fbpx

Σημάδια ότι η οικιακή βοηθός, σας εξαπατά

| 6 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Όταν λέμε «οικιακή βοηθό» το μυαλό μας πάει κατευθείαν στον ατυχή χαρακτηρισμό «υπηρέτρια» ή αλλιώς «υπερεσία» όπως έλεγε και η Εθνική μας «υπηρέτρια», Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Η οικιακή βοηθός στις μέρες μας, είναι μια παρουσία απαραίτητη ειδικά για έναν εργαζόμενο μονογονέα, και μπορεί να σημαίνει μια κυρία που καθαρίζει το σπίτι μας ή σιδερώνει μια φορά το δεκαπενθήμερο επειδή εμείς δουλεύουμε όλη μέρα και δεν προλαβαίνουμε, είτε κάποια κυρία που μας κρατάει το παιδί για λίγες ώρες ή που φροντίζει ένα δικό μας ηλικιωμένο πρόσωπο. Φυσικά δεν θέλουμε να προσβάλλουμε κανέναν ούτε σημαίνει ότι επειδή θα μπεί στο σπίτι μας ένας άγνωστος άνθρωπος, είναι και εξ ορισμού απατεώνας, όμως πολλά κρούσματα έχουν σημειωθεί με οικιακές βοηθούς και καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε. Ακολουθούν τα σημάδια που πρέπει να σας θορυβήσουν:

Αγορές εκτός λίστας
Εάν δίνετε στην οικιακή βοηθό έξτρα χρήματα για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή αγορές για το παιδί, είναι λογικό να προκύψουν παρεξηγήσεις ή μπερδέματα. Μπορεί για παράδειγμα να δείτε στις αποδείξεις αγορές εκτός λίστας ή αγορές προιόντων που δείχνουν να τελειώνουν πιο συχνά απ’ όσο θα έπρεπε (π.χ. απορρυπαντικό πλυντηρίου ή καθαριστικό για τα τζάμια). Το ζήτημα εδώ δεν είναι τα 5 ή τα 10 ευρώ αλλά το σύνολο των εξόδων που δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεστε. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν δοκιμαστικές αγορές ώστε να δούν αν θα αντιδράσετε για κάτι επιπλέον που δεν προβλεπόταν να αγοραστεί. Αν για παράδειγμα δείτε στην απόδειξη του σούπερ μάρκετ αγορά κραγιόν αξίας 7 ευρώ, πιθανόν να σας τεστάρει να δεί αν θα το κάνετε θέμα ή θα καταφέρει να το «περάσει» μέσα στα έξοδα επειδή εσείς θα ντραπείτε να το θίξετε. Και αν δεν το θίξετε, θα το ξανακάνει την επόμενη φορά με κάτι πιο ακριβό. Γι’ αυτό καλό είναι να αγοράζετε εσείς ότι χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά της και σε περίπτωση που πρέπει να αγοράσει κάτι η ίδια, να βάζετε όρια τόσο στα έξοδα όσο και στη συμπεριφορά. Εάν πάλι, πρόκειται για κάτι εντελώς αθώο που έγινε από ανθρώπινο λάθος, αναφέρετέ το εντελώς χαλαρά και εξηγήστε της ότι θα θέλατε αυτές οι αγορές να γίνονται ξεχωριστά από τις οικογενειακές αγορές, ώστε να ελέγχετε κι εσείς τον προϋπολογισμό του σπιτιού σας.


ADVERTISEMENT

Συχνή χρήση του τηλεφώνου εν ώρα εργασίας
Το να ανταλλάσσει κάποιος μηνύματα ή τηλεφωνήματα στη δουλειά, είναι αγενές και αποσπά τον άνθρωπο που πληρώνεται για να δουλεύει. Όμως πέρα από το επαγγελματικό, θα μπορούσε να είναι και σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.
Φυσικά δεν πειράζει να πάρει η γυναίκα ένα τηλέφωνο να μιλήσει με κάποιον αν χρειαστεί αλλά τα συχνά τηλεφωνήματα δείχνουν ότι κάτι στη ζωή της είναι πιο σημαντικό από τη δουλειά της ή στη χειρότερη, ότι με κάποιον συνεννοείται για κάτι που αφορά το σπίτι σας. Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε αλλά ούτε και να σας αφήσουμε να το «περάσετε» έτσι. Καλό είναι λοιπόν τα χρήματά σας και τις πιστωτικές σας, να τα έχετε κλειδωμένα και σε ασφαλή σημεία ενώ η τοποθέτηση συναγερμού δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα!

Προσπαθεί να κάνει τη σχέση σας πιο προσωπική
Για πολλούς, η οικιακή βοηθός γίνεται με τα χρόνια μια έμπιστη φίλη και όχι άδικα. Είναι το άτομο που βλέπεις μέρα με τη μέρα και είναι λογικό. Αλλά έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε οτιδήποτε ξεπερνάει τα όρια του επαγγελματισμού. Προσέξτε μήπως ο σύντροφός σας ή οι ηλικιωμένοι γονείς σας, εμπλέκονται συναισθηματικά ή εξαρτώνται από εκείνη, είτε μιλώντας όλη την ώρα γι’ αυτή είτε θεωρώντας τη σχέση τους μαζί της πιο σημαντική από τη σχέση με τους φίλους ή την οικογένειά τους.

Οι άνθρωποι που έχουν παραβατική συμπεριφορά, συνήθως προσπαθούν να γίνουν πρώτα, άτομα εμπιστοσύνης μέσα σε μια οικογένεια. Ειδικά αν μιλάμε για ηλικιωμένους, αρκεί λίγη παραπάνω ένδειξη στοργής για να αλλάξουν ρόλο στη ζωή των εργοδοτών τους. Στην αρχή, ξεκινάει με μικρά δωράκια, στοργικά χτυπήματα στον ώμο, αγκαλιές, κομπλιμέντα και εξελίσσεται σε μία σχέση περισσότερο οικεία απ’ ότι θα έπρεπε. Υπάρχουν άτομα που έχουν δεί τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αγοράζουν αυτοκίνητο στην οικιακή βοηθό, να της πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού της ή να της δανείζουν χρήματα που δεν πήραν ποτέ πίσω.


ADVERTISEMENT

Η μοναξιά, είναι η καλύτερη βάση για έναν άνθρωπο να εκμεταλλευτεί και να δράσει εναντίον εκείνου που τη βιώνει ή την αισθάνεται. Γι΄ αυτό καλό είναι πρώτον, να προσπαθήσετε να περνάτε χρόνο με τον ηλικιωμένο γονιό ή συγγενή σας ώστε να μη χρειάζεται να παίζει αυτό το ρόλο η οικιακή βοηθός ή να τον πηγαίνετε βόλτα ή σε διάφορες δραστηριότητες ώστε να μη νιώθει μοναξιά και γίνεται ευάλωτος. Δεύτερον να αποτρέψετε τη πρόσβαση της οικιακή βοηθού στα οικονομικά του. Αν για παράδειγμα ανακαλύψετε ανεξήγητες ή παράλογες χρεώσεις ή αναλήψεις από τη πιστωτική του ή τον τραπεζικό του λογαριασμό, καταγγείλετέ το στη τράπεζα και ενημερώστε τους πως υποψιάζεστε ότι έγινε χρήση της κάρτας χωρίς να έχει λάβει γνώση ο δικαιούχος. Σε περίπτωση που ανησυχείτε για την όποια περιουσία αυτού του ανθρώπου, μιλήστε με το συμβολαιογράφο του και ρωτήστε τον πώς μπορείτε να τον προστατέψετε αλλά και να προστατευθεί ο ίδιος.

Άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια
Οι προσωπικές ιστορίες είναι το νούμερο ένα δόλωμα μιας οικιακής βοηθού που έχει πρόθεση να σας εξαπατήσει. Εάν τα αγαπημένα σας πρόσωπα, σας εκφράσουν την ανησυχία τους για κάποιο προσωπικό πρόβλημα που τους εμπιστεύθηκε η οικιακή βοηθός, ίσως η ώρα να αναλάβετε δράση. Μία αδερφή με καρκίνο που δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά της, ένα παιδί που είναι άνεργο και χρειάζεται δουλειά, ένας σύζυγος που έχει απελαθεί, μια μάνα που είναι στο νοσοκομείο και δεν έχει να πληρώσει την αποκλειστική, είναι σενάρια που φτιάχνονται συνήθως με σκοπό να συγκινήσουν τη καρδιά και τη τσέπη του αποδέκτη τους. Σε αυτή τη περίπτωση δράστε γρήγορα. Καλέστε οικογενειακό συμβούλιο και σιγουρευτείτε ότι συμφωνείτε και ότι δεν είναι διχασμένα τα μέλη μεταξύ τους. Είναι σημαντικό να μιλήσετε όλοι μαζί σε εκείνον ή εκείνη που έχει βάλει στόχο η οικιακή βοηθός εξηγώντας του/της γιατί πρέπει να προσέχει.

Μια άλλη λύση είναι ότι σε περίπτωση που η οικιακή βοηθός έχει προέλθει από κάποιο γραφείο ευρέσεως εργασίας, καλό είναι να το ενημερώσετε. Φυσικά δεν σας προτείνουμε να γίνετε υστερικοί. Η οικιακή βοηθός είναι και εκείνη άνθρωπος και μπορεί σε μια στιγμή αδυναμίας ή προσωπικού προβλήματος, να εμπιστεύθηκε το θέμα της σε κάποιον μέσα στην οικογένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε το γραφείο που σας την πρότεινε και να κάνετε βεβιασμένες κινήσεις. Αν όμως η στάση της «κατατρεγμένης» και μάλιστα με βάση το οικονομικό, είναι καθημερινότητα μέσα στο σπίτι σας, πρέπει να δράσετε, στην ανάγκη και με τη βοήθεια δικηγόρου αν ο άνθρωπος τον οποίο έχει βάλει στόχο και επειδή τη λυπάται, αρνείται να δεί την αλήθεια!

Λείπει από τη δουλειά τις Δευτέρες
Κι ενώ η οικιακή βοηθός φαίνεται υπεύθυνη και αξιόπιστη, τον τελευταίο καιρό ειδοποιεί όλο και πιο συχνά ότι θα λείψει και οι μέρες αυτές είναι συνήθως Δευτέρες. Θα μου πείτε ότι σας μυρίζει κοπάνα αλλά πέρα από τη κοπάνα, υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως η κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ. Όταν οι άνθρωποι επιδίδονται σε αυτές τις καταχρήσεις το Σαββατοκύριακο, είναι αδύνατον να αποδώσουν τη Δευτέρα. Ελέγξτε αν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας και τα ποτά στο σπίτι, δεν έχουν καταναλωθεί και κρύψτε τα σε ένα ασφαλές και κατάλληλο σημείο. Κρύψτε και τις συνταγές του γιατρού ώστε να μην μπορέσει να αγοράσει τα φάρμακα αυτά για τον εαυτό της. Μπορεί να σας φαίνεται ακραίο αλλά δεν είναι, ειδικά αν δεν ξέρετε ποιόν βάζετε στο σπίτι σας. Κανείς δεν έχει ταμπέλα στο μέτωπο που να λέει «Κάνω ναρκωτικά» και πάντα απαιτείται χρόνος για να το καταλάβετε. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προστατέψετε τα οικονομικά σας διότι οι άνθρωποι που παίρνουν ουσίες ή είναι αλκοολικοί, είναι και πιο επιρρεπείς στο να αποσπάσουν χρήματα προκειμένου να ικανοποιήσουν την εξάρτησή τους.

Εσείς, έχετε παρόμοια εμπειρία; 

Πηγή: http://www.caring.com/

Ετικέτες

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ