fbpx

Υπάρχει ερωτική ζωή μετά τη μαστεκτομή;

| 6 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Η νούμερο ένα ανησυχία της γυναίκας που κάνει μαστεκτομή, είναι η σεξουαλικότητά της και η ερωτική της ζωή μετά από αυτή και πολλοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων. Μία αιτία μπορεί να είναι οι σωματικές αλλαγές που κάνουν μια γυναίκα να νιώθει άβολα με το σώμα της ενώ μια άλλη, είναι οι ισχυρές θεραπείες, όπως είναι η χημειοθεραπεία, που αλλάζουν τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σεξουαλικό ενδιαφέρον μιας γυναίκας. Ειδικά όταν μια γυναίκα είναι μεταξύ 20-30 ετών, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη όσον αφορά την επιλογή συντρόφου ή τη γέννηση των παιδιών που είναι θέματα πολύ σημαντικά στην αναπαραγωγική περίοδο μιας γυναίκας.

Καταρχάς μια γυναίκα μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές του σώματός της, αγγίζοντας και κοιτάζοντας τον εαυτό της, ζητώντας την υποστήριξη και τη βοήθεια των άλλων-κατά προτίμηση πρίν την επέμβαση- εμπλέκοντας και τον σύντροφό της ως μέρος της ζωής της μετά το χειρουργείο και φυσικά εκφράζοντας ανοιχτά τους φόβους, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί από την αλλαγμένη εικόνα του σώματός της.


ADVERTISEMENT

Η σεξουαλική επίδραση της μαστεκτομής και της ακτινοβολίας
Οι πιο κοινές σεξουαλικές παρενέργειες, προέρχονται  από τη ζημιά που έχουν υποστεί τα συναισθήματα μιας γυναίκας σχετικά με το πόσο ελκυστική είναι. Στη κουλτούρα μας, έχουμε διδαχθεί να βλέπουμε το στήθος ως μέρος της ομορφιάς και της θηλυκότητας, που σημαίνει πως όταν αυτό παύει να υπάρχει στο γυναικείο σώμα, κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται ανασφάλεια σχετικά με το αν ο σύντροφός της θα την αποδεχθεί και αν θα συνεχίσει να τη θέλει ερωτικά. Επιπλέον, το στήθος και οι θηλές είναι ερωτογενείς ζώνες και προκαλούν σεξουαλική ευχαρίστηση σε πολλές γυναίκες. Το άγγιγμα του στήθους είναι μέρος των προκαταρκτικών στο σεξ και για πολλές γυναίκες, το ερέθισμα του στήθους προσθέτει μεγαλύτερη σεξουαλική απόλαυση.

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού, μπορεί να επέμβει σε όλα τα παραπάνω, από την ευχαρίστηση μέχρι το χάιδεμα του στήθους. Μετά τη μαστεκτομή δεν υπάρχει καθόλου στήθος αλλά παρ’ όλα αυτά, μερικές γυναίκες απολαμβάνουν το άγγιγμα στη περιοχή της ουλής ενώ άλλες, δεν θέλουν να τις αγγίζουν καθόλου σε αυτό το σημείο και αρνούνται να τις αγγίζουν σε όλη τους τη ζωή. Επιπλέον υπάρχουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή και επιλέγουν συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ, ώστε να μην φαίνεται η απουσία του στήθους.

Η μαστεκτομή ή η ακτινοβολία, συνήθως δεν μειώνει τη σεξουαλική διέγερση της γυναίκας, ούτε την ικανότητά της να ερεθιστεί στη περιοχή των γεννητικών οργάνων ή να έρθει σε οργασμό. Μια τελευταία μελέτη, κατέδειξε ότι μέσα σε ένα χρόνο από τη μαστεκτομή, οι περισσότερες γυναίκες σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, έχουν καλή συναισθηματική προσαρμογή και σεξουαλική ικανοποίηση, και αναφέρουν ότι η ποιότητα της ζωής τους είναι παρόμοια με τη ποιότητα ζωής μιας γυναίκας που δεν είχε ποτέ καρκίνο.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο, μερικές γυναίκες έχουν χρόνιους πόνους στο στήθος και στους ώμους, μετά τη μαστεκτομή και κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης, η στήριξη αυτών των περιοχών με μαξιλάρια, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα.

Στη περίπτωση που η γυναίκα υποβάλλεται σε επέμβαση διατήρησης του μαστού και κατόπιν σε θεραπεία με ακτίνες, το στήθος μπορεί να φέρει ουλές και να έχει διαφορετικό μέγεθος και σχήμα ενώ το δέρμα στη περιοχή, μπορεί να είναι ερεθισμένο και πρησμένο. Παρ’ όλα αυτά η αίσθηση του στήθους και των θηλών που υπήρχε πρίν το χειρουργείο δύναται να επανέλθει.

Σεξουαλική επίδραση της επανόρθωσης του στήθους
Η επανόρθωση του στήθους επαναφέρει το σχήμα του στήθους αλλά δεν μπορεί να ανακτήσει απόλυτα την αίσθηση που προϋπήρχε. Το νεύρο που διοχετεύει την αίσθηση της αφής στη θηλή, αποσυνδέεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ενώ σε ένα επανορθωμένο στήθος, η αίσθηση ευχαρίστησης στο άγγιγμα της θηλής, χάνεται καθώς η αναδόμηση της θηλής προσφέρει πολύ μικρότερη αίσθηση. Το δέρμα του επανορθωμένου στήθους, θα ανακτήσει ένα μέρος της ευαισθησίας στο άγγιγμα αλλά δεν θα δίνει την ίδια αίσθηση ευχαρίστησης μετά τη μαστεκτομή. Παρ’ όλα αυτά η επανόρθωση πολύ συχνά κάνει τις γυναίκες να νιώθουν άνετα με το σώμα τους και τις κάνει να αισθάνονται πιο ελκυστικές.

Η επίδραση στο σύντροφο
Τα θέματα σχέσεων είναι εξίσου σημαντικά επειδή η διάγνωση του καρκίνου μπορεί να είναι το οδυνηρή όχι μόνο για την ασθενή αλλά και για τον σύντροφό της. Συνήθως ο σύντροφος μιας γυναίκας με καρκίνο του στήθους, δεν ξέρει πώς να εκφράσει την αγάπη του σωματικά και συναισθηματικά μετά τη θεραπεία και ειδικά μετά το χειρουργείο. Η σχέση όμως μπορεί να βελτιωθεί αν ο σύντροφος συμμετέχει στις αποφάσεις που λαμβάνει η γυναίκα για το συγκεκριμένο θέμα και τη συνοδεύει στο χειρουργείο και σε όποια άλλη θεραπεία χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή είναι πολύ βοηθητική. Ο ειδικός μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή, να θεωρήσει την ύπαρξη της σεξουαλικότητάς της δεδομένη μετά το χειρουργείο ώστε η γυναίκα να λάβει το μήνυμα ότι δεν θα απορριφθεί ως γυναίκα.

Ο σύζυγος ή ο σεξουαλικό σύντροφος καλό είναι να είναι μέρος της συμβουλευτικής διαδικασίας της γυναίκας, παρέχοντας άφθονη επιβεβαίωση ειδικά στο σωματικό κομμάτι, δηλαδή αγγίζοντας, φιλώντας ή αγκαλιάζοντας. Εξαιτίας του φόβου της απόρριψης, οι περισσότερες γυναίκες αρνούνται να κάνουν σεξ μετά τη μαστεκτομή και ο σύντροφος συνήθως κάνει πίσω, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή δεν είναι σίγουρος ότι η γυναίκα είναι έτοιμη σωματικά.

Σε κάθε περίπτωση η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη μετά τη μαστεκτομή και ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα αλλά και τον σύντροφό της. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο άντρας πρέπει να συμμετέχει στη σωματική ανάρρωση από τη πρώτη στιγμή, από το να βοηθήσει τη γυναίκα να αλλάξει ρούχα μέχρι να πεί στη γυναίκα ότι του αρέσει και τον ελκύει όπως πρίν.

Πηγή: http://www.cancer.org/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ