Σεξ με τον/την πρώην σύζυγο: Το τέλος του τέλους!

0

Μία πτυχή του διαζυγίου είναι και το σεξ με τον/την πρώην σύζυγο. Μην εκπλήσσεστε, είναι κάτι που συμβαίνει και μπορεί να συμβεί και σε εσάς!

Μερικές φορές δεν είναι κάτι που έχει προσχεδιαστεί και μπορεί να συμβεί τυχαία τη στιγμή που εκείνος/η ήρθε να πάρει από το σπίτι σας τα CD του/της ή τα πουλόβερ του/της. Ή μπορεί να προσποιηθήκατε πως τον/την καλείτε για να μιλήσετε για τη διατροφή ή για το παιδί,  επειδή σας έλειψε εκείνος/η…ή το σεξ! Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν σας συνέβη ή θέλετε να σας συμβεί, καλό είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας «Πόσο καλή ιδέα είναι το σεξ με τον/την πρώην;».

Η επιλογή παρτενέρ στο σεξ είναι δική σας υπόθεση. Όμως μην ξεχνάτε ότι μπορεί να έχει μεγάλο συναισθηματικό κόστος για εσάς και τα παιδιά, καθώς ενδέχεται να σας γυρίσει πάλι στο σημείο μηδέν, δηλαδή στη στιγμή που σας ζητούσε διαζύγιο και ουρλιάζατε ή στο σημείο που ζητούσατε διαζύγιο και πετούσατε τα πράγματά του/της από το μπαλκόνι. Είστε σίγουροι πως θέλετε να το ξαναζήσετε;

Είναι κατανοητό πως και για τις δύο πλευρές, η ιδέα να χάσει κανείς μια μακροχρόνια σχέση είναι τρομακτική. Η προσκόλληση στο/στη σύζυγο είθισται να είναι έντονη τον πρώτο καιρό του διαζυγίου και είναι δύσκολο να γυρίσετε την πλάτη σε αυτό που είχατε και να φύγετε εν μία νυκτί. Για αυτό το λόγο όταν παίρνει τηλέφωνο ο/η πρώην και σας ζητάει να βρεθείτε, είναι εύκολο να υποκύψετε στην ασφάλεια κάποιου που σας γνωρίζει-ίσως-καλύτερα από τον καθένα!

Το θέμα είναι ότι το σεξ δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματά σας, ειδικά αν αυτά αφορούσαν την μεταξύ σας επικοινωνία, την αλληλοεκτίμηση, τον αλληλοσεβασμό ή την εμπιστοσύνη. Είναι εντυπωσιακό πως μοιάζει ο κόσμος μετά από ένα καλό σεξ και είναι απίστευτη η αίσθηση ευτυχίας που φέρνει η εξοικείωση με έναν άλλον άνθρωπο. Τη στιγμή ή την περίοδο που θα βρεθείτε ερωτικά, θα ξεχάσετε τους μεταμεσονύκτιους καυγάδες, την λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση, μέχρι και το πόσο σιχαινόσασταν ή ανατριχιάζατε καθώς έκοβε τα νύχια του με τον νυχοκόπτη, βλέποντας τον αγώνα στην τηλεόραση.

Εάν το διαζύγιο ήταν η μοναδική λύση στις διαφορές σας, τότε το σεξ το μόνο που θα κάνει είναι να περιπλέξει τα πράγματα αλλά εάν θέλετε να το κάνετε, κάντε το. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτά τα πράγματα, το μόνο αντικειμενικά σωστό, είναι αυτό που θέλετε εσείς διότι εσείς αποφασίζετε.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να απαντήσετε στον εαυτό σας πρίν ,ή έστω αφού, κάνετε έρωτα με τον/την πρώην σύζυγο, όπως:

 • Γιατί πήρατε διαζύγιο; Είχατε τουλάχιστον έναν καλό λόγο που χωρίσατε; Το σεξ θα διορθώσει τα πράγματα;
 • Είστε ακόμη ερωτευμένη/ος με τον/την πρώην σύζυγο ή απλά φοβάστε ότι θα μείνετε μόνοι;
 • Εσείς και ο/η πρώην σύντροφος χρησιμοποιείτε το σεξ για να αποφύγετε να αντιμετωπίσετε τον πόνο του χωρισμού;
 • Αυτό που θα συμβεί ή συμβαίνει ήδη μεταξύ σας, θα γίνεται σε μόνιμη βάση; Θα είστε δηλαδή σύντροφοι μόνο για το σεξ;
 • Θα είστε ελεύθεροι να πηγαίνετε και με άλλους και αν ναι, παίρνετε προφυλάξεις;
 • Πώς θα αισθανθείτε αν ο/η πρώην σύζυγος σας πεί ότι βγαίνει με κάποιον/κάποια άλλον/άλλη;

Εφόσον απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα, μπορείτε να λάβετε υπόψιν πως υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως αυτά που ακολουθούν:

Πλεονεκτήματα

 • Ακριβώς επειδή γνωρίζετε τι παίρνετε, δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό!
 • Η εξοικείωση θα σας βοηθήσει να λειτουργήσετε όπως θέλετε, να πείτε επάνω στην πράξη ό,τι θέλετε και να γίνετε όσο τολμηρός/ή θέλετε.

Μειονεκτήματα:

 • Είστε πρώην για κάποιο λόγο. Μην τοξεχνάτε!
 • Είχατε αισθήματα κάποτε για αυτόν τον άνθρωπο. Και υπάρχει περίπτωση να ξαναζωντανέψουν μέσα σας αλλά όχι μέσα σε εκείνον/η.
 • Αφού τελείωσε μία φορά το πιο πιθανό είναι όχι μόνο να ξανατελειώσει αλλά και να πληγωθείτε περισσότερο τόσο εσείς όσο και τα παιδιά που θα βιώσουν μια δεύτερη ένταση, κάτι σαν ένα «δεύτερο» διαζύγιο.
 • Χάνετε όλες τις εμπειρίες και τις στιγμές που θα μπορούσατε να ζήσετε με κάποιον/α άλλον/άλλη μόνο και μόνο επειδή επιμένετε να πισωγυρίζετε σε κάποιον/α με τον/την οποίο/α δεν σας ενώνει τίποτα περισσότερο από τα παιδιά.

Εάν λοιπόν, αποφασίσατε πως έγινε μια φορά και δεν θα ξαναγίνει ή θέλετε να βγάλετε το ενδεχόμενο από το μυαλό σας και να μην μπείτε στον πειρασμό, δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

1. Μην του/της τηλεφωνείτε αν δεν είναι συμβαίνει κάτι σημαντικό και να είστε τυπικοί:
Λόγω διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν με τα δικαστικά ή τα παιδιά δεν γίνεται να μην μιλάτε στο τηλέφωνο. Περιορίστε τις τηλεφωνικές σας επαφές στις απολύτως απαραίτητες και προσπαθήστε να είστε τυπικοί ή να αποφεύγετε να συναντηθείτε, τον πρώτο καιρό.

2. Σβήστε τα μηνύματά του/της από τον τηλεφωνητή:
Εάν σας καλέσει και σας αφήσει μήνυμα, ακούστε το σε περίπτωση που έχει να σας πεί κάτι σημαντικό αλλά μετά σβήστε το.  Εάν το αποθηκεύσετε θα το ακούτε συνέχεια και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα πιάσετε τον εαυτό σας να ακούει πίσω από τις λέξεις ή τη φωνή του/της ακόμη κι αν από την πλευρά του/της δεν συμβαίνει τίποτα.

4. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που δεν αντέχατε κάποτε επάνω του/της.
Η απελπισία απαιτεί και απελπιστικά μέτρα. Εάν εστιάσετε στο πόσο δεν υποφέρατε τον τρόπο που μασούσε το φαγητό του/της, είναι πιο πιθανό να σας φύγει η όρεξη για σεξ μαζί του/της, ίσως και η όρεξη για σεξ γενικώς!

5. Βρείτε δραστηριότητες:
Βγείτε έξω, βρείτε κάποιον άλλον, γραφτείτε στο γυμναστήριο, πηγαίνετε μια βόλτα με τα παιδιά. Ίσως αυτό που χρειάζεστε να μην είναι ο/η πρώην σας, αλλά μια πιο γεμάτη και δραστήρια ζωή.

Η επιστροφή στον/στην πρώην για μια βραδιά πάθους, μπορεί να μοιάζει δελεαστική αλλά συνήθως σηματοδοτεί το τέλος του τέλους. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα θα σας είναι πιο δύσκολο να επιστρέψετε στο σημείο εκείνο, όπου δεν ήσασταν τίποτα περισσότερο από πρώην σύζυγοι και ίσως, ούτε καν φίλοι. Ανεξάρτητα από το πόσο μόνοι αισθάνεστε τώρα, το να αντιμετωπίσετε και να αποδεχτείτε το τέλος, μακροπρόθεσμα θα αποβεί πιο ωφέλιμο για εσάς και τα παιδιά. Φυσικά η τελική επιλογή, είναι δική σας!