fbpx

Το παιδί μου δεν συμπαθεί τον/τη σύντροφό μου

| 12 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Όταν το παιδί δεν συμπαθεί το/τη νέο/α σας σύντροφο, τότε καλείστε να ισορροπήσετε τις ανάγκες σας με τις ανάγκες του παιδιού σας. Παρακάτω θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί φέρεται άσχημα ή αντιδρά έντονα και γενικότερα κάνει τα πάντα για να δείξει πόσο πολύ δεν θέλει τον/τη νέο/α σας σύντροφο.

Ξεκαθαρίστε την πραγματικότητα


ADVERTISEMENT

Πολλοί άνθρωποι θα σας πούν ότι αν το παιδί σας δεν συμπαθεί το/τη σύντροφό σας, τότε θα πρέπει αυτόματα να χωρίσετε. Όμως ένα παιδί ηλικίας π.χ. 9 ετών, είναι σε θεση να αντιληφθεί ότι η νέα σχέση του γονέα σημαίνει απόσπαση χρόνου και προσοχής από εκείνο. Επομένως ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να απορρίψει το πρόσωπο με το οποίο βγαίνετε. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξεκαθαρίσετε αν το παιδί σας έχει τουλάχιστον έναν λόγο που ενδεχομένως εσείς να μην αναγνωρίζετε ή αν το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι ενώ είναι για εσάς η νούμερο ένα προτεραιότητα, δεν μπορεί να έχει λόγο σε κάθε σας απόφαση. Προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι η άρνηση του παιδιού απέναντι στον/στη σύντροφό σας, δεν έχει βάσιμη αιτία, μπορείτε να ρωτήσετε τους στενούς σας φίλους ή την οικογένειά σας αν έχουν αντίρρηση ή αν ανησυχούν για το άτομο με το οποίο βγαίνετε. Εάν είναι και εκείνοι αρνητικοί, τότε ίσως να πρέπει να δώσετε σκεφτείτε μήπως έχουν δίκιο και κατά πόσο αυτή η σχέση είναι κατάλληλη για εσάς.

Συζητήστε μαζί του

Ωστόσο εάν νομίζετε ότι το παιδί σας δεν συμπαθεί τον/τη σύντροφό σας σε μία προσπάθεια να κυριαρχήσει στη ζωή σας, θα σας πρότεινα να καθίσετε και να συζητήσετε μαζί του για τη σχέση σας. Εάν σκέφτεστε μάλιστα να παντρευτείτε κάποια στιγμή με αυτόν τον άνθρωπο, πείτε το στο παιδί σας και σε περίπτωση που θεωρείτε ότι πρέπει να ειπωθεί, ενημερώστε το ότι είστε απογοητευμένοι που η σχέση σας με τον άλλον γονέα δεν μπορεί να ξαναφτιαχτεί αλλά ακριβώς γι΄αυτό νιώθετε και έτοιμοι να προχωρήσετε.
Προχωρήστε και μοιραστείτε μαζί του όλα τα πράγματα που ζητάτε σε έναν άνθρωπο και δείξτε του, πώς ο/η σύντροφός σας πληρεί αυτά τα κριτήρια. Για παράδειγμα πείτε «Ψάχνω για κάποιον που να με σέβεται να με φροντίζει και να νοιάζεται για μένα» και ύστερα μοιραστείτε μαζί του ένα περιστατικό με τον σύντροφό σας, που να δείχνει ακριβώς αυτό.
Τελειώστε τη κουβέντα λέγοντας στο παιδί σας ότι το αγαπάτε απεριόριστα και πως ελπίζετε ότι θα στηρίξει την ευτυχία σας. Επιπλέον, ρωτήστε το αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για διευκολύνετε τη μετάβασή του, στη νέα κατάσταση!


ADVERTISEMENT

Δημιουργήστε ευκαιρίες

Μετά τη συζήτηση, μπορείτε να δημιουργήσετε ευκαιρίες ώστε το παιδί σας και ο/η σύντροφός σας, να συναντηθούν με έναν τρόπο που να μην φαντάζει «απειλητικός». Για παράδειγμα, προσπαθήστε να βγείτε όλοι μαζί και να πάτε κάπου που θα περάσετε καλά ώστε να δείτε πως επιδρά στη σχέση τους, η ευκαιρία για παιχνίδι και διασκέδαση.

Μιλήστε στον/στη σύντροφό σας
Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας με τον/την σύντροφό σας. Εάν αισθάνεστε ότι είναι λίγο σκληρός/ή με το παιδί σας ή έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό, πρέπει να του μιλήσετε. Πηγαίνοντας τη σχέση σας ένα βήμα παραπέρα, χωρίς προηγουμένως να έχετε λύσει τέτοια σημαντικά ζητήματα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αμβλύνετε τις διαφορές τους.

Τέλος, κάντε μία ειλικρινή προσπάθεια να είστε αρκετά ευαίσθητοι με το παιδί σας. Το να βγαίνει ο γονιός με έναν/μία νέο/α σύντροφο, είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να το αποδεχτεί. Ενδεχομένως το παιδί να μην αντιπαθεί το/τη σύντροφό σας αλλά το γεγονός πως αισθάνεται ότι εξαιρείται ή αντικαθίσταται. Κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλετε για να λύσετε αυτά τα ζητήματα και να κατευνάσετε τα συναισθήματα του παιδιού, θα σας οδηγήσουν γρηγορότερα στην αίσθηση αρμονίας που αναζητάτε.

Jennifer Wolf
Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια μονογονέων
Πηγή: http://singleparents.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ