Σεξ: 5 απαντήσεις σε όσα ντρέπεστε να ρωτήσετε

0

Ναι, τα χρόνια που ήμασταν έφηβοι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί αλλά όσο ζεί κανείς μαθαίνει. Παρακάτω, θα βρείτε τις απαντήσεις σε 5 καυτές ερωτήσεις που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά διστάζατε!

Θα μπορούσα να έχω ουρήσει κατά λάθος, κατά τη διάρκεια του σεξ;
Εάν το προφυλακτικό βρίσκεται στη θέση του και έχετε αποκλείσει την πιθανότητα το υγρό σημάδι να προέρχεται από εκείνον, μυρίστε το διακριτικά. Έχει τη μυρωδιά ούρων; Αν ναι, να η απάντησή σας. Πολύ συχνά μπορεί να παραμείνει μια μικρή ποσότητα υγρού μέσα στην ουροδόχο κύστη, ακόμη κι αν η γυναίκα έχει μόλις πάει στην τουαλέτα, λέει η Δρ Lauren Streicher, βοηθός καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη σχολή ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. Συγκεκριμένες σεξουαλικές στάσεις – όπως το ιεραποστολικό – μπορούν να ασκήσουν πίεση στην περιοχή προκαλώντας διαρροές. Εάν αυτό συμβαίνει μόνο μια στις τόσες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν το υγρό είναι άοσμο ή έχει μια μοσχοβολιστή μυρωδιά και περιμένετε σύντομα να αδιαθετήσετε, τότε, λέει η Streicher, ίσως να έχετε εκσπερματώσει. “Αν όμως έχετε συχνά διαρροές ούρων, θα μπορούσε να είναι σημάδι ακράτειας”, λέει η ίδια και συμβουλεύει να δυναμώσετε τους μύες της πυέλου με ασκήσεις Kegel (σοβαρά, κάνουν δουλειά!) και να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας ή με έναν σύμβουλο φυσικής υγείας.

Γιατί κάποιες φορές κλαίω ή γελάω ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια του σεξ;
“Το σεξ είναι ένα νευρολογικό και συναισθηματικό γεγονός”, λέει η Debbie Herbenick, επιστημονική ερευνήτρια του Κέντρου Προώθησης Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Indiana και συγγραφέας του βιβλίου “Sex Made Easy”. Με άλλα λόγια , είναι έντονο, και το να ξεγυμνώνεται κανείς (είτε σωματικά είτε αλλιώς) με κάποιον μπορεί να πυροδοτήσει απροσδόκητα συναισθήματα. Μια συναισθηματική αντίδραση, θα μπορούσε να οφείλεται στις ορμόνες σας, στην ημέρα του κύκλου στην οποία βρίσκεστε ή σε φόβους που έχετε σχετικά με τη σχέση σας. Ξέρετε τον εαυτό σας καλύτερα από όλους: Εάν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, σκεφτείτε να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας είτε με κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Δεν είμαι σε ηλικία εμμηνόπαυσης, αλλά νιώθω  ξηρή σαν τη Σαχάρα “εκεί κάτω”– ακόμη κι όταν έχω διάθεση για σεξ. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η λίπανση του κόλπου με φυσικό τρόπο, όμως οτιδήποτε σαμποτάρει τα επίπεδα των ορμονών σας ή την αρτηριακή σας πίεση μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, λέει η Streicher, η οποία εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Επίσης περίπου ένα 5% των γυναικών που παίρνει αντισυλληπτικά χάπια αντιμετωπίζει κολπική ξηρότητα – ωστόσο κάποιοι γυναικολόγοι αμελούν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ των δύο. Άλλοι παράγοντες που θεωρούνται ένοχοι για το φαινόμενο και δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία είναι τα αντισταμινικά,  ο θηλασμός, η χημειοθεραπεία, η εξωσωματική γονιμοποίηση και ο διαβήτης.  (Μια εύκολη λύση: Η Streicher προτείνει την εφαρμογή ενός καλού λιπαντικού με βάση τη σιλικόνη, πριν την επαφή.)

Θα πρέπει να ανησυχήσω αν αιμορραγώ μετά το σεξ;
Αν το αίμα είναι ανοιχτόχρωμο και αυτό συμβεί μόνο μια φορά (ειδικά μετά από μια έντονη επαφή), τότε μάλλον είναι αποτέλεσμα ερεθισμού ή τριβής, λέει η Streicher. Αν συμβεί ξανά ή η ποσότητα του αίματος είναι αρκετή, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Μπορεί να προέρχεται από τον τράχηλο, τη μήτρα ή μπορεί να οφείλεται σε κάποια μόλυνση όπως τα χλαμύδια ή τη γονόρροια.

Σχετικά με εκείνη τη περίεργη οσμή…
Ένα επιστημονικό μάθημα με την ευγενική χορηγία της Δρ. Streicher: Το φυσιολογικό ph του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ του 3,5 και 4,5 και αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα καλά βακτήρια. Αν τα επίπεδα του ph ανέβουν πολύ ψηλά, εκείνα τα καλά βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν, κάτι που επιτρέπει στα κακά βακτήρια να επεκταθούν, οδηγώντας σε αυτή την ατυχή μυρωδιά ψαριού καθώς επίσης και σε μολύνσεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Το φυσιολογικό σπέρμα έχει υψηλό ph, γύρω στο 7.4. “Έτσι αν τα επίπεδα του ph σας είναι ήδη οριακά ή αν κάνετε πολύ σεξ, η εισαγωγή του σπέρματος με υψηλό ph μπορεί να σας οδηγήσει στα άκρα”, λέει η Streicher. Η περίοδός σας μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του ph. Η Streicher κάποιες φορές συνταγογραφεί ένα ειδικό τζελ που βοηθά να διατηρηθούν τα επίπεδα σε ισορροπία και προτείνει επίσης κολπικά προβιοτικά ( διαφορετικά από τα προβιοτικά που προτείνονται για την καλή λειτουργία του εντέρου). Και αν το άρωμα μετά τη συνουσία στο οποίο αναφέρεστε μυρίζει σαν λευκαντικό ή χλωρίνη, η Streicher λέει “Αυτό είναι απλώς σπέρμα”.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Τσιτσιπά 
Πηγή: www.oprah.com