά εξακολουθούσα να πονάω και να έχω μία αίσθηση σαν κάψιμο. Έφυγα φωνάζοντάς του να μη με αγγίξει ποτέ ξανά. Να μη με ακολουθήσει. Να με αφήσει ήσυχη.

Πήγα στο σπίτι μιας φίλης που είναι νοσοκόμα. Μου είπε να πάμε στο νοσοκομείο, αλλά δεν μπόρεσα να το κάνω. Ο σύζυγός μου εργαζόταν στο νοσοκομείο και η πόλη στην οποία ζούσαμε ήταν πολύ μικρή, θα μαθευόταν. Όλοι εκεί τον γνώριζαν και με γνώριζαν. Όχι, δεν μπορούσα να πάω. Δεν μπορούσα να το κάνω. Με ρώτησε αν ήθελα να τον καταγγείλω. Ούτε αυτό μπορούσα να το κάνω. Οι μισοί αστυνομικοί ήταν φίλοι του.

Προσπάθησα να ξεπεράσω την εφιαλτική αυτή νύχτα και να συνεχίσω τη ζωή μου. Ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μας δύο μήνες αργότερα. Εξακολουθώ να μην ξέρω αν είχε σχεδιάσει τη νύχτα αυτή ή όχι.

Έμεινα παντρεμένη μαζί του άλλα έξι χρόνια. Το σεξ εξακολουθούσε να είναι οδυνηρό και πάντα ανησυχούσα μήπως ξεφύγει πάλι και με πονέσει όπως τότε. Η νύχτα εκείνη δεν επαναλήφθηκε, αλλά απαιτούσε να κάνουμε σεξ και με κακοποιούσε με άλλους τρόπους. Μου ζητούσε να κάνουμε σεξ, μου έλεγε πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που το κάναμε τελευταία φορά, με αγνοούσε για μέρες εάν αρνιόμουν, θύμωνε και με απειλούσε αν του έλεγα «όχι», μου στερούσε πράγματα που ήθελα και χρειαζόμουν και μου έκανε τη ζωή κόλαση αν δεν του έδινα αυτό που ήθελε περισσότερο στον κόσμο, δηλαδή σεξ. Με άγγιζε ακόμα και αν του έλεγα ότι δεν είχα διάθεση. Δεν μπορούσαμε ούτε να αγκαλιαστούμε ή να δούμε μία ταινία χωρίς να προσπαθήσει να μου βάλει χέρι. Με παρακαλούσε να τον αγγίξω, να «παίξω» μαζί του και να του κάνω στοματικό γιατί αυτό όφειλα να κάνω.

Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια που ήταν Χριστούγεννα. Τα παιδιά και οι γονείς μου ήταν στον κάτω όροφο μπροστά από το δέντρο και περίμεναν να ανοίξουν τα δώρα τους, όταν εκείνος με φώναξε από τον πάνω όροφο, από το υπνοδωμάτιο μας. Δεν τον ένοιαζε. Από τη στιγμή που ήθελε σεξ έπρεπε να του το δώσω όπου και αν ήμασταν, με όποιον και αν ήμασταν, όποιες κι αν ήταν οι συνθήκες. Πάντα αυτό σκεφτόταν, το σεξ.

Τα παιδιά μου δεν μπόρεσα να τα θηλάσω ποτέ, γιατί είχα ανεστραμμένες θηλές. Έπρεπε να χρησιμοποιώ αντλία στήθους για να μπορώ να τα ταΐζω. Εκείνος το έψαξε λίγο παραπάνω και μου πρότεινε να κάνω εγχείρηση γιατί η περίπτωσή μου δεν επιδεχόταν θεραπεία με φάρμακα. Το θέμα είναι ότι την εγχείρηση δεν την ήθελε για να μπορέσω να θηλάσω το δεύτερο παιδί μας, αλλά για να μπορεί να «παίζει» με το στήθος μου κατά τη διάρκεια του σεξ. Ήθελε τα στήθη μου να ξαναγίνουν κανονικά για να «ανάβει». Δεν τον ένοιαζε για μένα, ούτε πόσο επώδυνη θα ήταν για μένα η εγχείρηση. Τον ένοιαζε να περνάει αυτός καλά.

Ήξερα ότι δεν ήταν φυσιολογικό όλο αυτό που γινόταν. Ήξερα ότι αυτό δεν ήταν πραγματική αγάπη. Ήξερα ότι άξιζα τα καλύτερα. Ήξερα ότι η κατάσταση αυτή δεν ήταν υγιής. Αυτό που δεν ήξερα ήταν πώς θα αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορούσα να καταλάβω ότι αυτό που ζούσα ήταν σεξουαλική κακοποίηση. Δεν είχα καταλάβει ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν εξαρτημένος από το σεξ. Δεν είχα καταλάβει μέχρι που τελικά κατάλαβα.

Εύχομαι να είχα το θάρρος να τον καταγγείλω τότε. Μακάρι να είχα πάει στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ όπως μου είχε πει η φίλη μου. Θα με είχαν εξετάσει και θα υπήρχαν αποδείξεις ώστε να μπορώ μετά να τον καταγγείλω. Η επίθεση του εκείνο το βράδυ μου άφησε μία μικρή ουλή. Ξέρω ότι ο γυναικολόγος μου ξέρει. Δεν είναι από τον τοκετό γιατί και στα δύο μου παιδιά έκανα καισαρική.

Δεν ντρέπομαι πια. Δεν φταίω εγώ ούτε έκανα κάποιο λάθος. Είμαι επιζήσασα βιασμού μέσα στο γάμο, ένα είδος βιασμού για το οποίο κανείς δεν μιλάει, ένα είδος βιασμού που περνά απαρατήρητο και σπάνια καταγγέλλεται.

«Ξέρετε ότι αυτό που μόλις μου περιγράψατε εμπίπτει στην κατηγορία του συζυγικού βιασμού;», με ρώτησε ο δικηγόρος μου. Υπέγραψα τα χαρτιά του διαζυγίου. Είμαι ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία μου, μακριά από ένα τοξικό σύζυγο χωρίς βιασμούς και καταχρήσεις.

Όσες γυναίκες βρίσκεστε σε μία τέτοιου είδους σχέση, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, να ξέρετε δεν πάει. Μη διστάσετε να το πείτε σε κάποιον. Δεν είστε μόνες. Πολλές γυναίκες βιώνουν βιασμό μέσα στο γάμο, πίσω από κλειστές πόρτες, οι οποίες κάποτε πρέπει να ανοίξουν και να καταλάβουν οι γυναίκες αυτές ότι αυτό που βιώνουν λέγεται βιασμός.

Αν δεν θέλετε να κάνετε σεξ ή να υποκύψετε σε οποιαδήποτε «περίεργη» απαίτηση, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από το σύζυγό σας, τότε μην το κάνετε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε. Ποτέ και για κανένα λόγο. Δεν υπάρχει δικαιολογία για το βιασμό. Αξίζετε τα καλύτερα και πρέπει να τα διεκδικήσετε. Να έχετε πίστη στον εαυτό σας και στη δικαιοσύνη.

Ζωή

Και στη Θήβα δικαστική απόφαση που έδωσε συνεπιμέλεια στους γονείς με εναλλάξ διαμονή των παιδιών ανα εβδομάδα

Μετά τη Σάμο και στη Θήβα βρήκαμε δικαστική απόφαση που επίσης δημοσιεύθηκε στο https://www.dsanet.gr/ σύμφωνα με την οποία δόθηκε συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων στους γονείς, με διαμονή σε κάθε γονέα εναλλάξ ανά εβδομάδα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε επιμελεία του δικηγόρου κυρίου Δημητρίου Δουλιώτη που τυγχάνει και εξαίρετος συνεργάτης του Singleparent.gr

Δείτε αναλυτικά την απόφαση


 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜΠρ (Ασφ.Μ.) Θηβών 212/2023

Ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου από κοινού στους γονείς του (συνεπιμέλεια). Εναλλασσόμενη ανά εβδομάδα διαμονή του τέκνου, στις οικίες των γονέων του.

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του Δικηγόρου Αθηνών Δημητρίου Β. Δουλιώτη

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αριθμός Αποφάσεως 212/2023

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

      ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ από το Δικαστή Ιωάννη Πετρόπουλο, Πρόεδρο Πρωτοδικών, ο οποίος ορίσθηκε από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών, χωρίς τη σύμπραξη Γραμματέως.

      ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημοσίως, στο ακροατήριό του, την 19η Οκτωβρίου 2023, για να δικάσει την υπόθεση:

      Α) ΤΗΣ ΑΙΤΟΥΣΗΣ: ., κατοίκου Σχηματαρίου Βοιωτίας, οδός . αριθμός ., με Α.Φ.Μ. ., ατομικώς και για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου της ., η οποία παράστάθηκε στο Δικαστήριο με την πληρεξούσιο δικηγόρο Χαλκίδος Δήμητρα Πριόνα.

      ΤΟΥ ΚΑΘ’ ΟΥ Η ΑΙΤΗΣΗ: ., κατοίκου Τανάγρας Βοιωτίας (114 Π.Μ.), με Α.Φ.Μ. ., ο οποίος παραστάθηκε στο Δικαστήριο με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Δουλιώτη.

      Β) ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ: ., ατομικώς και ως ασκούντος τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου του ., κατοίκου Τανάγρας Βοιωτίας (114 Π.Μ.), με Α.Φ.Μ. ., ο οποίος παραστάθηκε στο Δικαστήριο με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Δουλιώτη.

      ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΣ Η ΑΙΤΗΣΗ: ., ατομικώς και ως συνασκούσης τη γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου της . κατοίκου Σχηματαρίου Βοιωτίας, οδός ., αριθμός ., με Α.Φ.Μ. ., η οποία παραστάθηκε στο Δικαστήριο με την πληρεξούσιο δικηγόρο Χαλκίδος Δήμητρα Πριόνα.

      Η αιτούσα της υπό στοιχ. ανωτ. Α’ αιτήσεως ζητεί να γίνει δεκτή η από 21 Ιουλίου 2023 αίτησή της, η οποία κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου, με αριθμό καταθέσεως ./Ασφ/2023, προσδιορίστηκε στην παρούσα δικάσιμο και εκφωνήθηκε από το έκθεμα.

      Ο αϊτών της υπό στοιχ. ανωτ. Β’ αιτήσεως ζητεί να γίνει δεκτή η από 12 Οκτωβρίου 2023 αίτησή του, η οποία κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου, με αριθμό καταθέσεως ./Ασφ/2023, προσδιορίστηκε στην παρούσα δικάσιμο και εκφωνήθηκε από το έκθεμα.

  • Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα έγγραφα σημείωμά τους,

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ

      Εισάγονται προς συζήτηση: Α) Η από 21η Ιουλίου 2023 αίτηση της ., περί αναθέσεως σε αυτήν της προσωρινής επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου της ., καθώς και περί προσωρινής επιδικάσεως διατροφής στα ίδιο ανήλικο τέκνο της, κατά του . και Β) η από 12η Οκτωβρίου αίτηση του . κατά της ., περί προσωρινής από κοινού ασκήσεως της γονικής μέριμνα του ανωτέρω ανηλίκου και καθορισμού εναλλασσόμενης διαμονής αυτού. Τα ανωτέρω ένδικα βοηθήματα πρέπει να συνεκδικασθούν, διότι υπάγονται στην ίδια διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 682 του ΚΠολΔ και επ.), αφορούν τους αυτούς διαδίκους και, κατά την κρίση του Δικαστηρίου τούτου, με τον τρόπο αυτό, επιταχύνεται η διεξαγωγή της δίκης, με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων (άρθρα 34, 246 του ΚΠολΔ).

       Με την υπό κρίση αίτηση (υπό στοιχ. ανωτ. Α’), η αιτούσα ζητεί, λόγω επειγούσης περιπτώσεως, η οποία συνίσταται στην αδυναμία της να ανταπεξέλθει στις ανάγκες διατροφής του ανηλίκου τέκνου της, να υποχρεωθεί ο καθ’ ου να της καταβάλλει, προσωρινώς, για λογαριασμό του, το ποσόν των τετρακοσίων πενήντα (450) ευρώ μηνιαίως, αφού της ανατεθεί, προσωρινώς, η αποκλειστική άσκηση της επιμέλειάς του, με την απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κρατήσεως. Με τέτοιο περιεχόμενο και αιτήματα, η αίτηση, αρμοδίως, καθ’ ύλην (άρθρο 683 παρ.1 του ΚΠολΔ) και κατά τόπον (άρθρο 22 του ΚΠολΔ), και παραδεκτώς εισάγεται, για να συζητηθεί, ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, κατά την προκειμένη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 686 επ. του ΚΠΔ). Είναι δε νόμιμη, στηριζομένη στις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1493, 1496, 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1516 παρ.2, 1518, 1520 του ΑΚ, 682 παρ.1, 728 παρ.1 περ. α, 729 παρ. 1, 2, 3, 731, 735 και 176 του ΚΠολΔ. Μη νόμιμο όμως και συνεπώς απορριπτέο τυγχάνει το παρεπόμενο αίτημα περί απειλής εις βάρος του καθ’ ου χρηματικής ποινής και προσωπικής κρατήσεως: α) Κατά το μέρος που αφορά την προσωρινή ρύθμιση της ασκήσεως της επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων, διότι η σχετική διάταξη εξαντλεί, λόγω του διαπλαστικού χαρακτήρα της, την ενέργειά της στην παραγωγή προσωρινού δεδικασμένου, ώστε να μην τίθεται ζήτημα εξαναγκαστικών μέτρων για την υλοποίηση της, και β) κατά το μέρος που αφορά την περίπτωση μη συμμορφώσεως του καθ’ ου με τη διάταξη περί καταβολής διατροφής, καθ’ όσον αυτή εκτελείται σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 951 του ΚΠολΔ, για την ικανοποίηση χρηματικής απαιτήσεως και δεν τίθεται ζήτημα ποινών εμμέσου εκτελέσεως (βλ. ΜονΠρΛαμ 446/2013 τράπεζα νομικών πληροφοριών «νόμος»). Μετά ταύτα, η αίτηση πρέπει, καθ’ ο μέρος κρίθηκε νόμιμη, να εξετασθεί στη συνέχεια και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα.

      Ο αιτών, επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση, ζητεί, με την υπό στοιχ. ανωτ. Β’ αίτηση, να του ανατεθεί προσωρινώς και από κοινού με την καθ’ ης, η αίτηση η άσκηση της γονικής μέριμνας του ως άνω ανηλίκου τέκνου τους, με τη μορφή της εναλλασσόμενης διαμονής (κατοικίας) του τέκνου, κατά τα ειδικότερα εκτιθέμενα στην αίτησή του. Με τέτοιο περιεχόμενο και αιτήματα, η αίτηση, αρμοδίως, καθ’ ύλην (άρθρο 683 παρ.1 του ΚΠολΔ) και κατά τόπον (άρθρο 22 του ΚΠολΔ), και παραδεκτώς εισάγεται, για να συζητηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, κατά την προκειμένη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 682 και επ. του ΚΠολΔ). Είναι δε νόμιμη, στηριζομένη στις διατάξεις των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1516 παρ.2, 1518 του ΑΚ, 682 παρ.1, 731, 735 και 176 του ΚΠολΔ. Μετά ταύτα, η αίτηση πρέπει να εξετασθεί, περαιτέρω, κατ’ ουσίαν.

        Με το ν. 4800/2021 (ΦΕΚ Α’ 81/21-5-2021) περί “Μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις” και δη με τα Κεφάλαια Α και Β αυτού αντικαθίσταται ή τροποποιείται σειρά διατάξεων του ενδέκατου Κεφαλαίου του Αστικού Κώδικα για τις σχέσεις γονέων και τέκνων και ιδίως για τα θέματα της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων (άρθρα 1510-1541 του Αστικού Κώδικα), ως ίσχυαν, ιδίως μετά τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, η οποία συντελέστηκε με το ν. 1329/1983 και εναρμόνισε τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα προς το άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος για την ισότητα των φύλων και προς το άρθρο 21 παρ. 1 τομ Συντάγματος για την προστασία της παιδικής ηλικίας. Η ισχύς του νόμου αυτού, ως προς τα ανωτέρω Κεφάλαια, αρχίζει από τις 16-9-2021 (Κεφάλαιο Η’ άρθρο 30), ενώ, κατά τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 18 (Κεφάλαιο Ε’), τα Κεφάλαια Β’ και Γ εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις, επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το Κεφάλαιο Α, υπό τον τίτλο “Σκοπός και Αντικείμενο”, ορίζει ότι “Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος το τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού. Οι διατάξεις του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη Χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, που κυρώθηκε με το ν. 2101/1992 και τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης), που κυρώθηκε με το ν. 4531/2018. Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1510, 1511, 1512, 1513, 1514, 1518 και 1520 του Α.Κ., όπως αντικαταστάθηκαν ή τροποποιήθηκαν με τον ως άνω νόμο, συνάγεται ότι η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου του (η οποία εμπεριέχει, ιδίως, την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του τέκνου, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του), επιπλέον δε, τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορά στο πρόσωπο ή στην περιουσία του. Σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου ή διακοπής της συζυγικής συμβίωσης, όταν ανατρέπονται πλέον οι συνθήκες της ζωής της οικογένειας, καταργείται ο συζυγικός οίκος, δημιουργείται χωριστή εγκατάσταση του καθενός από τους γονείς, ωστόσο, οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Με την εν λόγω ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε αρμονία με τη διάταξη του άρθρου 1510 εδαφ. α’ του Α.Κ., που αναφέρεται στην έγγαμη συμβίωση, καθιερώνεται εκ του νόμου η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία των γονέων ή απόφαση του δικαστηρίου. Με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 1513 του Α.Κ., η συνέχιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας μπορεί να αποκλειστεί, εφόσον όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1514 παρ. 2 του ίδιου Κώδικα και όχι σε κάθε περίπτωση. Με την έννοια αυτή, η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, σύμφωνα με το νέο δίκαιο είναι υποχρεωτική, αφού ισχύει εκ του νόμου και ανεξάρτητα από το εάν τη θέλουν οι γονείς. Με τον όρο “εξακολουθούν” καταφάσκεται η αναγκαιότητα αδιατάρακτης και αδιάκοπης διαβίωσης του ανηλίκου, υπό τις συνθήκες, υπό τις οποίες ζούσε πριν από το χωρισμό των γονέων του και, ιδίως, αυτές που αφορούν στις μεθόδους και στη φιλοσοφία ανατροφής, διαπαιδαγώγησης, εκπαίδευσής του, τις επιλογές ως προς τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, την ψυχαγωγία του και τις κοινωνικές του συναναστροφές, αφού η διάσταση, το διαζύγιο, η διακοπή της συμβίωσης ή η ακύρωση του γάμου των γονέων του, δεν πρέπει να μεταβάλουν τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας του ανηλίκου τέκνου, η οποία πρέπει να ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς, καθόσον βασικός σκοπός είναι η ψυχική υγεία του ανήλικου τέκνου, η ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Με τον όρο “εξίσου” αποδίδεται η θεμελιώδης αρχή του οικογενειακού δικαίου, η οποία εισήχθη με το ν. 1329/1983 και εναρμόνισε, στο θέμα τούτο, τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα προς τα άρθρα 4 παρ. 2 και 21 παρ. 1 του Συντάγματος, περί της ισότιμης συμβολής και των δύο γονέων στην ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση του τέκνου και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Για τη λήψη της απόφασης, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του για την άσκηση της γονικής μέριμνας. Περαιτέρω, με βάση την ως άνω διάταξη του άρθρου 1514 του Α.Κ. συνάγεται ότι, σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων δεν είναι δυνατή, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων, η ρύθμιση αυτής γίνεται από το δικαστήριο, ενώ, ως περιπτώσεις διαφωνίας αναφέρονται, ενδεικτικά (“ιδίως”), οι περιπτώσεις που ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει στη γονική μέριμνα ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησής της, ή αν συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου, ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αρκεί, απλώς, η διαφωνία των γονέων για να απονείμει ο δικαστής την αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα. Πιο συγκεκριμένα, αν δεν συντρέξει σπουδαίος λόγος, που εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί (περίπτωση κακοποιητικού, ψυχικά διαταραγμένου ή παντελώς αδιάφορου γονέα) ή αν δεν συντρέξει πραγματική αδυναμία άσκησης της συνεπιμέλειας από τον ένα γονέα, λόγω της μόνιμης μετεγκατάστασης του παιδιού σε άλλη πόλη ή χώρα, δεν νοείται ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον άλλο γονέα ή έστω κατανομή της επιμέλειας, που μόνο κατ’ επίφαση θα επέτρεπε την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού, διότι, διαφορετικά, ο δικαστής θα υπερέβαινε τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και θα ερμήνευε ή και θα εφάρμοζε εσφαλμένα το άρθρο 1514 του Α.Κ. Ως κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση της γονικής μέριμνας, στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων του τέκνου και της προσφυγής τους στο δικαστήριο, αλλά και πυρήνας για τον προσδιορισμό της άσκησής της είναι το “βέλτιστο συμφέρον του τέκνου”, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητα και υπεύθυνη προσωπικότητα. Ο όρος “βέλτιστο συμφέρον” κατ’ ουσίαν αποδίδει την προϊσχύσασα έννοια του “συμφέροντος του τέκνου” και, επομένως, δεν εισάγεται διαφοροποίηση σε σχέση με το προϊσχύσαν δίκαιο, ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της αόριστης νομικής έννοιας του συμφέροντος του παιδιού. Ως τέτοιο (συμφέρον του παιδιού) νοείται το σωματικό, υλικό, πνευματικό, ψυχικό, ηθικό και γενικά κάθε είδους συμφέρον, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του ανηλίκου σε μια ανεξάρτητη και υπεύθυνη προσωπικότητα. Για την εξειδίκευση της αόριστης αυτής νομικής έννοιας παρέχονται, για πρώτη φορά, από το νομοθέτη, εκ των προτέρων, προσδιοριστικά στοιχεία, πέραν από το επιβαλλόμενο στο δικαστή καθήκον να σεβαστεί την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις, εξαιτίας του φύλου, του σεξουαλικού του προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, της ιθαγένειας, της εθνικής ή της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσιακής – οικονομικής κατάστασής τους. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1511 παρ. 2 του Α.Κ. “η απόφαση του δικαστηρίου συνεκτιμά παραμέτρους, όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχαν συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν στο τέκνο”. Τα κριτήρια αυτά αναδεικνύονται από το νομοθέτη και ισχυροποιούνται έναντι άλλων, χωρίς, ωστόσο, να δεσμεύουν το δικαστήριο, ως προς την ιεράρχηση ή την υιοθέτησή τους, στο σύνολό τους. Το κανονιστικό νόημα της αόριστης νομικής έννοιας υπερτερεί έναντι άλλου έννομου συμφέροντος, κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας (λ.χ. του συμφέροντος των γονέων, των απώτερων ανιόντων, τρίτων προσώπων που έρχονται σε επαφή με το παιδί). Γνώμονας για τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου είναι μόνο το συμφέρον του ανήλικου παιδιού, όπως τούτο κρίνεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης. Η εξατομικευμένη κρίση συνιστά και εφαρμογή της επιταγής του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, η οποία αποκλείει τη στερεότυπη αντιμετώπιση, ως προς την αξιολόγηση ατόμων και προσωπικών σχέσεων. Έτσι, κρίσιμα προς τούτο στοιχεία είναι, μεταξύ άλλων, η καταλληλότητα του ή των γονέων για την ανάληψη του έργου της διαπαιδαγώγησης και της περίθαλψης του ανηλίκου τέκνου, υπό καθεστώς ηρεμίας και ασφάλειας, καθώς και οι αναπτυχθέντες μέχρι τότε, με ανεπηρέαστη επιλογή, δεσμοί του διαθέτοντος ικανότητα διάκρισης τέκνου με τους γονείς του και τυχόν αδελφούς του, ενώ μεγάλης σημασίας είναι και η, κατά το δυνατό, μικρότερη διατάραξη του μέχρι τούδε τρόπου ζωής του παιδιού, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο ψυχικός και συναισθηματικός κόσμος του, δεδομένου ότι η διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των γονέων, με συνεπακόλουθο και τη διάσπαση της οικογενειακής συνοχής, έχει ήδη κλονίσει την ψυχική ισορροπία και την αίσθηση ασφάλειας του τέκνου. Η μικρή ηλικία του ανήλικου τέκνου και το φύλο του δεν αποτελούν κυρίαρχο, κατά νόμο, στοιχείο για τον προσδιορισμό του συμφέροντος του ανηλίκου, αναφορικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή επιμέλειας στον ένα από τους γονείς του, γιατί η άποψη ότι η γονική μέριμνα των μικρής ηλικίας τέκνων πρέπει να ανατίθεται στη μητέρα τους, λόγω του ότι έχουν ανάγκη της μητρικής στοργής και ιδιαίτερων περιποιήσεων, εξακολουθεί να ισχύει, κατά τις νεότερες ιατρικές, παιδαγωγικές και ψυχολογικές έρευνες, μόνο για την πρώιμη νηπιακή ηλικία, για την οποία αναγνωρίζεται υπεροχή στη μητέρα, ενώ, για το μεταγενέστερο χρόνο, αναγνωρίζεται ο σοβαρός ρόλος του πατέρα στην όλη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων του τέκνου. Ουσιώδους σημασίας είναι και η επισημαινόμενη στο νόμο ύπαρξη ιδιαίτερου δεσμού του τέκνου προς τον ένα από τους γονείς του και η περί αυτού ρητώς εκφραζόμενη προτίμησή του, την οποία συνεκτιμά το δικαστήριο, ύστερα και από τη στάθμιση του βαθμού ωριμότητάς του, εφόσον αυτή είναι προϊόν ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής του ανηλίκου. Πρέπει, εξάλλου, να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη ότι ο ανήλικος, που έχει ακόμη ατελή την ψυχοπνευματική ανάπτυξη και την προσωπικότητά του υπό διαμόρφωση, υπόκειται ευχερώς σε επιδράσεις και υποβολές των γονέων ή άλλων, οι οποίες, έστω και χωρίς επίγνωση γενόμενες, οδηγούν ασφαλώς στο σχηματισμό της μονομερούς διαμόρφωσης και προτίμησης προς τον ένα από τους γονείς, οπότε η προτίμησή του δεν εξυπηρετεί πάντοτε και το βέλτιστο συμφέρον του. Έτσι, υπό το κράτος της κατάστασης αυτής, το συμφέρον του ανηλίκου μπορεί να επιβάλει να συμβιώνει τόσο με τη μητέρα του όσο και με τον πατέρα του και, ακολούθως, εφόσον έτσι προκαλείται η μικρότερη δυνατή διατάραξη του τρόπου ζωής του, να ανατίθεται η άσκηση της επιμέλειας αυτού από κοινού στη μητέρα και τον πατέρα του, δηλαδή, να γίνεται χρονική (ή εναλλασσόμενη) κατανομή αυτής ανάμεσα στους δύο γονείς ενώ και η γονική μέριμνα να ανήκει από κοινού και στους δύο, οι οποίοι θα οφείλουν να φροντίζουν για την ομαλή ανάπτυξη και το καλό του τέκνου τους από κοινού. Η έλλειψη δε συνεργασίας των γονέων δεν πρέπει να συνιστά εμπόδιο επιλογής της χρονικής κατανομής της επιμέλειας. Επίσης, η τυχόν εξάρτηση της χρονικά κατανεμημένης γονικής μέριμνας ή επιμέλειας από τη διάθεση συνεργασίας των γονέων αποδυναμώνει τη συγκεκριμένη λύση, διότι αφήνει τη δυνατότητα στο γονέα, που είναι περισσότερο συναισθηματικά δεμένος με τα παιδιά, να τα επηρεάσει σε βάρος του άλλου γονέα και να επιτύχει, μέσω της άρνησής του να συνεργαστεί για μια τέτοια λύση, το μείζον, ήτοι να ασκεί αυτός αποκλειστικά τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια των τέκνων, περιθωριοποιώντας τον άλλο γονέα. Για το σκοπό αυτό, λαμβάνεται υπόψη η προσωπικότητα και η παιδαγωγική καταλληλότητα και υπευθυνότητα κάθε γονέα και συνεκτιμώνται οι συνθήκες κατοικίας και η οικονομική κατάσταση τούτων. Διάκριση πρέπει να γίνεται μεταξύ της χρονικής κατανομής της άσκησης της επιμέλειας μεταξύ των γονέων και της εναλλασσόμενης διαμονής (κατοικίας) του τέκνου. Η πρώτη συνιστά μορφή κατανομής της άσκησης της γονικής μέριμνας με περιοδικότητα και συνεπάγεται ότι το παιδί έχει εναλλασσόμενη κατοικία στον τόπο κατοικίας του γονέα του, ο οποίος, στο πλαίσιο αυτό, ασκεί μόνος του, κάθε φορά, τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα τα θέματα, με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στον πυρήνα, κατ’ άρθρο 1519 παρ. 1 του Α.Κ. Αντιθέτως, η εναλλασσόμενη διαμονή μπορεί να διαταχθεί από το δικαστήριο αυτοτελώς, χωρίς την κατανομή της άσκησης της επιμέλειας, οπότε οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού την επιμέλεια του παιδιού (συνεπιμέλεια) (ΑΠ 535/2022, ΑΠ 1186/2021, ΑΠ 426/2021, ΑΠ 1135/2020, ΑΠ 358/2019 τράπεζα νομικών πληροφοριών «νόμος»). Εφόσον δε, ενόψει των ανωτέρω, το συμφέρον του τέκνου συνιστά αόριστη νομική έννοια με αξιολογικό περιεχόμενο, το οποίο εξειδικεύεται από το ουσιαστικό δικαστήριο, η κρίση του ως προς το αν, ενόψει των περιστάσεων που δέχθηκε, για την ύπαρξη των οποίων κρίνει ανέλεγκτα, εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου, υπόκειται στον αναιρετικό έλεγχο (ΑΠ 78/2023, ΑΠ 1186/2021, ΑΠ 426/2021, ΑΠ 1175/2020 τράπεζα νομικών πληροφοριών «νόμος»). Εν προκειμένω, από την εκτίμηση των ενόρκων καταθέσεων στο ακροατήριο του Δικαστηρίου τούτου, της μάρτυρος της αιτούσης – καθ’ ης . και του μάρτυρος του καθ’ ου – αιτούντος ., τα έγγραφα, τα οποία οι διάδικοι προσκομίζουν, στα οποία περιλαμβάνονται και οι επισκοπηθείσες φωτογραφίες, πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά; Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο πολιτικό γάμο, στην Κομοτηνή, στις 13 Αυγούστου 2015. Από το γάμο αυτό, απέκτησαν ένα (1) άρρεν τέκνο, τον ., ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα την 26η Μαρτίου 2018 και είναι σήμερα ηλικίας πέντε (5) ετών. Εγκαταστάθηκαν αρχικώς στην Κομοτηνή και, εν συνεχεία, στο Σχηματάρι Βοιωτία. Ο ανωτέρω γάμος των διαδίκων λύθηκε, δυνάμει της ./17-07-2020 συμβολαιογραφικής πράξης συναινετικής λύσης γάμου και ρύθμισης της γονικής μέριμνας – επιμέλεια – επικοινωνίας και διατροφής ανηλίκου τέκνου της συμβολαιογράφου Χαλκίδας .. Στην πράξη αυτή, μεταξύ άλλων, ορίσθηκε ότι η γονική μέριμνα και η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων θα ασκείται από αυτούς, από κοινού, ότι το τέκνο αυτό θα διαμένει και με τους δύο γονείς, ανάλογα με το ωράριο εργασίας τους, ότι η επικοινωνία των γονέων με το τέκνο τους θα πραγματοποιείται ελεύθερα, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταξύ των γονέων. Έκτοτε, το ανήλικο διέμενε εναλλάξ επί μία εβδομάδα στην οικία έκαστου των γονέων του, οι οποίες βρίσκονται αμφότερες στο Σχηματάρι Βοιωτίας και απέχουν μεταξύ του το πολύ πέντε (5) χιλιόμετρα. Η συμφωνία αυτή τηρήθηκε, μέχρι τον Ιούλιο του έτους 2013, ότε η αιτούσα – καθ’ ης, απευθυνόμενη προς του Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας, ανέφερε ότι ο αντίδικός της έφυγε με το ως άνω τέκνο για διακοπές στη νήσο Λήμνο χωρίς αυτή να συ ναι νέσει. Από το χρόνο αυτό και εντεύθεν, η αιτούσα – καθ’ ης άρχισε να διαμαρτύρεται ότι ο ανήλικος υιός της δεν μπορεί να διαμένει με τον πατέρα του, διότι μόνο με αυτή έχει αναπτύξει ιδιαίτερο ψυχικό δεσμό, διότι στη στρατιωτική μονάδα, που διαμένει ο αντίδικός της, δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα, ώστε να ζήσει άνετα και ομαλώς ένα ανήλικο τέκνο, διότι με αυτόν δεν τρέφεται σωστά, διότι μαζί του δεν είναι ήρεμος και ευτυχής, καθώς τον μαλώνει και τον τιμωρεί, ότι δεν είναι επιμελημένος στην εξωτερική του εμφάνιση και συνεχώς ασθενεί. Τα ανωτέρω όμως δεν πιθανολογήθηκαν ως βάσιμα. Τούτο διότι, από τότε που γεννήθηκε το ανωτέρω τέκνο, στην πραγματικότητα ουδέποτε η αιτούσα – καθ’ ης άσκησε μόνη της την επιμέλειά του. επίσης, αναγνώριζε την καταλληλότητα του καθ’ ου – αιτούντος πατέρα να φροντίζει αυτό, καθώς και την αρμονική του συνύπαρξη με τους συγγενείς του, το χώρο και τα πρόσωπα της στρατιωτικής μονάδας, όπου διαμένει. Σημειωτέον ότι ο καθ’ ου τυγχάνει Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και διαμένει σε ειδικά οικήματα της . Πτέρυγας Μδχης στην Τανάγρα Βοιωτίας. Τα οικήματα αυτά είναι ειδικώς διαμορφωμένα για οικογένειες και εκεί διαμένουν αρμονικά και άλλα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας με τις οικογένειες τους, το δε οίκημα του αιτούντος – καθ’ ου διαθέτει όλα τα μέσα και έχει διαμορφωθεί καταλλήλως, για να φιλοξενεί εκεί το ανήλικο τέκνο του. Επιπλέον, η εν λόγω Πτέρυγα διαθέτει ειδικά εστιατόρια για τη σίτιση των στελεχών και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα τα ανήλικο τέκνο των διαδίκων να μπορεί εκεί να σιτίζεται κανονικά, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα τρόφιμα και γεύματα, που προμηθεύεται ο πατέρας του και παρασκευάζει. Επιπροσθέτως, από τις φωτογραφίες που προσκομίσθηκαν, πιθανολογείται ότι το τέκνο αυτό, όταν βρίσκεται μαζί του, είναι επιμελημένο και καθαρό, ενώ ο αϊτών φροντίζει για την ψυχαγωγία του και τις κοινωνικές του επαφές με συνομήλικα παιδιά, με δραστηριότητες και με επαφές με τους συγγενείς του από την πατρική του γραμμή. Πέραν τούτων, οι ασθένειες, που πέρασε το ανήλικο, είναι οι συνήθεις παιδιών αντίστοιχης ηλικίας, το γεγονός δε ότι νόσησε από κορωνοιό, δεν υποδηλώνει παιδαγωγική ακαταλληλότητα εκ μέρους του, διότι αν συνέβαινε το αντίθετο, όλοι οι γονείς της Χώρας θα ήταν ακατάλληλοι, καθώς το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού νόσησε από την εν λόγω ασθένεια. Ακολούθως, δεν πιθανολογήθηκε ότι ο καθ’ ου – αιτών είναι βάναυσος στη συμπεριφορά του έναντι του τέκνου. Το γεγονός και μόνον ότι μαλώνει το τέκνο του και το υποβάλλει σε τιμωρίες, όταν παρεκτρέπεται, είναι δηλωτικό της παιδαγωγικής του καταλληλότητας, διότι και τη συμπεριφορά των ανηλίκων πρέπει να διέπουν κανόνες και όρια. Περαιτέρω, η αιτούσα είναι ιδιωτική υπάλληλος και λαμβάνει το μηνιαίο ποσόν των χιλίων (1.000) ευρώ, ενώ επιβαρύνεται με μίσθωμα κατοικίας, λογαριασμών κοινής ωφελείας και δαπανών συντηρήσεως Ι.Χ.Ε. ΝΙΣΣΑΝ τύπου Π ΙΞΟ, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο. Ο αντίδικός είναι Υπαξιωματικός της Π.Α. με μηνιαίο μισθό χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ, δεν επιβαρύνεται με μίσθωμα κατοικίας, λογαριασμών κοινής ωφελείας και θερμάνσεως, καθώς διαμένει εντός της Μονάδος, όπου υπηρετεί, αλλά επιβαρύνεται με δαπάνες συντηρήσεως Ι.Χ.Ε. ΚΑΙ τύπου ΡΙΟ, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο. Οι μηνιαίες δαπάνες του ανηλίκου για ένδυση, διατροφή, υπόδηση, δραστηριότητες, ψυχαγωγία ανέρχονται στο ποσόν των τριακοσίων (300) ευρώ. Ακολούθως, αμφότεροι οι γονείς διαπνέονται από αισθήματα αγάπης και στοργής για το τέκνο τους και είναι και οι δύο φυσικά ικανοί και άξιοι να τα διαπαιδαγωγήσουν σωστά συμβάλλοντας στην ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική του ανάπτυξη. Το τελευταίο έχει αναπτύξει εξίσου δεσμούς με αυτούς και είναι δεκτικό στο να εναλλάσσεται η διαμονή του. Επομένως, δεν πρέπει να αποκλειστεί ο καθ’ ου – αιτών πατέρας του από την άσκηση της επιμέλειάς του. Αντιθέτως, πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε αυτήν, ώστε να μην επέλθει πλήρης αποξένωση από αυτήν. Άλλωστε δεν πιθανολογήθηκε ότι συντρέχει ιδιαίτερος λόγος να αποκλειστεί ο τελευταίος από την άσκηση της επιμέλειας. Με τα δεδομένα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου τέκνου, στο οποίο και μόνο αποβλέπει το Δικαστήριο (και όχι στην ικανοποίηση των επιθυμιών των διαδίκων), όπως αυτό προσδιορίζεται από τις βιοτικές και ψυχικές του ανάγκες καθώς και τις ιδιαίτερες περιστάσεις της προκείμενης υπόθεσης, όπως ανωτέρω εκτέθηκαν και δη την ύπαρξη του στενού ψυχικού δεσμού του ανηλίκου με τον πατέρα του και την επί μακρώ διαβίωση μαζί του, τη δεκτικότητα του ανηλίκου στη εναλλασσόμενη διαμονή, την ηλικία του και το φύλο του αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί ο δεσμός του με την μητέρα του καθώς και τις ως άνω συμφωνίες των διαδίκων, επιβάλλει, όπως η άσκηση της γονικής μέριμνας – επιμέλειάς του ανατεθεί από κοινού στους διαδίκους με τη μορφή της συναποφάσεως. Ως τόπος διαμονής του ανηλίκου όμως θα οριστεί ο τόπος κατοικίας της μητέρας του και του πατέρα του στο Σχηματάρι Βοιωτίας, αφού αυτός αποτελεί επί χρόνια τώρα για τον ανήλικο την οικογενειακή του στέγη και εκεί έχει διαμορφώσει τον προσωπικό του χώρο και είναι σκόπιμο για την εξασφάλιση ενός σταθερού και ομαλού περιβάλλοντος για αυτόν ενόψει και της ηλικίας την οποία διανύει. Η ανωτέρω από κοινού άσκηση της επιμέλειας έχει, όπως αναφέρθηκε, το χαρακτήρα της συναπόφασης για όλα τα θέματα που αφορούν την ανατροφή, την επίβλεψη, την εκπαίδευση και τη μόρφωσή του (άρθρο 1518), ενώ ο αϊτών, με την οποίο και διαμένει ο ανήλικος, μπορεί να επιχειρεί μόνο τις συνήθεις πράξεις επιμέλειας και τις επείγουσες, κατόπιν ενημέρωσης της αιτούσας. μητέρας και του αιτούντος πατέρα (άρθρα 1513, 1516 ΑΚ). Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω συντρέχουσες περιστάσεις της προκείμενης υπόθεσης, τις βιοτικές συνθήκες, την ηλικία, με αποκλειστικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του, όπως καθορίζεται από τις βιοτικές και ψυχικές ανάγκες του, το Δικαστήριο τούτου κρίνει ότι το ανήλικο τέκνο των διαδίκων πρέπει να διαμένει με τον πατέρα του: Α) Την πρώτη (1η) και τρίτη (3η) εβδομάδα εκάστου μηνάς, με διανυκτερεύσεις, τις λοιπές με τη μητέρα του. Σημειωτέον ότι ως πρώτη (1η) εβδομάδα εκάστου μηνάς ορίζεται εκείνη, που αντιστοιχεί στην πρώτη (1η) Δευτέρα του μηνάς. Το τέκνο θα παραλαμβάνεται με την έναρξη από τον πατέρα από τον παιδικό σταθμό/σχολείο και θα επιστρέφεται σε αυτόν με τη λήξη τους ως άνω χρόνου. Β) Κατά τι διακοπές των Χριστουγέννων και του νέου έτους από την 23η Δεκεμβρίου ώρα 10.30 π.μ. μέχρι την 30η Δεκεμβρίου ώρα 10.30 μ.μ. για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό και από την 30η Δεκεμβρίου ώρα 10.30 π.μ. μέχρι την 6η Ιανουάριου ώρα 19.00 μ.μ. για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό. Γ) Κατά τις εορτές της Αναστάσεως από τη Μεγάλη Δευτέρα ώρα 10.30 π.μ. μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 17.00 μ.μ. για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό και για τα έτη που λήγουν σε μονό αριθμό από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 17.00 μ.μ. μέχρι την Κυριακή του Θωμά ώρα 19.00 μ.μ. Δ) Κατά τις θερινές διακοπές, από την 01η Ιουλίου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 16η Ιουλίου ώρα 10.00 π.μ. και από την 01η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 16η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ., για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό και για τα έτη που λήγουν σε μονό αριθμό από την 16η Ιουλίου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 01η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ. και από την 16η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 01η Σεπτεμβρίου ώρα 10.00 π.μ. Η παραλαβή και παράδοση του ανηλίκου θα γίνεται από και προς το σχολείο ή την κατοικία της μητέρας του και σε περίπτωση που δεν έχει σχολείο ή ασθενεί ή βρίσκεται με τη μητέρα του ή με τον πατέρα και καθίσταται αδύνατη η μετακίνησή του, θα μετατίθεται η ημέρα παράδοση ή παραλαβής αυτού, με συνυπολογισμό των διαστημάτων αυτών. Σε περίπτωση ασθενείας του τέκνου, Θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο άλλος γονέας, ώστε να παρίσταται κατά την εξέτασή του στον ιατρό ή στο Νοσοκομείο, αλλά και να το επισκέπτεται στην οικία του γονέα, με τον οποίο βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή ή κατά το στάδιο της αναρρώσεως. Δ) Κατά την αργία της 28ης Οκτωβρίου από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία της 28ης Οκτωβρίου του έτους της εκδοθεισομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Κατά την αργία της 25η Μαρτίου από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία της 25ης Μαρτίου του έτους της εκδοθεισομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Κατά την αργία της Καθαρός Δευτέρας από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία της Καθαρός Δευτέρας του έτους της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία του Αγίου Πνεύματος του έτους της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Κατά τα γενέθλια του ανηλίκου από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. αρχής γενομένης από το έτος της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Κατά την ονομαστική του εορτή από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. αρχής γενομένης από το έτος της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Κατά την εορτή του πατέρα από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. αρχής γενομένης από το έτος της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος. Σημειωτέον ότι στις σχολικές εκδηλώσεις του τέκνου, στα πάρτι γενεθλίων, στις αθλητικές δραστηριότητες και σε κάθε είδος δραστηριότητα, που αυτό συμμετέχει, αμφότεροι οι γονείς δύνανται. να παρίστανται, ανεξαρτήτως του προγράμματος εναλλασσομένης διαμονής. Κατά τα λοιπά, οι διατροφικές του ανηλίκου και οι λοιπές δαπάνες συντήρησής του, μεταξύ αυτών οι δαπάνες ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας, αγοράς σχολικών ειδών, θέρμανσης, ύδρευσης και φωτισμού, είναι οι συνήθεις δαπάνες συνομηλίκων του, με ανάλογες οικονομικές δυνατότητες των γονέων τους. Στερείται δε περιουσίας και εισοδημάτων με συνέπεια να μην μπορεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, ενώ λόγω των εκπαιδευτικών του αναγκών και της ηλικίας του αδυνατεί να εργαστούν. Επομένως, έχει δικαίωμα διατροφής σε χρήμα, έναντι των γονέων του, οι οποίοι ενέχονται ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνάμεις. Αμφότεροι οι γονείς, επιμελούνται αυτοπροσώπως την ανατροφή του και ασχολούνται με τη διαπαιδαγώγησή του, παρέχουν δε σε αυτό κάθε είδους εξυπηρέτηση και φροντίδα για την κάλυψη των αναγκών του, οι οποίες είναι αποτιμητές σε χρήμα. Επομένως, για τον προσδιορισμό της συνεισφοράς που βαρύνει τους γονείς στη διατροφή του ως άνω τέκνου τους πρέπει να γίνει αναγωγή της οικονομικής δυνατότητας κάθε γονέα στο σύνολο των εισοδημάτων τους. Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, από την εκτίμηση και την σύγκριση των δυνάμεων των διαδίκων, εν όψει και του ότι οι μηνιαίες δαπάνες διατροφής που απαιτούνται για το ως άνω ανήλικο τέκνο, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής τους και περιλαμβάνουν όλα τα ως άνω απαραίτητα για την συντήρηση και διατροφή του έξοδα και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονέων του, πιθανολογείται ότι ανέρχονται στο ποσό των 300 ευρώ για το οποίο ο καθ’ ου η αίτηση πρέπει να συμμετέχει στην ανάλογη διατροφή του με το ποσό των 150 ευρώ. Κατά δε το υπόλοιπο ποσό, που απαιτείται προς συμπλήρωση της ανάλογης διατροφής του, πρέπει να συμμετέχει και η αντίδικός του με τα εισοδήματά του και την προσφορά της προσωπικής του εργασίας. Συνεπώς και δεδομένου ότι πιθανολογείται η συνδρομή επείγουσας περίπτωσης που συνίσταται στην ανάγκη νομικής ρύθμισης των βιοτικών σχέσεων των ενηλίκων διαδίκων και του ανήλικοι τέκνου τους και στην ανάγκη κάλυψης των βιοτικών τους αναγκών, πρέπει οι υπό κρίση αιτήσεις να γίνουν εν μέρει δεκτές ως ουσία βάσιμες κατά τα ειδικότερα εκτιθέμενα στο διατακτικό. Πρέπει, τέλος, ύστερα από τα νόμιμα αιτήματα των διαδίκων για την επιδίκαση της δικαστικής τους δαπάνη, να συμψηφισθεί η δικαστική δαπάνη μεταξύ των διαδίκων γιατί πρόκειται για διαφορά γονέων και τέκνου (άρθρα 106,179 ΚΠολΔ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

      – ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ, αντιμωλία των διαδίκων, τις ανωτέρω υπό στοιχεία Α’ και Β’ αιτήσεις.

      – ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει τις ανωτέρω αιτήσεις.

      – ΑΝΑΘΕΤΕΙ, προσωρινώς, την άσκηση της γονικής μέριμνας – επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου των διαδίκων . από κοινού στους διαδίκους – γονείς του.

      -ΟΡΙΖΕΙ, προσωρινώς, ως τόπο διαμονής του ανηλίκου εναλλασσόμενα τον τόπο κατοικίας καθ’ ενός από του γονείς του, στο Σχηματάρι Βοιωτίας ως εξής: Α) Την πρώτη (1η) και τρίτη (3η) εβδομάδα εκάστου μηνός, με διανυκτερεύσεις, με τον πατέρα του και τις λοιπές με τη μητέρα του. Σημειωτέον ότι ως πρώτη (1η) εβδομάδα εκάστου μηνός ορίζεται εκείνη, που αντιστοιχεί στην πρώτη (1η) Δευτέρα του μηνός. Το τέκνο θα παραλαμβάνεται με την έναρξη από τον πατέρα, από τον παιδικό σταθμό/σχολείο και θα επιστρέφεται σε αυτόν με τη λήξη τους ως άνω χρόνου. Β) Κατά τι διακοπές των Χριστουγέννων και του νέου έτους από την 23η Δεκεμβρίου ώρα 10.30 π.μ. μέχρι την 30η Δεκεμβρίου ώρα 10.30 μ.μ. για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό και από την 30η Δεκεμβρίου ώρα 10.30 π.μ. μέχρι την 6η Ιανουάριου ώρα 19.00 μ.μ. για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό, με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Γ) Κατά τις εορτές της Αναστάσεως από τη Μεγάλη Δευτέρα ώρα 10.30 π.μ. μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 17.00 μ.μ. για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό και για τα έτη που λήγουν σε μονό αριθμό από τη Δευτέρα του Πάσχα ώρα 17.00 μ.μ. μέχρι την Κυριακή του Θωμά ώρα 19.00 μ.μ., με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Δ) Κατά τις θερινές διακοπές, από την 01η Ιουλίου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 16η Ιουλίου ώρα 10.00 π.μ. και από την 01η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 161 Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ., για τα έτη που λήγουν σε ζυγό αριθμό και για τα έτη που λήγουν σε μονό αριθμό από την 16η Ιουλίου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 01η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ. και από την 16η Αυγούστου ώρα 10.00 π.μ. μέχρι τη 01η Σεπτεμβρίου ώρα 10.00 π.μ., με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Η παραλαβή και παράδοση του ανηλίκου θα γίνεται από και προς το σχολείο ή την κατοικία της μητέρας του και σε περίπτωση που δεν έχει σχολείο ή ασθενεί ή βρίσκεται με τη μητέρα του ή με τον πατέρα και καθίσταται αδύνατη η μετακίνησή του, θα μετατίθεται η ημέρα παράδοση ή παραλαβής αυτού, με συνυπολογισμό των διαστημάτων αυτών. Σε περίπτωση ασθενείας του τέκνου, θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο άλλος γονέας, ώστε να παρίσταται κατά την εξέτασή του στον ιατρό ή στο Νοσοκομείο, αλλά και να το επισκέπτεται στην οικία του γονέα, με τον οποίο βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή ή κατά το στάδιο της αναρρώσεως. Δ) Κατά την αργία της 28ης Οκτωβρίου από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία της 28ης Οκτωβρίου του έτους της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Κατά την αργία της 25ης Μαρτίου από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία της 25ης Μαρτίου του έτους της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του τις λοιπές με τη μητέρα του. Κατά την αργία της Καθαράς Δευτέρας από ώρα 10.00 π.μ., μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία της Καθαρός Δευτέρας του έτους της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του τις λοιπές με τη μητέρα του. Κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ. και της παραμονής αυτής, από ώρα 18.00 εφόσον είναι αργία, αρχής γενομένης από την αργία του Αγίου Πνεύματος του έτους της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Κατά τα γενέθλια του ανηλίκου, από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ., αρχής γενομένης από το έτος της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Κατά την ονομαστική του εορτή, από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ., αρχής γενομένης από το έτος της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του τις λοιπές με τη μητέρα του. Κατά την εορτή του πατέρα, από ώρα 10.00 π.μ. μέχρι ώρα 20.00 μ.μ., αρχής γενομένης από το έτος της εκδοθησομένης αποφάσεως εναλλάξ κατ’ έτος, με τον πατέρα του, τις λοιπές με τη μητέρα του. Σημειωτέον ότι στις σχολικές εκδηλώσεις του τέκνου, στα πάρτι γενεθλίων, στις αθλητικές δραστηριότητες και σε κάθε είδος δραστηριότητα, που αυτό συμμετέχει, αμφότεροι οι γονείς δύνανται να παρίστανται, ανεξαρτήτως του προγράμματος εναλλασσόμενης διαμονής.

        – ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τον καθ’ ου η αίτηση – αιτούντα πατέρα να καταβάλλει, προσωρινώς, στην αιτούσα – καθ’ ης η αίτηση μητέρα, υπό την ιδιότητά της ως συνασκούσης τη γονική μέριμνα – επιμέλεια του ως άνω ανηλίκου τέκνου του, ως διατροφή του το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ, εντός του πρώτου πενθημέρου εκάστου μηνός από την επίδοση της πρώτης κρινόμενης αιτήσεως, με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση κάθε δόσης μέχρι την εξόφληση.

      -ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ τη δικαστική δαπάνη μεταξύ των διαδίκων.

      ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε, στη Θήβα, στο ακροατήριό του και σε έκτακτη δημόσια αυτού συνεδρίαση, την 16η Νοεμβρίου 2023, παρουσία της Γραμματέως

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                       Η ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

                                                                    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σάμος: Δικαστική απόφαση έδωσε συνεπιμέλεια με διαμονή των τέκνων ανά εβδομάδα σε κάθε γονέα

Δικαστική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο https://www.dsanet.gr/ έδωσε συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων στους γονείς, με διαμονή σε κάθε γονέα εναλλάξ ανά εβδομάδα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε επιμελεία του δικηγόρου κυρίου Δημητρίου Δουλιώτη που τυγχάνει και εξαίρετος συνεργάτης του Singleparent.gr

Δείτε αναλυτικά την απόφαση


 

ΜονΕφΑιγαίου 45/2024

Από κοινού και εξίσου άσκηση της επιμέλειας (Συνεπιμέλεια) των ανηλίκων, με διαμονή τους, ανά εβδομάδα, σε έκαστο γονέα. Μεταρρύθμιση της υπ’ αριθ. 10/2020 απόφασης του ΜΠρΣάμου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) από το Εφετείο.

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του Δικηγόρου Αθηνών Δημητρίου Β. Δουλιώτη)

ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ 45/2024

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΕΔΡΑ ΣΑΜΟΥ

(Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από το Δικαστή Γεώργιο Δημητρόπουλο, Εφέτη, που ορίσθηκε από τη Διευθύνουσα το Εφετείο Αιγαίου Πρόεδρο Εφετών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο της μεταβατικής του έδρας στη Σάμο στις 24 Οκτωβρίου 2023, με τη σύμπραξη της Γραμματέως Αγγελικής Καζόγλου, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

ΤΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ: ., κατοίκου Σάμου επί της οδού ., ο οποίος παραστάθηκε μετά του πληρεξουσίου του δικηγόρου του Δ.Σ. Αθηνών Δημητρίου Δουλιώτη.

ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΣ Η ΑΙΤΗΣΗ: ., κατοίκου Σάμου επί της οδού ., η οποία παραστάθηκε μετά της πληρεξούσιας της δικηγόρου του Δ.Σ. Σάμου Αικατερίνης Κάππου.

Ο αϊτών κατέθεσε στη Γραμματεία της μεταβατικής έδρας στη Σάμο του Δικαστηρίου τούτου την από 11.07.2023 αίτησή του με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ./2023, επί της οποίας ορίσθηκε δικάσιμος η αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας, κατά την οποία εκφωνήθηκε η υπόθεση από την οικεία σειρά και συζητήθηκε.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτοί.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Από τη διάταξη του άρθρου 697 ΚΠολΔ, που ορίζει ότι «Το αρμόδιο για την κύρια υπόθεση δικαστήριο όσο διαρκεί η εκκρεμοδικία μπορεί, με αίτηση του διαδίκου που έχει έννομο συμφέρον, η οποία υποβάλλεται και αυτοτελώς, να μεταρρυθμίσει ή να ανακαλέσει ολικά ή εν μέρει την απόφαση που δέχεται ή απορρίπτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων», προκύπτει ότι το δικάζον την κύρια υπόθεση δικαστήριο που ενδεχομένως να είναι και το εφετείο, όπου εκκρεμεί λόγω άσκησης έφεσης, μπορεί μετά από αίτηση διαδίκου που έχει έννομο συμφέρον και υποβάλλεται είτε σε κάποια στάση της δίκης για την εκκρεμή κύρια υπόθεση, είτε και αυτοτελώς και χωρίς ακόμη πιθανολόγηση νέων στοιχείων (μεταβολή πραγμάτων), να μεταρρυθμίσει ή να ανακαλέσει εν όλω ή εν μέρει τη διατάσσουσα ασφαλιστικά μέτρα απόφαση, με βάση μόνον τα στοιχεία της δικογραφίας (ΑΠ 927/2021, ΑΠ 1354/2006 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 432/1985 ΤΝΠΔ.Σ.Α., ΑΠ 1846/1983 Δ 1986.809, ΑΠ 496/1972 ΤΝΠ Δ.Σ.Α.). Εξάλλου, στις δίκες επιμέλειας ανηλίκων ή επικοινωνίας με αυτούς, ενάγοντες ή εναγόμενοι δεν είναι οι ανήλικοι (αφού δεν είναι αυτοί υποκείμενα του επίδικου δικαιώματος) αλλά (ατομικά) εκείνοι, οι οποίοι αξιώνουν ή έναντι των οποίων αξιώνεται το εν λόγω δικαίωμα επιμέλειας ή επικοινωνίας (δηλαδή, οι γονείς – κατά κανόνα – των ανηλίκων) (ΕφΔωδ 6172008, ΕφΔωδ 300/2007, ΕφΔωδ 62/2004, ΕφΑθ 852/1995, ΕφΘεσ 828/1993, ΕφΑΘ 11697/1989 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ). Εν προκειμένω, ο αϊτών, με την υπό κρίση αίτησή του, την οποία ασκεί ατομικώς και για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων του Δημητρίου και Μιλτιάδη, τα οποία απέκτησε από το γάμο του με την καθ’ ης η αίτηση σύζυγό του, με την οποία βρίσκεται σε διάσταση-, ζητεί, επικαλούμενος μεταβολή των πραγμάτων και κατεπείγουσα περίπτωση, να ανακληθεί, άλλως να μεταρρυθμιστεί η με αριθμό 10/2020 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου κατά τις διατάξεις αυτής με τις οποίες ανατέθηκε προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων του στην καθ’ ης αίτηση και καθορίσθηκε προσωρινά η επικοινωνία του ιδίου με αυτά και να ανατεθεί αυτή (επιμέλεια), χρονικά κατανεμημένη κατά τον αναφερόμενο στην αίτηση τρόπο, από κοινού στον ίδιο και στην καθ’ ης η αίτηση καθώς και να καθοριστούν οι όροι επικοινωνίας με τα τέκνα τους κατά το χρόνο που δεν θα διαμένουν με αυτά, διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους. Η αίτηση αυτή, αρμοδίως (ΚΠολΔ 697) υποβάλλεται και αυτοτελώς προς συζήτηση κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (ΚΠολΔ 686 επ.) ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, στο οποίο εκκρεμεί προς εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας η επί αντίθετων αγωγών των διαδίκων κύρια υπόθεση περί ανάθεσης της επιμέλειας των τέκνων τους και περί καθορισμού της επικοινωνίας τους με αυτά και είναι παραδεκτή μόνο κατά το μέρος που ασκείται από τον αιτούντα και απευθύνεται κατά της καθ’ ης η αίτηση ατομικώς· καθ’ ο μέρος η αίτηση ασκείται από τον αιτούντα ως νόμιμο εκπρόσωπο των ανηλίκων τέκνων του και στρέφεται κατά της καθ’ ης η αίτηση υπό την αυτή ιδιότητα της εκπροσώπου των τέκνων, η αίτηση είναι απαράδεκτη, ήτοι ενεργητικά και παθητικά ανομιμοποίητη, καθόσον, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, στις δίκες επιμέλειας ανηλίκων τέκνων ή επικοινωνίας με αυτά, όπως η προκειμένη, διάδικοι δεν είναι τα ανήλικα τέκνα, αλλά, ατομικά, οι γονείς αυτών. Κατά το μέρος που κρίθηκε παραδεκτή, η αίτηση είναι νόμιμη, στηριζόμενη στη διάταξη του άρθρου 697 ΚΠολΔ και πρέπει, επομένως, να ερευνηθεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν.

Από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων …, που εξετάσθηκαν με πρόταση του αιτούντος και της καθ’ ης η αίτηση αντιστοίχως, τις ανωμοτί καταθέσεις των διαδίκων, τις με αριθμούς ./20.10.2023 και ./23.10.2023 ένορκες βεβαιώσεις των … που δόθηκαν επιμελεία του αιτούντος ενώπιον των συμβολαιογράφων Σάμου και Κατερίνης . και . αντιστοίχως έστω και χωρίς κλήτευση της αντιδίκου του και χωρίς την παρουσία αυτής, αφού πρόκειται για δίκη διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων [ΑΠ 739/1988 ΣυμπλΒΝ 2(1993)/100, ΑΠ 158/1988 ΣυμπλΒΝ 2(1993)/99, Τζίφρας «ασφαλιστικά μέτρα», 3η έκδοση, 1985, σελ. 53] και όλα τα έγγραφα που νομίμως προσκομίζουν οι διάδικοι, πιθανολογήθηκαν τα ακόλουθα: Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο πολιτικό γάμο στην Έδεσσα στις 14.11.2011, από τον οποίο απέκτησαν δύο (2) άρρενα τέκνα, το . και το ., ηλικίας σήμερα, ως γεννηθέντα στις 21.05.2012 και στις 10.06.2013, έντεκα (11) και δέκα (10) ετών αντιστοίχως. Η έγγαμη συμβίωσή τους διακόπηκε οριστικά στις αρχές του θέρους του έτους 2019 και από τις αρχές του επόμενου έτους (2020) ζουν χωριστά. Τελικά, ο γάμος των διαδίκων λύθηκε με τη με αριθμό 136/07.07.2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου, η οποία, όμως, από την εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού δεν πιθανολογήθηκε ότι έχει καταστεί αμετάκλητη. Κατόπιν αντίθετων αιτήσεων των διαδίκων, που διαφωνούσαν για την επιμέλεια των τέκνων τους, εκδόθηκε η με αριθμό 10/03.02.2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου, με την οποία διατάχθηκαν ασφαλιστικά μέτρα περί προσωρινής επιδίκασης διατροφής, ανάθεσης άσκησης επιμέλειας και ρύθμισης επικοινωνίας και χρήσης της οικογενειακής στέγης και ανατέθηκε προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας των ανωτέρω ανηλίκων τέκνων των διαδίκων . και . στην νυν καθ’ ης η αίτηση – μητέρα τους, στην οποία επίσης παραχωρήθηκε προσωρινά και η αποκλειστική χρήση της οικογενειακής στέγης, επιδικάσθηκε εις βάρος του ήδη αιτούντος προσωρινά διατροφή για λογαριασμό των ως άνω ανηλίκων τέκνων του συνολικά 450 ευρώ μηνιαίως και καθορίστηκε προσωρινά ο τρόπος επικοινωνίας αυτού με τα ανωτέρω τέκνα του και ορίστηκε ότι αυτός δικαιούται να επικοινωνεί μαζί τους: α) κάθε Τετάρτη από ώρα 17:00 έως ώρα 20.Ό0, β) κάθε Σάββατο από ώρα 10:00 έως ώρα 20.00, γ) κάθε Κυριακή από ώρα 10:00 έως ώρα 17:00, δ) κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα για μια εβδομάδα και ε) κατά τις θερινές διακοπές για ένα μήνα συνολικά, κατά τις ειδικότερα αναφερόμενες σε αυτή (απόφαση) διακρίσεις. Έκτοτε, τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων διέμεναν στην κείμενη στην πόλη της Σάμου οικογενειακή στέγη με την καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους, η οποία ασκούσε αποκλειστικά την επιμέλειά τους και επικοινωνούσαν με τον διαμένοντα σε άλλη οικία στην ίδια πόλη αιτούντα-πατέρα τους κατά τους ως άνω καθορισθέντες χρόνους. Ακολούθως, κατόπιν αντίθετων αγωγών των διαδίκων εκδόθηκε η με αριθμό 160/14.12.2021 οριστική απόφαση του ιδίου ως άνω δικαστηρίου επί της κύριας περί επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας των τέκνων των διαδίκων υπόθεσης, με την οποία, μεταξύ άλλων, ανατέθηκε η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων από κοινού στους διαδίκους-γονείς τους και ορίσθηκε ότι αυτά θα διαμένουν με την καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και με τον αιτούντα-πατέρα τους τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη καθώς και το πρώτο και τρίτο σαββατοκύριακο κάθε μήνα, πλέον διαστήματος μίας εβδομάδας κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και Πάσχα και ενός μηνός κατά την περίοδο των θερινών διακοπών. Κατά της απόφασης αυτής αμφότεροι οι διάδικοι άσκησαν αντίθετες εφέσεις, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον του παρόντος δευτεροβαθμίου Δικαστηρίου. Ωστόσο, η έκδοση της τελευταίας, απόφασης (οριστικής) προκάλεσε νέα ένταση στις μεταξύ των διαδίκων σχέσεις, καθόσον ο αιτών επεδίωξε άμεσα να εφαρμόσει τη διάταξη αυτής περί συνεπιμέλειας των τέκνων και η καθ’ ης η αίτηση αρνήθηκε, λόγω του ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν τελεσίδικη και ως εκ τούτου εκτελεστή, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την εκατέρωθεν υποβολή αντίθετων εγκλήσεων. Στο πλαίσιο της διαμάχης αυτής των διαδίκων, τα ανήλικα τέκνα τους, τα οποία αμφότεροι οι διάδικοι ανεπίγνωστα είχαν καταστήσει κοινωνούς της μεταξύ των αντιδικίας, εκδήλωσαν ευθέως την επιθυμία να διαμένουν περισσότερο χρόνο με τον αιτούντα-πατέρα τους και τουλάχιστον ίσο με το χρόνο διαμονής με την καθ’ ης η αίτηση μητέρα τους [βλ. σχετ. διαπιστώσεις (σελ. 8 και 18) της από 19.04.2022 έκθεσης ψυχοκοινωνικής μελέτης που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου από τον κοινωνικό λειτουργό του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου .]. Η επιθυμία αυτή των τέκνων, ενόψει και του χρόνου που εκδηλώθηκε, δεν δύναται δίχως άλλο να αποδοθεί μόνο στις πιθανολογούμενες, σχετικές προς τούτο παραινέσεις του πατέρα τους, αλλά πιθανολογείται ότι αποτελεί πρωτίστως απόρροια του μη αμφισβητούμενου, ισχυρού συναισθηματικού δεσμού που είχε ήδη δημιουργηθεί μεταξύ αυτού (αιτούντος) και των τέκνων του, σε συνδυασμό με τον μέχρι τότε περιορισμένο χρόνο επικοινωνίας αυτών (πατέρα και τέκνων), οι όροι της οποίας (επικοινωνίας), μάλιστα, όπως είχαν καθορισθεί με την ανωτέρω προς ανάκληση απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, δεν προέβλεπαν διανυκτέρευση των τέκνων στην οικία του πατέρα τους παρά μόνο τρεις φορές το έτος και συγκεκριμένα τις περιόδους των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και των θερινών διακοπών. Ωστόσο, η επιθυμία αυτή των τέκνων δεν εισακούσθηκε από την καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους, με αποτέλεσμα τα τέκνα, παρωθούμενα προφανώς από τον αιτούντα-πατέρα τους, να θεωρήσουν ότι υπαίτια για τη μη εκτέλεση της απόφασης που θα ικανοποιούσε την έντονη επιθυμία τους να περνούν περισσότερο χρόνο με τον πατέρα τους ήταν η καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους. Προϊόντος του χρόνου η κατά τα άνω διαμορφωθείσα κατάσταση στις σχέσεις των διαδίκων με τα τέκνα τους επέφερε χαλάρωση του μεταξύ των τέκνων και της καθ’ ης η αίτηση-μητέρας τους συναισθηματικού δεσμού που επιβάλλεται να υφίσταται μεταξύ γονέα και τέκνου και είχε ως αποτέλεσμα τα τέκνα, περί το θέρος του έτους 2022 και μετά το πέρας ολιγοήμερων διακοπών με τον πατέρα τους, να αρνηθούν να επιστρέφουν στην κατοικία της έχουσας την επιμέλεια αυτών μητέρας τους, εάν δεν ικανοποιείτο η επιθυμία τους για ίσο χρόνο διαμονής με τον αιτούντα- πατέρα τους. Έκτοτε και μέχρι σήμερα τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων διαμένουν αδιαλείπτως με τον αιτούντα-πατέρα τους στην κατοικία του τελευταίου και, παρά τις προτροπές αμφοτέρων των διαδίκων, αρνούνται να συνοικήσουν με την καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους. Περί των ανωτέρω περιστατικών σαφής είναι η από 09.03.2023 συμπληρωματική έκθεση ψυχοκοινωνικής μελέτης του ίδιου ως άνω κοινωνικού λειτουργού, που διενεργήθηκε δυνάμει νεότερης παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου. Κατά την προσωπική επικοινωνία του Δικαστή του παρόντος Δικαστηρίου με τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων, που είναι ώριμα για την ηλικία τους (10 και 11 ετών αντιστοίχως) και μπορούν να διατυπώσουν αξιόπιστο λόγο αναφορικά με ποιον από τους γονείς τους προτιμούν να διαμένουν, εξέφρασαν ευθέως την επιθυμία να διαμένουν μόνο με τον αιτούντα-πατέρα τους. Περαιτέρω, δεν πιθανολογήθηκε, ούτε άλλωστε οι διάδικοι επικαλούνται, ακαταλληλότητα οιουδήποτε εξ αυτών στην άσκηση της επιμέλειας των τέκνων τους, τουναντίον πιθανολογήθηκε ότι αμφότεροι είναι ικανοί και κατάλληλοι προς τούτο, καθόσον αγαπούν τα τέκνα τους και επιδεικνύουν αμέριστο ενδιαφέρον για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Η διαφορά δε των αντιλήψεών τους για τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των τέκνων τους, η οποία, κατά τα εκτιθέμενα στα δικόγραφά τους, συνίσταται στην άκαμπτη ή ελαστική εφαρμογή προγράμματος κανόνων στην καθημερινότητα των τέκνων, δεν αποτελεί παρά συνήθη αντιγνωμία μεταξύ γονέων που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό οιουδήποτε εξ αυτών από την ανατροφή και τη φροντίδα των τέκνων του. Τα ανωτέρω πιθανολογηθέντα περιστατικά, ήτοι η άρνηση των τέκνων να συνοικήσουν με την καθ’ ης η αίτηση μητέρα τους και η διαμονή αυτών για χρονικό διάστημα ενός και πλέον έτους αποκλειστικά στην κατοικία του αιτούντος-πατέρα τους, που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της άνω με αριθμό 10/2020 απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, συνιστούν μεταβολή των περιστατικών στα οποία θεμελιώθηκε η τελευταία και δικαιολογούν τη μεταρρύθμιση των ληφθέντων με αυτή ασφαλιστικών μέτρων με τα οποία ανατέθηκε η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων αποκλειστικά στην καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους και καθορίστηκε η επικοινωνία του αιτούντος με αυτά, αφού η επιμέλεια των τέκνων παρά τα οριζόμενα στην ως άνω απόφαση ασκείται, κατά τα προπαρατιθέμενα, εν τοις πράγμασι και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλειστικά από τον αιτούντα-πατέρα τους. Η μητέρα των τέκνων αρνείται την αίτηση και ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή στην άσκηση της επιμέλειας των τέκνων είναι ενάντια στο συμφέρον τους και θα δημιουργήσει σε αυτά μεγαλύτερα προβλήματα, όπως συνέβη με το τέκνο τους Δημήτριο, που κατά το διάστημα που διέμενε με τον αιτούντα εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά προς τις συμμαθήτριές του στο σχολείο και προοδευτικά προς το γυναικείο φύλο. Ο ισχυρισμός αυτός δεν πιθανολογήθηκε βάσιμος, αφού στην προαναφερόμενη από 09.03.2023 έκθεση ψυχοκοινωνικής μελέτης του κοινωνικού λειτουργού ., που συντάχθηκε μετά από συνεκτίμηση και εκθέσεων αξιολόγησης της σχολικής μονάδας των τέκνων, διαπιστώνεται μετά βεβαιότητας ότι κατά το χρονικό διάστημα της αποκλειστικής κηδεμονίας του αιτούντος η γενική εικόνα και συμπεριφορά των τέκνων και δη του … στο σχολικό περιβάλλον ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την εικόνα και συμπεριφορά αυτών κατά το χρονικό διάστημα που την επιμέλειά τους ασκούσε αποκλειστικά η καθ’ ης η αίτηση μητέρα τους. Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού απαιτείται η σχέση και επαφή και με τους δύο γονείς, συντρέχει επείγουσα περίπτωση να ρυθμιστεί προσωρινά το δικαίωμα επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων κατά προσήκοντα στη νέα πραγματική κατάσταση τρόπο ώστε πρωτίστως τα ανήλικα τέκνα, που είναι ήδη δέκα και έντεκα ετών αντιστοίχως, να μην αποξενωθούν από την καθ’ ης η αίτηση-μητέρα τους. Με αποκλειστικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των τέκνων και συνεκτιμωμένων της γνώμης και της ηλικίας αυτών, των συνθηκών που διαμορφώθηκαν μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και που είχαν σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση του ψυχικού δεσμού της καθ’ ης η αίτηση με τα τέκνα της, της καταλληλότητας αμφοτέρων των διαδίκων να ανταποκριθούν με επάρκεια στο καθήκον της επιμέλειας των τέκνων τους ως και της διαμονής αυτών σε κοντινή απόσταση στην ίδια πόλη, το Δικαστήριο κρίνει ότι η άσκηση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων πρέπει να ανατεθεί προσωρινά από κοινού και εξίσου στους διαδίκους-γονείς τους. Η ρύθμιση αυτή προκρίνεται καθόσον, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν, πιθανολογείται ως καταλληλότερη για την ανατροφή των τέκνων και δη εκείνη με την οποία τα τέκνα θα έχουν τη μικρότερη επιβάρυνση στην περαιτέρω ανάπτυξή τους από τις συνέπειες της κατάρρευσης του γάμου των γονέων τους και η οποία αντικειμενικώς παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των ψυχικών αναγκών των ανηλίκων για συναισθηματικές σταθερές, που επιτυγχάνονται με την ουσιαστική παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή τους σε μία χαλαρής, έστω, μορφής οικογενειακή κοινότητα και στο ίδιο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μετά ταύτα, πρέπει η υπό κρίση αίτηση, κατά το μέρος που κρίθηκε παραδεκτή και νόμιμη, να γίνει δεκτή ως και κατ’ ουσίαν βάσιμη, να μεταρρυθμιστεί η με αριθμό 10/2020 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου ως προς τις διατάξεις αυτής περί επιμέλειας και επικοινωνίας των τέκνων και να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων από κοινού στους διαδίκους, κατανεμόμενη χρονικά σε έκαστο εξ αυτών εναλλάξ ανά εβδομάδα (ήτοι εβδομάδα παρά εβδομάδα), κατά την οποία τα τέκνα θα διαμένουν στην οικία αυτού και η οποία εβδομάδα θα αρχίζει από ώρα 18:00 της Παρασκευής και θα λήγει ώρα 18:00 της επόμενης Παρασκευής, αρχής γενομένης με την καθ’ ης η αίτηση από την Παρασκευή μετά την επίδοση της παρούσας απόφασης. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει για όλο το έτος, πλην της περιόδου των θερινών διακοπών και δη των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, κατά τους οποίους η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται από έκαστο των διαδίκων, με τον οποίο τα τέκνα θα διαμένουν, εναλλάξ ανά δεκαπενθήμερο (από ώρα 10:00 της 11ης ημέρας έως ώρα 20:00 της 15ης ημέρας και από ώρα 20:00 της 15ης ημέρας έως ώρα 20:00 της τελευταίας ημέρας εκάστου μηνός) και ανά έτος, αρχής γενομένης με την καθ’ ης η αίτηση από το μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Τα τέκνα, κατά τις ως άνω ημέρες και ώρες εναλλαγής της κατοικίας των, θα παραδίδονται από τον γονέα με τον οποίο μέχρι τότε διαμένουν στην κατοικία του άλλου γονέα και θα παραλαμβάνονται από τον τελευταίο αυτοπροσώπως. Περαιτέρω, έκαστος των διαδίκων θα δύναται, κατά τους χρόνους που τα τέκνα δεν θα διαμένουν με αυτόν, να επικοινωνεί με αυτά καθημερινώς δια τηλεφώνου ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας και εκτός των ωρών των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων των τέκνων. Τέλος, πρέπει, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 613, 947 και 950 ΚΠολΔ, να απαγγελθούν ποινές εμμέσου εκτέλέσεως (χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση) για την περίπτωση παραβιάσεως των περί επικοινωνίας και παραδόσεως των τέκνων διατάξεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό και να συμψηφιστούν τα δικαστικά έξοδα εν όλω μεταξύ των διαδίκων, λόγω της ιδιότητας αυτών ως συζύγων και ενόψει του ότι δεν πιθανολογήθηκε ότι έχει καταστεί αμετάκλητη η απόφαση που έλυσε το γάμο τους (άρθρα 179 και 591 παρ. 1 ΚΠολΔ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ αντιμωλία των διαδίκων

ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΙ τη με αριθμό 10/2020 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου ως προς τις διατάξεις αυτής με τις οποίες ρυθμίσθηκε προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας των τέκνων των διαδίκων και η επικοινωνία με αυτά.

ΑΝΑΘΕΤΕΙ προσωρινά την άσκηση της επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων … από κοινού και στους δύο διαδίκους-γονείς τους και κατανέμει χρονικά αυτήν μεταξύ των διαδίκων, ώστε έκαστος εξ αυτών να ασκεί την επιμέλεια των τέκνων του, με τον οποίο αυτά θα διαμένουν, εναλλάξ ανά εβδομάδα (ήτοι εβδομάδα παρά εβδομάδα) και η οποία εβδομάδα θα αρχίζει από ώρα 18:00 της Παρασκευής και θα λήγει ώρα 18:00 της επόμενης Παρασκευής, αρχής γενομένης με την καθ’ ης η αίτηση από την Παρασκευή μετά την επίδοση της παρούσας απόφασης. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει για όλο το έτος, πλην της περιόδου των θερινών διακοπών και δη των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, κατά τους οποίους η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται από έκαστο των διαδίκων, με τον οποίο τα τέκνα θα διαμένουν, εναλλάξ ανά δεκαπενθήμερο (από ώρα 10:00 της 1ης ημέρας έως ώρα 20:00 της 15ης ημέρας και από ώρα 20:00 της 15ης ημέρας έως ώρα 20:00 της τελευταίας ημέρας εκάστου μηνός) και ανά έτος, αρχής γενομένης με την καθ’ ης η αίτηση από το μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Τα τέκνα, κατά τις ως άνω ημέρες και ώρες εναλλαγής της κατοικίας των, θα παραδίδονται από τον γονέα με τον οποίο μέχρι τότε διαμένουν στην κατοικία του άλλου γονέα και θα παραλαμβάνονται από τον τελευταίο αυτοπροσώπως.

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τον εκάστοτε υπόχρεο διάδικο να παραδώσει στον αντίδικό του τα τέκνα τους κατά τους αναφερόμενους στην ανωτέρω διάταξη χρόνους εναλλαγής της κατοικίας των τέκνων και

ΑΠΑΓΓΕΛΕΙ σε βάρος του και υπέρ του αντιδίκου του χρηματική ποινή πεντακοσίων (500) ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας δύο (2) μηνών για την περίπτωση που δεν εκτελέσει την πράξη αυτή.

ΡΥΘΜΙΖΕΙ προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας εκάστου των διαδίκων με τα τέκνα του … κατά τους χρόνους που τα τέκνα δεν θα διαμένουν με αυτόν και ορίζει ότι δικαιούται να επικοινωνεί με αυτά καθημερινώς δια τηλεφώνου ή μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας και εκτός των ωρών των σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων των τέκνων.

ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος του διαδίκου που παρεμποδίζει την αναφερόμενη στην αμέσως προηγούμενη διάταξη επικοινωνία του αντιδίκου του με τα τέκνα χρηματική ποινή εκατό (100) ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας δέκα (10) ημερών για κάθε παράβαση της υποχρέωσης αυτής.

ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ εν όλω τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των διαδίκων.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε, σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση, στο ακροατήριό του στην Ερμούπολη Σύρου, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, με παρούσα την Γραμματέα της έδρας του Εφετείου Αιγαίου, Μαρίνα Δεναξά, στις 15 Μαρτίου 2024.

    Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΝΑΞΑ

Φρικη στον Πειραιά: Ανήλικη που μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο» κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση

Με πόνους στον πρωκτό μεταφέρθηκε χθες Σάββατο στο «Τζάνειο» νοσοκομείο ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις πέντε ετών, με τους γιατρούς να σοκάρονται από την ομολογία του ότι το είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ο πατέρας του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο γιατροί έκαναν ερωτήσεις στο κοριτσάκι, για να καταλάβουν που μπορεί να οφείλονται αυτοί οι πόνοι, με την ανήλικη να παραδέχεται κλαίγοντας ότι το προηγούμενο βράδυ ο πατέρας της την παρενόχλησε στην προαναφερόμενη περιοχή του σώματός της. Κατόπιν τούτου, ενεργοποιήθηκε από το νοσοκομείο το πρωτόκολλο για την κακοποίηση και ενημερώθηκε αρχικά το Κέντρο της Άμεσης Δράσης («100») και ακολούθως η ΥΠΑ, η οποία και επιλήφθηκε και της προανάκρισης.

Παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέταση της ανήλικης και η λήψη DNA για τη διενέργεια εργαστηριακών – συγκριτικών εξετάσεων, η οποία διενεργήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, εντός του νοσοκομείου, ενώ κατασχέθηκε το εσώρουχο που φορούσε. Άμεσα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Περάματος προσήγαγαν τον κατηγορούμενο στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά και ακολούθως στην ΥΠΑ, όπου και συνελήφθη.

Στην κατοχή του πατέρα του κοριτσιού βρέθηκε και κατασχέθηκε μία συσκευή κινητού τηλεφώνου, ενώ για το σύνολο του προανακριτικού υλικού ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Επίδομα 780 ευρώ για αυτές τις μητέρες: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής αιτήσεων δικαιούχων για το επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, οι μη μισθωτές μητέρες, και πιο συγκεκριμένα, τις ελεύθερες επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα από την Τετάρτη.

Το επίδομα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού, κάτι που σημαίνει πως ανέρχεται στα 780 ευρώ και χορηγείται στις δικαιούχους για εννέα μήνες, μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Σημειώνεται ότι με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας, θα εξεταστούν και οι αιτήσεις μητέρων, που υποβλήθηκαν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Οι μητέρες που λαμβάνουν το επίδομα μπορεί να μεταβιβασθεί και στον πατέρα για χρονικό διάστημα επτά μηνών.Ακόμα, υπενθυμίζεται πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο μεταξύ, εάν και εφόσον συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Οι μητέρες δεν θα πρέπει να έχουν λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιονδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.

Οι μη μισθωτές θα υποβάλλουν την αίτησή τους και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για να της χορηγηθεί η παροχή αναδρομικά από τον μήνα που της διακόπηκε. Θα προβλέπεται η επαναχορήγηση του επιδόματος μητρότητας που δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες.

“Δεν έχω χρόνο να παίξω με τα παιδιά” | Το σεμινάριο που θα σε βοηθήσει είναι αυτό!

“Πώς να είμαστε μαζί με τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο” ονομάζεται το βιωματικό σεμινάριο για γονείς παιδιών 5-11 ετών που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Η ανάγκη

Ένα σημαντικό θέμα που πολλοί γονείς θέτουν στους ειδικούς και στους φίλους είναι η έλλειψη  του χρόνου που αφιερώνουν στα παιδιά, λόγω των πολλών ωρών της εργασίας τους:  «Περνάω αρκετό χρόνο με το παιδί μου; Και τι επιπτώσεις θα έχει στην ψυχική υγεία του μελλοντικά;»  Αλλά και γονείς που έχουν διαθέσιμο χρόνο, πάλι δεν αισθάνονται σύνδεση, δηλαδή αναδεικνύουν το ‘κενό’.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη αφιέρωσης χρόνου στις σχέσεις,  με έμφαση στον ‘ποιοτικό χρόνο.

Ποιοτικός χρόνος είναι ο χρόνος όπου οι γονείς

  • Έχουν την απόλυτη προσοχή τους στο παιδί, δηλαδή δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα του χρόνου όπου το παιδί αισθάνεται ξεχωριστό, μοναδικό. Κλειστά κινητά, τηλεόραση, κλπ.
  • Δημιουργούν κάτι ή  διασκεδάζουν μαζί με τα παιδιά.

Στόχος

Το Πρόγραμμα επιδιώκει να προσφέρει ιδέες, εναύσματα και πρακτικές για την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Επικεντρωνόμαστε στο πώς οι γονείς μπορούν να αξιοποιούν  με ουσία, νόημα και απολαυστικά τον χρόνο που αφιερώνουν όταν, μαζί με τα παιδιά, παίζουν ή προσεγγίζουν κινηματογραφικά, θεατρικά, μουσικά έργα ή επισκέπτονται ένα μουσείο ή διαβάζουν ποιήματα, λογοτεχνήματα, κ.ά.

Τρόπος υλοποίησης

Οι συμμετέχοντες συγκροτούν ομάδες έως 20 ατόμων.

Το Σεμινάριο υλοποιείται σε 3 συναντήσεις:

  • Διά ζώσης για τους διαμένοντες στην Αττική
  • Διαδικτυακά για τους διαμένοντες εκτός Αττικής ή και εντός Αττικής εάν το επιθυμούν

Το σεμινάριο υποστηρίζεται με ppt και σχετικά κείμενα.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος

Αλέξης Κόκκος

Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο ΕΑΠ Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Εύη Φωκά

Κοινωνική Λειτουργός

Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Early bird (εγγραφή με έκπτωση) έως 25 Απριλίου 2024

Για να εγγραφείτε παρακαλούμε επιλέξτε το σύνδεσμο:

https://forms.gle/VDkrk1ZV166jVuTp6

Περισσότερες πληροφορίες για το προγραμμα θα βρείτε εδώ

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνα: 2106012297 και 6979724757

Ε-Mail: adulteduc2@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για την Ένωση και τις δραστηριότητές της θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.adulteduc.gr

Πόσο κοστίζει ενα διαζύγιο; Ποια η ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων;

Πολλοί μας ρωτάτε πόσο κοστίζει ενα διαζύγιο αλλά δυστυχώς μια τέτοια ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή ενώ κάθε δικηγόρος ορίζει τη δική του αμοιβή. Ωστόσο σας έχω κόστη κατά προσέγγιση αλλά και τη λύση της δωρεάν νομικής βοήθειας!

Από την Κυριακή Χαριτάκη

Με βρίσκετε σε fb https://www.facebook.com/kiriakicharitakiforever.part2/
Instagram https://www.instagram.com/kiriakicharitaki/
TikTok https://www.tiktok.com/@kiriaki_charitaki


Το κόστος λοιπόν του διαζυγίου αρχικά εξαρτάται από το αν είναι συναινετικό ή κατ’ αντιδικία και σίγουρα είναι ανάλογο με την εκάστοτε υπόθεση. Το σίγουρο είναι ότι το κόστος του συναινετικού διαζυγίου είναι μικρότερο από αυτό του κατ’ αντιδικία, καθώς το πρώτο είναι λιγότερο χρονοβόρο αφού επιλύονται κοινή συναινέσει όλα τα ζητήματα μεταξύ των πρώην συζύγων όπως πχ τα θέματα διατροφής και επικοινωνίας των τέκνων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο γάμος στο συναινετικό διαζύγιο, λύεται ενώπιον συμβολαιογράφου με υποχρεωτική εκ του νόμου παράσταση δύο δικηγόρων.Δεν επιτρέπεται δηλαδή να έχει κοινό δικηγόρο το ζευγάρι όπως συνέβαινε κάποτε.

Σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη νομοθετημένη αμοιβή του δικηγόρου για το συναινετικό διαζύγιο είναι 400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% αλλά το τελικό ύψος της εξαρτάται από την φύση της υπόθεσης, τα θέματα που έχουν να επιλύσουν οι σύζυγοι και τον χρόνο που πρόκειται να δαπανήσει ο εκάστοτε δικηγόρος για την προάσπιση των συμφερόντων του εντολέα του.

Για παράδειγμα, εμπειρικά γνωρίζω, ότι τα ασφαλιστικά μέτρα κοστίζουν πάνω απο 1000 ευρώ ενώ όταν είχα χωρισει εγώ προσωπικά το 2016 με συναινετικό διαζύγιο, είχα δώσει 700 ευρώ.

Επίσης, η προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων χρονοχρέωση (ανά ώρα) είναι 80 ευρώ. Για το συναινετικό διαζύγιο η αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι συνήθως στα 300 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι οικονομικά συμφέρει το συναινετικό.

Αν τώρα δεν έχετε την οικονομικη δυνατότητα, μπορείτε να αναζητήσετε δωρεάν νομική βοήθεια. Δείτε περισσότερα εδώ

 

Φρίκη στην Θεσσαλονίκη: 64χρονος ασέλγησε σε 11χρονη και την μαχαίρωσε-φιλοξενούσε τους γονείς της

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορδελιού – Ευόσμου στην Θεσσαλονίκη, συνέλαβαν έναν 64χρονο Βούλγαρο για υπόθεση που αφορά σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, επικίνδυνη σωματική βλάβη και απειλή σε βάρος 11χρονης από τη Βουλγαρία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο συλληφθείς την (8-4-24) στην οικία του στο Κορδελιό, εκμεταλλευόμενος την απουσία των γονιών της ανήλικης, τους οποίους φιλοξενούσε, προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της ανήλικης, ενώ στη συνέχεια την απείλησε με τη χρήση μαχαιριού προκειμένου να μην αναφέρει το περιστατικό και την τραυμάτισε στο πόδι προκαλώντας της εκδορές.

Επιπλέον, την (10-04-24) βρισκόμενος εκ νέου μόνος με την ανήλικη εντός της οικίας του, την πλησίασε κάνοντας της άσεμνες προτάσεις, με την παθούσα να τρέπεται σε φυγή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ