Θέλω απόψε ραντεβού: 6 καυτές ερωτήσεις, βρίσκουν απαντήσεις!

1

Με τα παιδιά και τις υποχρεώσεις σήμερα, που καιρός για έρωτες, ε; Λάθος! Ο τύπος στο γυμναστήριο που επαινεί τις προσπάθειές σας, η υπάλληλος στο βίντεο κλάμπ που σας χαμογελάει κάθε Παρασκευή που πάτε για DVD, ο αδερφός μιας συναδέλφου που όποτε έρχεται στο γραφείο, σας στολίζει κοπλιμέντα…είναι ευκαιρίες για μια νέα αρχή, διότι εκτός από μονογονέας, είστε και άνθρωπος! Αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο αλλά υπάρχει τρόπος και χρόνος για προσωπική ζωή, χωρίς να φρικάρετε εσείς ή τα παιδιά. Αυτό το άρθρο θα απαντήσει στα άγχη και τις απορίες όλων εσάς, που θέλετε αλλά φοβάστε να ξαναβγείτε…στην αρένα!

Καταρχάς, πώς θα ξέρω ότι είμαι έτοιμος/η να βγώ με κάποιον/α;

Εάν στο προσκήνιο υπάρχει κι άλλος γονέας, σύντομα θα ανακαλύψετε κάτι που λέγεται «Ελεύθερος χρόνος» και που μοιραία κάποια στιγμή, θα θελήσετε να τον γεμίσετε. Τον πρώτο καιρό που τα παιδιά σας θα περνάνε κάποια Σαββατοκύριακα με τον άλλο γονέα,  θα δείτε κι εσείς πως τη μία στιγμή θα χορεύετε μόνοι σας στο σαλόνι και την άλλη, θα στενοχωριέστε που τα παιδιά δεν είναι εκεί να γελάσουν και να χορέψετε μαζί. Όταν δεν κάνετε το διαιτητή, δεν επιβλέπετε παιχνίδια και δεν φτιάχνετε πατάτες με αυγά, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιοί είστε.

Η Jennifer Fink ,μαμά τεσσάρων παιδιών, εξηγεί «Δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να γνωρίσω κάποιον άλλον, από φόβο ότι αν η καινούρια μου σχέση δεν ήταν καλή, θα έκανα κακό στα παιδιά. Ωστόσο 5 μήνες αφού χωρίσαμε με τον άντρα μου, αποφάσισα να βγώ εκεί έξω και να το τολμήσω. Πώς ήξερα ότι είμαι έτοιμη; Όταν δεν άντεχα κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο που έλειπαν τα παιδιά, να βλέπω ταινίες επί ταινιών στο Dvd και να μένω μέσα λύνοντας Sudoku».   Εάν πάλι εκτός από μονογονέας είστε και ο μόνος γονέας, προσπαθήστε όσο και όπως μπορείτε να βρείτε έναν άνθρωπο ή μία μπέιμπι σίτερ να φυλάει κάποιες φορές τα παιδιά διότι είναι απαραίτητο να αποφορτίζεστε!

Οκ είμαι έτοιμος/η να ξαναβγώ με κάποιον, αλλά από πού να αρχίσω; 

Για κανένα γονιό, και γενικώς για κανέναν άνθρωπο, δεν έρχεται ο/η νέος/α σύντροφος ουρανοκατέβατα. Για αρχή μπορείτε να δώσετε το πράσινο φως στους φίλους σας να σας συστήσουν ανθρώπους που γνωρίζουν και πιστεύουν πως σας ταιριάζουν. Γενικώς, ενημερώστε τον κύκλο σας πως είστε διαθέσιμος/η χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν γονείς που γνώρισαν τον νέο τους σύντροφο εντελώς τυχαία σε μπαρ, παιδικές χαρές ή παιδότοπους.
Καταλαβαίνουμε πόσο πολυάσχολοι είστε παρ’ όλα αυτά μπορείτε να βρείτε χρόνο ακόμη και από το σπίτι για να δικτυωθείτε. Τη στιγμή που τα παιδιά κοιμούνται ή είναι στο σχολείο, μπείτε στο Facebook, κάντε καινούριους φίλους ή εγγραφείτε σε κάποιο σοβαρό site γνωριμιών. Προσοχή μόνο, να είστε επιλεκτικοί!

Για πες τώρα, πρέπει αυτός που θα γνωρίσω να είναι οπωσδήποτε γονιός;

Μπορεί. Το να έχεις παιδιά είναι μια τόσο διαφορετική εμπειρία ζωής που είναι δύσκολο για κάποιον χωρις παιδιά να καταλάβει την πίεση ή την έλλειψη χρόνου και τα διαφορετικά προβλήματα. Όσο κι αν ένας άνθρωπος αγαπάει τα παιδιά, όταν δεν έχει δικά του, μιλάει άλλη γλώσσα. Από την άλλη βέβαια ένας γονιός μπορεί να καταλάβει και να «συμβιβαστεί» με το «τρελλό» και απρόβλεπτο πρόγραμμα ενός άλλου μονογονέα αλλά η σχέση σας μαζί του/της, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εφιαλτικό ντόμινο. Ως γονείς και οι δύο, και προκειμένου να βρείτε λίγο χρόνο για τη σχέση σας, θα πρέπει κάθε φορά να συγχρονίσετε τα πρόγραμμά σας με το πρόγραμμα των πρώην σας και των νέων τους συντρόφων αλλά και με το πρόγραμμα των πρώην των νέων τους συντρόφων. Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν νόρμες για το αν πρέπει να βγαίνετε μόνο με μονογονείς ή όχι. Εάν κάτι πάει καλά με κάποιον, πηγαίνει καλά είτε είναι γονιός είτε όχι!

…και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συστήσω τον/την νέο/α μου σύντροφο στα παιδιά;

«Όταν άρχισα να βγαίνω με κάποιον, οι κόρες μου 8 και 12 ετών, το ψυχανεμίστηκαν. Επειδή ο μπαμπάς τους, τους είχε ήδη συστήσει τη νέα του κοπέλα, υπέθεσα ότι δεν θα το έπαιρναν στραβά. Βέβαια η μεγαλύτερή μου κόρη δεν ήθελε στην αρχή ούτε να ακούσει και μάλιστα ήταν κατηγορηματική στην άρνησή της να τον γνωρίσει, αλλά τα παιδιά μου είναι κορίτσια και μιλάμε για τη μαμά τους. Τελικά, μετά από 8 μήνες σχέσης, τον κάλεσα σε ένα πάρτυ με φίλους, επομένως και τα κορίτσια είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν αλλά και ο ίδιος δεν ένιωσε άβολα σαν να δίνει συνέντευξη για δουλειά» μας λέει η Meredith. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να αφήσετε αρκετούς μήνες να περάσουν ώστε να σιγουρευτείτε ότι η σχέση σας θα έχει διάρκεια. Ίσως για αρχή, μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά δείχνοντας τους μια φωτογραφία του /της ή αφήνοντάς τα, να απαντήσουν στην κλήση του/της και να ακούσουν τη φωνή του/της ώστε σιγά σιγά να συνηθίζουν στην ιδέα!

Όταν περάσει λίγο ο καιρός, μπορεί ο/η φίλος/η μου να κοιμηθεί στο σπίτι ενώ είναι μαζί μας και τα παιδιά μου;

Μμμμ..όχι! Κανένα παιδί, είτε είναι 3 είτε 13, δεν θέλει να σας δεί να φιλιέστε με πάθος με κάποιον που δεν είναι ο μπαμπάς ή η μαμά του. Στην αρχή καλό είναι να έχετε κατά κάποιο τρόπο «διπλή ζωή», εωσότου η σχέση σας γίνει πιο σοβαρή. Κοιμηθείτε με τον φίλο σας ή τη φίλη σας στο σπίτι, όταν τα παιδιά σας λείπουν στον άλλο γονέα ή στη γιαγιά τους.

Ωραία, άντε και κάνω μια νέα σχέση. Τι γίνεται εάν χωρίσω με τον/τη νέο/α μου σύντροφο; Θα ξαναπληγωθούν τα παιδιά;

Όπως υπάρχει η πιθανότητα να κάνετε σχέση με κάποιον, η ίδια πιθανότητα υπάρχει και να (ξανα) χωρίσετε. Εάν τα παιδιά σας είχαν δεθεί με τον/την νέο/α σας σύντροφο, σίγουρα θα στενοχωρηθούν αλλά δεν θα καταστραφούν. Φυσικά μπορεί να νιώσετε λίγο αμήχανα όταν θα πρέπει να τους ανακοινώσετε ότι ξαναχωρίσατε και ίσως μέσα σας, να αμφισβητήσετε και το πόσο καλός γονιός είστε. Όμως, πιστέψτε μας, για τα παιδιά σας, αυτό που προέχει είναι να είστε εσείς ευτυχισμένοι για να είναι και εκείνα! Από την άλλη, δείτε το κι έτσι: Αξίζει τον κόπο να το ρισκάρετε, ώστε να δούν τα παιδιά σας πως είναι δύο άνθρωποι μέσα σε μία υγιή σχέση αγάπης και να καταλάβουν πως ακόμη κι αν δεν τα βρήκατε με τον μπαμπά ή τη μαμά τους, δεν σημαίνει πως δεν θα τα βρείτε ποτέ με κανέναν ούτε πως δεν είστε σωστό πρότυπο για εκείνα!

Με τις ευχές μας!

Πηγή: parents.com